Wanita Perampas Suami Orang Dianggap Mempunyai Masalah Jiwa, Para Isteri Kena Lebih Berhati-Hati

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kisah suami dirampas oleh wanita lain, bukanlah 1 perkara baharu. Malahan ada yang jadi sehingga menyebabkan perceraian. Jadi mengapakah lelaki yang sudah berstatus suami orang menjadi dambaan wanita bujang?

Suamiku dambaan wanita bujang?

1 kajian yang diterbitkan dalam Journal of Experimental Social Psychology mendapati, lebih 90% wanita bujang berminat untuk mengenali dan bersama individu lelaki yang sudah berpunya. Manakala hanya 59% wanita menginginkan lelaki yang mengaku berstatus bujang.

Mengapakah keadaan ini boleh berlaku? Adakah kerana lelaki yang sudah berkahwin lebih berpengalaman? Mungkinkah lelaki berkahwin dilihat sebagai berkemampuan?

Situasi tersebut boleh digambarkan seperti perumpamaan ‘makanan di atas pinggan orang lain tampak lebih enak berbanding dalam pinggan sendiri’.

Sebenarnya tiada jawapan mudah untuk persoalan seperti itu. Sesetengah wanita mungkin mahukan semua perhubungan yang kekal berbahagia hingga akhir hayat dengan kestabilan aspek kewangan. 

Namun terdapat juga wanita yang tidak mahukan perkahwinan yang terlalu terikat dengan suami dan anak-anak. Ia seperti mereka mahukan 1 hubungan yang mempunyai komitmen tanpa tanggungjawab yang terlalu banyak.

Namun, bercinta dengan suami orang bermakna kepercayaan dan kejujuran tidak boleh dijadikan ukuran utama dalam hubungan. Ini termasuklah dalam aspek saling menghormati, ketersediaan, percutian bersama, meluangkan masa dengan keluarga atau prioriti.

Kenapa memilih lelaki berkahwin?

Jika anda seorang wanita bujang, menjalinkan hubungan dengan lelaki yang sudah berkahwin dapat memberikan anda lebih ruang. Anda juga bebas untuk berjumpa dengan lelaki lain atau mungkin bekas kekasih anda.

Keadaan ini juga mungkin berlaku kerana keinginan meningkatkan harga diri dengan bersaing bersama wanita lain. Semakin hebat persaingan, maka wanita yang mempunyai hubungan dengan lelaki berkahwin akan berasakan dirinya lebih baik daripada si isteri dalam segala hal. 

Rasa keterujaan dan kehebatan ini biasanya tidak langsung mempunyai kaitan dengan lelaki. Tetapi ia lebih kepada wujudnya rasa lebih berkuasa dan menjadi pujaan berbanding wanita lain.

Tetapi pernahkah anda terfikir atau sedar, seandainya lelaki tersebut boleh menipu si isteri untuk bersama anda, bagaimana anda boleh pastikan si dia tidak akan menipu anda dengan cara yang sama? Hmmm…mari kita fikir-fikirkan bersama.

suami-orang-jadi-kegilaan-wanita-bujang

5 sebab wanita bujang bercinta dengan suami orang

Pastinya kita ingin mengetahui mengapa agaknya mereka yang bergelar suami orang atau lelaki yang berkahwin lebih menjadi pilihan wanita bujang, bukan?

Berikut antara 5 sebab utama yang sering digunakan sebagai ‘tiket’ bercinta dengan suami orang:

 1. Lebih memahami

Kononnya lelaki yang berstatus suami ini dikatakan lebih memahami wanita dan mempunyai sikap prihatin.

Keadaan ini adalah berbeza jika dibandingkan dengan lelaki bujang yang mahukan diri mereka difahami berbanding mencuba untuk memahami pasangan. Tetapi betul ke?

 1. Pernah gagal dalam perhubungan

Kecewa dengan pengalaman perhubungan lalu menjadi antara alasan mengapa wanita lebih gemar memilih suami orang sebagai pasangan.

Malahan ada yang mengatakan sikap kebanyakan lelaki bujang yang lebih melihat kepada rupa membuatkan wanita gemar memilih lelaki berpangkat suami.

Ada pakar mengatakan, kehidupan penuh kesibukan menjadikan wanita tidak bersedia untuk mempunyai komitmen dalam perhubungan. Oleh itu, memilih bercinta dengan lelaki berkahwin akan dapat mengubat kesunyian dan kekosongan yang dirasai. 

 1. Kewangan stabil

Lelaki yang sudah berkahwin akan dikaitkan dengan kewangan yang stabil. Maka ia turut dijadikan antara sebab mengapa wanita memilih mereka.

Tetapi, tidakkah anda sedar bahawa ia mungkin hasil usaha bersama dengan isterinya dalam memberikan kesenangan hidup keluarga? 

Atau lagi teruk, jika lelaki tersebut sebenarnya tidak bekerja dan hanya mengharapkan duit pemberian si isteri. Bahasa mudah, biawak hidup dalam rumah tangga. Haa…masihkah anda ingin bersama lelaki sebegitu?

 1. Masalah psikologi

Boleh bayangkan, bagaimana seorang wanita sanggup melukakan hati wanita lain demi berebutkan lelaki? Pastinya kita akan menganggap wanita itu tidak mempunyai hati perut, bukan?

Jadi tiada salahnya kalau wanita sebegitu dianggap mempunyai masalah berkaitan jiwa dan psikologi. Mungkin mendapatkan terapi adalah jawapan yang terbaik. 

 1. Mungkin juga wanita itu isteri seseorang

Ya, bukan semua wanita bujang tidak berhati perut. Malah sudah tentu ada wanita yang tidak sanggup bersama lelaki berkahwin kerana tidak mahu digelar perampas. Itu adalah sebagusnya.

Tetapi jangan tidak percaya, ada juga wanita yang sudah bergelar isteri turut menjalinkan hubungan dengan suami orang. Kenapa? Hanya kerana mahukan kebebasan dan mungkin pernah menjalinkan hubungan cinta.

Kiranya bahaya juga bergelar suami orang, bukan sahaja wanita yang bujang berminat bahkan wanita bergelar isteri juga ingin mencuba nasib. Hmmm..sabar banyak-banyak para isteri sekalian.

suami-orang-jadi-kegilaan-wanita-bujang

Komunikasi paling penting

Tepuk sebelah tangan takkan berbunyi. Hubungan wanita bujang yang terjalin dengan suami orang tidak akan berlaku jika tidak dilayan atau dicari. Maka perkara paling penting dalam sesebuah perhubungan adalah komunikasi. 

Para suami sekalian, jika ada masalah, berbincanglah dengan isteri anda. Kalau ada salah faham, dapatkan penjelasan. Sekiranya wujud persengketaan, selesaikanlah. Jangan mencari jalan mudah dengan menjalinkan hubungan bersama wanita lain.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Katakan TIDAK Kepada Seks Sebelum Kahwin, Ini 7 Kesan Negatif Jika Anda Lakukannya!

  Tidak dinafikan, seks luar nikah adalah perkara yang normal pada zaman sekarang. Namun tahukah anda ia boleh mendatangkan kesan negatif? Klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Seksual, Seks Selamat 18/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Hati Pada Wanita Lebih Tua? Sebelum Menjalin Cinta, Pertimbangkan 7 Perkara ini Dulu

  Mahu jalinkan hubungan cinta dengan wanita lebih berusia? Haaa...ini 7 perkara perlu dipertimbangkan sebelum meneruskan keinginan tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 04/05/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Berkahwin Ketika Pandemik Coronavirus? Cuba Pertimbangkan Perkara Ini…

  Majlis perkahwinan sudah dirancang berbulan lamanya. Tetapi ditangguhkan kerana COVID-19. Apa yang perlu dilakukan jika ingin berkahwin ketika pandemik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 17/04/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Buat Main Patah Hati – Silap Silap Boleh Bawa Maut

  Tidak dinafikan, patah hati akibat putus cinta memang derita. Tenang, ini kami sediakan 5 cara menghadapi putus cinta yang berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 10/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hikmah perkahwinan

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  persetujuan seks dalam perkahwinan

  Sudah Berkahwin Tak Bermakna Anda Boleh Terus Terjah Pasangan! Kena Minta Izin Sebelum Seks

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/12/2020 . 3 minit bacaan
  selepas berkahwin

  Isteri Kurang Ghairah Selepas Sekian Tahun Berkahwin, Ini Puncanya, Suami Kena PEKA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan senggama

  Kenapa Tak Boleh Buat Seks Dengan Ramai Pasangan? Bukan Sebab HIV Sahaja Ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/07/2020 . 3 minit bacaan