5 Tanda Anda & Pasangan SUDAH Bersedia Untuk Kahwin, No #4 Paling Penting!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Jika dilihat pada konteks masyarakat Timur, hidup bersama bermaksud berkahwin. Kohabitasi (dua pasangan tidak berkahwin, tinggal sebumbung) bukanlah satu amalan yang kebiasaannya dipraktikkan namun ia wujud. Di sini, penulis ingin menyenaraikan 5 tanda, jika anda dan pasangan bersedia untuk berkahwin. Teruskan membaca bagi mengetahui maklumat lanjut.

1. Kestabilan status kewangan

“Kahwin dulu. Rezeki akan datang kemudian.”

Demikianlah ayat yang sering digunakan oleh para ibu bapa dalam mengendalikan kehidupan anak-anak mereka. Ya, walaupun anak sudah berusia 25 tahun, buat sesetengah keluarga, aspek seperti ini seringkali menjadi isu besar. Walaupun ada benarnya pernyataan di atas jika dilihat pada perspektif agama, namun sebagai individu yang bertanggungjawab, anda ingin mempunyai status kewangan yang stabil sebelum berkahwin. 

Bukan senang nak hidup berumah tangga. Jika dilihat pada mereka yang bergaji kecil, ada yang membuat pinjaman peribadi bagi memuaskan hati kedua-dua orang tua yang kempunan ingin melihat anak mereka dikahwini di dalam majlis walimatul urus yang besar. Fikir elok-elok kerana kesannya bakal ditanggung oleh orang yang berkahwin.Jika anda mempunyai pekerjaan tetap dengan simpanan yang mencukupi, bolehlah mula merancang perkahwinan. Jangan sentuh duit kecemasan pula. Malang selalunya tidak berbau. Lelaki dan wanita perlu merancang kewangan sebaiknya bagi mengelakkan komplikasi.

2. Persediaan fizikal dan mental untuk hidup bersama

pasangan

Jaga kesihatan anda. Bukan semata-mata untuk memastikan badan di dalam gambar kahwin kelihatan cantik tetapi untuk menghindarkan penyakit kronik. Mereka yang obes mempunyai risiko untuk mendapat masalah ketidaksuburan. Ini boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk pasangan menimang cahaya mata. Bersenam dengan kerap, amalkan gaya pemakanan seimbang dan tidur secukupnya. 

Jika anda mempunyai masalah mental seperti depresi dan keresahan, beritahu kepada bakal isteri/ suami anda. Usah malu. Jika mereka ambil langkah seribu, itu bermakna mereka tidak layak untuk anda. Penerimaan kelemahan pasangan sama pentingnya dengan penerimaan kekuatan masing-masing. Kehidupan selepas kahwin tidak mudah seperti yang disangkakan. Buat persiapan awal.

3. Terima pasangan seadanya

Jangan pandang pada kelebihan yang mereka ada sahaja, terima keburukan mereka juga. Itu tidak bermakna tabiat buruk tersebut tidak perlu diubah. Salah konsep tu! Kita harus memberikan yang terbaik dalam mengimplementasikan perubahan diri. Sewaktu bercinta, semuanya manis. Kentut pun ditahan dan tidak berbunyi. Lepas kahwin, siapa tahu, kan? Jangan lupa sebab mengapa anda ingin mengahwini pasangan anda. 

Jika disebabkan paras rupa, hubungan anda sukar untuk berjaya. Pastikan anda selesa bersamanya, mempunyai minat yang sama dan berlandaskan gaya pemikiran yang sama arah. Buka minda anda dan terima kritikan. Selepas berkahwin, masing-masing mempunyai tanggungjawab. Tidak bermakna isteri tidak boleh menegur suami atau sebaliknya. Jika berlaku salah faham atau tidak puas hati, bincangkan dengan elok.

4. Jangan mengharapkan kesempurnaan

pasangan

Wanita mengharapkan lelaki yang boleh memimpin, kuat dan penyayang. Lelaki mengharapkan wanita yang pandai memasak, tahu buat kerja rumah dan tahu melayan suami. Namun, perkara yang perlu anda sedar adalah, tiada siapa yang lahir-lahir, terus jadi pakar. Ada pola pembelajaran yang bermula dari bawah dan merangkak naik ke atas. 

Apa yang pasangan tahu atau tidak pada fasa permulaan tidak sepenting keinginan mereka untuk berubah ke arah yang lebih baik. Mungkin dulu tak reti memasak, sekarang boleh memasak 2 jenis lauk. Mungkin dulu selalu teragak-agak untuk memimpin, sekarang sudah pandai memimpin ke satu arah dari ratusan cabangan. Bersabarlah! Tiada siapa yang sempurna namun kita mempunyai potensi untuk mencuba.

5. Latar belakang keluarga

Ini cuma imbuhan kepada kriteria pilihan anda. Ramai yang kelihatan baik dan sopan namun semuanya lakonan semata-mata. Namun ia sedikit sebanyak membantu kita untuk mengetahui tahap kehormatan mereka terhadap ibu bapa. Jika mereka tidak menghormati ibu bapa, patut kita tamatkan hubungan ke? Tak, kita patut nasihati. Mereka yang kurang ajar boleh berubah. Jika anda tidak percaya akan hal tersebut, maka, anda yang bermasalah. 

Konklusi

berkahwin

Bukan senang untuk memupuk komitmen ke arah kesediaan untuk hidup bersama. Ramai individu sekarang yang memandang remeh soal kesediaan diri sebelum berkahwin. Kesannya? Kes perceraian meningkat. Usah disalahkan pasangan. Berdiri depan cermin dan lihat diri anda terlebih dahulu. Ambil masa sebanyak yang anda perlu. Jangan dengar kritikan orang yang asyik menyuruh anda berkahwin cepat. Anda yang berkahwin, anda yang bertanggungjawab. Mereka cuma tahu bercakap, mengutuk dan mengumpat sahaja. Jangan khuatir, mungkin dengar macam susah, namun ia tidak mustahil.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Cuba Sensitif, Golongan OKU Juga Berdepan Dengan Cabaran Mental, Sokongan Kita Bawa Perubahan!

    Hidup dengan kecacatan, fizikal atau intelektual, mampu mempengaruhi kesejahteraan seseorang yang mengalaminya, malah kesihatan mental tidak terkecuali.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 03/12/2020 . 3 minit bacaan

    Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

    Apakah resepi kebahagian kehidupan suami isteri? Layanan kepada pasangan anda semestinya salah satu daripadanya tetapi elakkan melakukan 14 perkara ini!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 26/10/2020 . 3 minit bacaan

    Ada Masalah Ingin Menjalin Hubungan Cinta? Atasi Kegelisahan Anda Dengan 7 Langkah Ini

    Anda sedang menjalinkan hubungan cinta, tetapi ada masanya wujud kebimbangan dan kegelisahan perhubungan yang membuatkan anda ragu. Kenapa ia berlaku?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/10/2020 . 3 minit bacaan

    Jika Doktor Nasihatkan Ibu Hamil Banyak Rehat & Baring, Ini Maksudnya! Seks Pun Tak Boleh Buat!

    Kadangkala, ibu hamil akan diminta rehat atas katil untuk mengelakkan komplikasi bahaya stress ketika mengandung. Namun, tahukah anda apa itu bed rest?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Fatin Zahra
    Kehamilan, Penjagaan Ibu 12/10/2020 . 3 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    rasa gelisah

    Normal Untuk Rasa Gelisah, Tapi Apa Tanda Anda Mungkin Menghidap ‘Anxiety Disorder’?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
    manfaat diet mediterranean

    WOW! Percaya Atau Tidak, Ada Satu Jenis Diet Yang Boleh Bantu Kita Lawan Depresi!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
    reaksi janin saat ibu menangis

    Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan
    kesihatan mental

    Asyik Buka IG Tengok Berapa ‘Like’ Selepas Post Gambar? Ini Ada Kaitan Dengan Masalah Jiwa!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Fatin Zahra
    Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan