Daging Diproses Menyebabkan Kanser Payudara?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC) yang juga sebuah agensi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan daging yang diproses sebagai karsinogen, sesuatu yang menyebabkan kanser. Dan ia juga telah mengklasifikasikan daging merah sebagai karsinogen kemungkinan, sesuatu yang mungkin menyebabkan kanser. 

Daging yang diproses termasuk sosej, hot dog, ham, bacon dan sesetegah makanan proses berasaskan daging yang lain. Ia merujuk kepada daging yang telah dirawat dalam beberapa cara untuk memeliharanya atau memperisakannya. Prosesnya termasuk pengambilan garam, pengawetan, penapaian dan salai. Daging merah termasuk daging lembu, kambing, biri-biri dan babi.

Daging proses dan risiko kanser

Dalam satu kajian, memakan daging yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara.

Kebanyakan pakar percaya daging yang diproses adalah karsinogen (punca kanser), tetapi bukti kepercayaan bergantung kepada kajian kanser kolorektal, pankreas dan prostat.

WHO telah mengklasifikasikan daging yang diproses termasuk ham, bacon, salami dan frankfurts sebagai karsinogen Kumpulan 1 (diketahui menyebabkan kanser) yang bermaksud terdapat bukti kuat bahawa daging yang diproses menyebabkan kanser. Makan daging yang diproses meningkatkan risiko kanser usus dan perut. Daging merah, seperti daging lembu, kambing dan babi, dikelaskan sebagai karsinogen Kumpulan 2A yang bermaksud ia mungkin menyebabkan kanser.

Untuk analisis ini, dalam Jurnal Antarabangsa Kanser, para penyelidik menggabungkan data daripada 16 prospektif kajian pemerhatian persatuan daging yang diproses dengan kanser payudara. Mereka mendapati bahawa penggunaan daging diproses yang tinggi (kira-kira 25 hingga 30 gram sehari, secara purata) dikaitkan dengan peningkatan risiko 9 peratus untuk kanser payudara berbanding mereka yang mengambilnya dalam jumlah sedikit (0 hingga 2 gram sehari).

Apa yang kita makan adalah faktor utama dalam kesihatan secara keseluruhan dan diet yang betul boleh membantu menghilangkan sel kanser sambil menggalakkan kesihatan. Kebenarannya,sebuah institusi  dalam diet Amerika standard menyatakan daging proses adalah tidak baik untuk kesihatan dan meningkatkan risiko kanser.

Sel-sel kanser sangat mengejutkan, dengan keupayaan untuk membiak dan bermutasi, mengelakkan apoptosis (cara badan memusnahkan sel yang rosak.) Ia juga boleh menggunakan angiogenesis untuk mencipta saluran darah baru dan berkembang. Inilah sebabnya mengapa kanser, yang dibiarkan, akan sentiasa tumbuh dan menyebar ke bahagian lain badan. Kanser payudara yang paling biasa merebak ke nodus limfa, paru-paru, hati, tulang, dan otak. Ini dipanggil kanser payudara metastatik dan dikaitkan dengan kadar survival yang jauh lebih rendah.

Mengurangkan risiko kanser payudara dengan pemakanan

Terdapat beberapa cara untuk melawan kanser, dan pemakanan yang betul adalah kuncinya. Anda harus mencari sumber makanan organik semula jadi yang bebas daripada GMO dan karsinogen serta toksin lain.

Kekurangan nutrien adalah faktor lain bagi kanser payudara. Mendapatkan nutrien yang tepat adalah faktor penting untuk mengekalkan kesihatan dan memerangi kanser. Vitamin D adalah sangat penting, kerana ia telah ditunjukkan dengan ketara mengurangkan risiko kanser payudara pada wanita.

Selain itu, memahami label daging adalah salah satu cara untuk memastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang anda letakkan di dalam badan anda, dan cara mencari alternatif yang sihat dan semula jadi untuk makanan yang diproses. Nutrien lain, seperti vitamin C, iodin, dan zat besi dapat membantu melindungi anda daripada kanser payudara, dan menjaga tubuh anda sihat dan kuat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Hidap Barah Payudara, Bolehkah Menyusukan Bayi? Ada Sebarang Kesan Pada Si Manja?

  Barah payudara bukanlah titik pengakhiran untuk anda. Lagi-lagi jika ada anak kecil yang masih menyusu badan. Boleh ke terus menyusu? Jawapannya di sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kanser Payudara Sinonim Dengan Wanita, Tapi Remaja Perempuan Berisiko Juga Ke?

  Sekiranya anda seorang remaja perempuan, anda mungkin berasa bimbang akan risiko mendapat barah payudara. Persoalannya, bolehkah remaja mendapat kanser itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kanser Payudara, Kanser 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Benjolan Di Ketiak Petanda Kanser Payudara? Bagaimana Nak Pastikan Ketulan Berbahaya?

  Kanser payudara merupakan antara penyakit yang paling digeruni oleh para wanita dan membuatkan ramai orang tertanya-tanya akan tanda-tanda kanser payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Kanser Payudara 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Keraguan Mengenai Puting Payudara? Mengapa Saiz, Warna & Bentuk Berubah? Ini Alasannya!

  Wahai kaum Hawa, pernah anda mempunyai persoalan mengenai puting payudara anda? Pernah tak anda Google jika anda mempunyai payudara yang normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bulan kesedaran kanser payudara

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  sakit payudara sebelah kiri

  Tahap & Dua Jenis Kanser Payudara Yang Ditakuti Kaum Hawa, Anda WAJIB Tahu Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 5 minit bacaan
  penyakit payudara

  Apa Itu Kanser Payudara: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 6 minit bacaan