Akad Nikah Dengan Satu Lafaz, Kemestian Atau Kebanggaan Semata-mata?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Perkahwinan, ia adalah satu ikatan suci dan murni di antara dua insan dalam usaha menjalinkan perasaan cinta yang tersemai dalam diri masing-masing. Dengan satu lafaz sahaja, kehidupan anda berdua akan berubah sepenuhnya. Pun begitu, pentingkah untuk lafaz akad nikah dilakukan sekali sahaja?

Realiti proses akad nikah di negara kita

akad nikah
sumber: beautifulnara.com

Baru-baru ini, dunia hiburan kita mendapat khabar gembira di mana dua aktres cantik jelita tanah air iaitu Emma Maembong dan Zahirah MacWilson telah mendirikan rumah tangga bersama pasangan pilihan masing-masing.

Apa yang menjadi bualan masyarakat adalah kedua-dua pasangan ini telah bergelar suami isteri dengan satu lafaz sahaja. Ya, ia memang perkara yang selalu kita dengar bukan? 

Persoalannya, mengapa lafaz akad nikah ini perlu dilakukan sekali sahaja? Adakah ia sememangnya satu kemestian atau sekadar satu kebanggaan semata-mata?

Hukum akad nikah menurut agama Islam

akad nikah
beautifulnara.com

“Aku nikah akan dikau Muhammad Nazri Bin Zulkifli dengan puteriku Siti Khadijah Binti Abdul Majid dengan mas kahwinnya 300 ringgit tunai”

“Aku terima nikahnya Siti Khadijah Binti Abdul Majid dengan mas kahwinnya 300 ringgit tunai”.

Ini adalah contoh lafaz akad nikah yang banyak digunakan di negara kita. Kebanyakan orang beranggapan bahawa ia perlu dilakukan dengan satu lafaz atau satu nafas sahaja untuk ia benar-benar sah. Adakah ia benar?

Menurut jawapan di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, tidak disyaratkan satu nafas dalam lafaz akad nikah. Cuma, ia perlu dilakukan secara berurutan yakni tidak ada kesenyapan di antara lafaz ijab dan kabul itu.

Maksudnya, lafaz ijab (lafaz dari pihak wali pengantin perempuan) perlu disambut oleh lafaz kabul (lafaz dari pihak pengantin lelaki) secara terus tanpa ada sebarang waktu senggang yang memisahkan kedua-dua lafaz ini.

Sekiranya pengantin lelaki tidak berjaya melafazkannya dengan satu nafas sahaja, anda boleh mengulangnya sehingga berjaya. Jadi, usah terlalu khuatir tentangnya ya!

Netizen anggap akad nikah dengan satu lafaz tidak wajar dihebohkan

lafaz akad nikah
sumber: twitter

Ekoran berita perkahwinan ramai artis sejak kebelakangan ini seperti Emma dan Zahirah, majoriti media massa kini sedang gigih meliputi pelbagai sudut cerita raja sehari ini dari kaca mata dan persepsi masing-masing.

Kebanyakan media melampirkan ucapan tahniah dan mendoakan agar perkahwinan berlangsung sehingga ke anak cucu. Pun begitu, ada juga media yang turut menyatakan berapa kali pengantin lelaki melafazkan akad nikah tersebut.

Sebenarnya, tiada salahnya untuk menyatakan perkara ini kepada umum. Cuma, ada segelintir netizen yang beranggapan bahawa akad nikah dengan satu lafaz tidak wajar dihebohkan.

Ini kerana ia adalah sesuatu yang sangat peribadi dan jika ia berjaya dilakukan sekalipun, ia bukan satu keistimewaan yang akan membezakan anda dengan pengantin yang lain.

Jadi, adakah lafaz nikah dengan satu akad ini adalah satu kemestian atau kebanggaan semata-mata?

Satu kemestian atau kebanggaan semata-mata?

Bukan sahaja golongan selebriti malahan rakyat biasa juga mungkin sangat mementingkan status akad nikah untuk dilakukan dengan sekali lafaz sahaja semasa hari perkahwinan.

Kenapa? Ini kerana ia adalah sesuatu yang sangat dititikberatkan dalam budaya kita, bukan di dalam agama Islam. Sekiranya ada pengantin lelaki yang melafazkannya dua atau tiga kali, mereka kebiasaannya akan diejek dan dibuli oleh masyarakat di sekeliling.

Padahal, jika lafaz akad nikah itu dilakukan beberapa kali sekalipun, ia tetap sah di sisi agama Islam. Jadi, tiada sebarang masalah besar yang akan timbul sekiranya pengantin lelaki tidak berjaya melafazkannya sekali sahaja. 

Ia hanya akan mengakibatkan kegelisahan

kahwin

Kesannya, ia akan mendatangkan kegelisahan kepada pengantin lelaki tersebut. Manakan tidak, mereka pasti akan tertekan dan mungkin stres kerana mahu menunaikan ‘keperluan’ untuk akad nikah dengan satu lafaz sahaja.

Ini sudah pasti tidak bagus buat kesihatan mental lelaki tersebut. Bukan itu sahaja, cuba anda bayangkan sekiranya dia gagal melakukannya? Sudah pasti dia akan berasa malu dengan diri sendiri dan hilang keyakinan diri.

Jadi, usahlah kita sebagai masyarakat merumitkan lagi kerunsingan sedia ada yang berada di dalam fikiran bakal pengantin ini. Bukankah memudahkan urusan itu jauh lebih baik?

Apa pendapat pakar?

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan beliau tidak bersetuju melihat jurunikah yang seakan mendera pengantin dengan meminta mereka mengulang lafaz nikah sekiranya gagal melafazkannya dengan satu lafaz sahaja.

Pada pendapat beliau, lafaz akad nikah yang ditetapkan di negara kita sebenarnya terlalu panjang dan sukar untuk dihafal oleh pengantin lelaki dan juga wali itu sendiri!

Cadangan beliau adalah pendekkan sahaja lafaz tersebut agar ia mudah dihafal dan dilafaz oleh pihak yang terlibat agar tiada drama pengulangan sehingga berkali-kali.

“Apa yang penting, proses ijab dan kabul itu perlu difahami oleh kedua belah pihak serta dua saksi yang menjelaskan kehendak dan persetujuan untuk berkahwin sehingga menjadi suami dan isteri,” kata beliau lagi.

Konklusinya, lafaz akad nikah yang pendek dan mudah ini sudah tentu akan membuat bakal pengantin tidak terlalu terbeban dengannya.  

Ini sekali gus mampu mengelakkan mereka ‘dibuli’ oleh tok kadi dan masyarakat sekeliling yang sebenarnya ‘memaksa’ mereka melakukannya dengan satu lafaz sahaja.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Normal Untuk Rasa Gelisah, Tapi Apa Tanda Anda Mungkin Menghidap ‘Anxiety Disorder’?

  Rasa gelisah merupaan salah satu daripada perasaan yang normal bagi seorang manusia. Namun, ia boleh menjadi satu gangguan iaitu gangguan kegelisahan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Perkahwinan bukan sahaja digalakkan bagi menghalalkan hubungan di antara dua individu bukan mahram, tapi ia juga baik untuk kesihatan anda..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 31/12/2020 . 3 minit bacaan

  Asyik Buka IG Tengok Berapa ‘Like’ Selepas Post Gambar? Ini Ada Kaitan Dengan Masalah Jiwa!

  Pernahkah anda mendengar tentang fenomena FOMO? Fenomena ini terlahir daripada ketagihan atau penggunaan media sosial yang terlalu kerap.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Mental, Ketagihan 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Berkahwin Tak Bermakna Anda Boleh Terus Terjah Pasangan! Kena Minta Izin Sebelum Seks

  Istilah sexual consent selalu dikaitkan dalam hubungan pasangan. Tapi sedarkah anda, seks pasangan yang sudah berkahwin juga memerlukan persetujuan 2 pihak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 09/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  silent treatment penderaan emosi

  Pasangan Suka Lakukan ‘Silent Treatment’ Jika Bergaduh? Ini Namanya Toksik DERA EMOSI

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan
  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan