Pasangan Bercinta, Nilai 5 Aspek Kahwin Muda Ini Terlebih Dahulu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/02/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Cinta itu indah. Ia merupakan anugerah yang tiada nilai jika hendak dibandingkan dengan segala perasaan yang wujud di dunia ini. Namun dalam masa yang sama, ia juga buta dan membutakan pasangan merpati sejoli di luar sana. Gara-gara cinta, ada pasangan yang sanggup kahwin muda tanpa berfikir masak-masak!

Adakah kahwin muda satu perkara yang normal?

Buat anda yang tertanya-tanya, pasangan suami isteri yang dianggap kahwin muda adalah mereka yang berusia 25 tahun ke bawah.  Di negara kita, ada juga remaja yang berkahwin dengan pilihan hati masing-masing semasa berusia belasan tahun lagi. Persoalannya, adakah ia satu perkara yang boleh dianggap normal?

Menurut pandangan mana-mana agama sekalipun, tidak salah jika individu ingin berkahwin awal. Bahkan, ia lebih baik kerana anda dapat mengelakkan daripada gejala sosial seperti seks bebas dan hamil luar nikah. Namun, perlu diingatkan bahawa ianya bukan merupakan satu trend yang boleh diikuti oleh setiap golongan muda di luar sana!

Adakah anda benar-benar sudah bersedia?

Setiap kali anda terfikir mengenai perkahwinan, perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah mempunyai hubungan yang berkekalan hingga ke akhir nyawa. Perkahwinan adalah komitmen dua individu iaitu lelaki dan perempuan kepada satu sama lain, termasuk keluarga masing-masing melalui satu ikatan yang sah dan suci.

Apabila setiap pasangan merancang untuk berkahwin, mereka sudah pasti berfikir untuk membina keluarga bersama serta mendedikasikan hidup mereka kepada satu sama lain. Dalam pada itu, ini adalah kitaran atau lingkaran kehidupan yang mana naluri semula jadi untuk hidup dan memanjangkan zuriat kita.

Jadi, tepuk dada tanya selera. Adakah anda benar-benar sudah bersedia?

#1. Ia memerlukan persediaan & pengorbanan

kahwin muda

Pasangan bercinta di luar sana perlu tahu bahawa perkahwinan adalah satu perkara yang perlu difikirkan masak-masak. Ia merupakan satu keputusan terbesar dalam hidup seseorang kerana ia akan mengubah gaya dan cara hidup anda buat selama-lamanya!

Cuba anda bayangkan, kediaman atau kenderaan anda yang sebelum ini dimiliki oleh anda seorang, perlu dikongsi bersama pasangan anda pula. Adakah anda sudah bersedia untuk tinggal sebumbung, makan sepinggan dan tidur sekatil dengan individu yang bakal hidup bersama anda untuk sepanjang hidup?

Bukan itu sahaja, anda juga perlu mengorbankan sesuatu semata-mata untuk kesenangan anda dan pasangan. Sebagai contoh, anda mungkin perlu menangguhkan atau melupakan sahaja niat anda untuk melanjutkan pelajaran kerana perlu setia menemani suami atau isteri. Jadi, fikirkan baik-baik ya?

#2. Pastikan matlamat perkahwinan anda berdua jelas

kahwin muda

Jika anda rasa diri anda sudah bersedia, lihat pula kepada matlamat anda. Anda dan pasangan perlu pastikan matlamat perkahwinan anda berdua adalah jelas.

Ini kerana sudah menjadi satu kebiasaan kini kita dapat melihat persalinan pakaian bakal raja sehari mahupun reka bentuk pelamin yang terkini melalui ruangan laman sosial kita masing-masing. Tanya pada diri sendiri, adakah anda hanya mahu berkahwin untuk merasai keindahan menjadi raja sehari ini?

Selain itu, adakah anda hanya mahu mengatakan kepada kawan-kawan anda yang anda sudah berkahwin, atau adakah anda benar-benar ingin menghabiskan hidup anda seorang? Fikirkan sebabnya. Tanya diri anda soalan-soalan mengenai anda dan pasangan dalam kehidupan selepas perkahwinan.

Pastikan bahawa anda betul-betul sudah bersedia untuk berkahwin. Jangan pula anda berdua ambil keputusan untuk kahwin muda semata-mata kerana tidak mahu dilabel ‘tidak laku’!

#3. Kewangan kedua-dua pasangan perlu stabil

kahwin muda

Ramai orang cakap bahawa perkahwinan memerlukan rasa cinta dan kasih sayang yang mendalam kepada pasangan. Ya, memang betul. Tetapi, adakah itu sudah mencukupi? Hakikatnya, yang lebih penting buat pasangan yang sudah berkahwin adalah wang ringgit!

Selepas sahaja seseorang individu itu lulus peperiksaan akhir sekolah seperti Sijil Pelajaran Malaysia di negara kita, sudah tentu mereka memerlukan masa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma atau ijazah sebelum mendapatkan pekerjaan yang terbaik.

Jadi, adakah ini masa yang sesuai untuk berkahwin? Tidak. Sebaiknya, habiskan belajar ke menara gading terlebih dahulu, mengikut kemampuan anda. Selepas itu, cari kerja yang sesuai dan stabil sebelum memutuskan untuk melangkah ke alam perkahwinan.

#4. Selain itu, ketahui juga risiko penceraian

kahwin muda

Orang dahulu berkahwin untuk sehidup semati bersama pasangan, tetapi zaman kini terlalu banyak kes penceraian. Ini kerana pasangan zaman sekarang banyak yang kahwin awal dan sudah tentu mereka kurang dari segi ilmu kehidupan berumah tangga. 

Selain itu, kecenderungan untuk mengikut nafsu, hati dan perasaan sambil mengabaikan akal fikiran yang dianugerahkan kepada kita turut menjadi punca perpecahan suami dan isteri. Ini adalah sama sekali perakra yang ingin kita elakkan.

#5. Terlebih dahulu, tanyakan pada ibu bapa anda

kahwin muda

Setiap keputusan yang kita buat perlu ditanyakan pada ibu bapa terlebih dahulu. Persoalannya, adakah keputusan pasangan bercinta di luar sana untuk kahwin muda perlu ditanyakan kepada ibu bapa?

Jawapannya, tentu sekali ya. Ini kerana mereka adalah individu yang sudah tentu mengenali diri anda. Jadi, mereka mungkin boleh tahu sama ada anda benar-benar bersedia untuk kahwin muda atau belum.

Namun, anda sebagai ibu bapa pula jangan terlalu masuk campur dalam menentukan kehidupan anak anda. Sekiranya anda berasa anak anda terlalu awal atau terlalu lambat ingin berkahwin, tanyakan secara lembut kepada mereka dan jangan memaksa!

Dari aspek penyelesaian konflik pula, tidak salah untuk anda memberi nasihat bagi menyelesaikan masalah yang mungkin pasangan muda itu alami. Dalam erti kata yang lain, sila membantu dan bukan menghukum pasangan anak anda okay!

Konklusi

Kesimpulannya, tidak salah untuk kahwin awal kerana ia adalah hak individu. Pun begitu, anda perlu tahu setiap baik dan buruknya. Jika anda sudah bersedia untuk berkorban, sanggup berdepan dengan risiko penceraian tinggi serta sudah stabil dari segi kewangan, maka tiada penghalang untuk anda berkahwin.

Ya, cinta itu memang buta. Cuma, jangan biarkan cinta itu membutakan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Apakah resepi kebahagian kehidupan suami isteri? Layanan kepada pasangan anda semestinya salah satu daripadanya tetapi elakkan melakukan 14 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Bersama Tapi Tak Tahu Pasangan Ada Mood Atau Tidak? Perhatikan Petanda Isteri Terangsang

  Kaum Adam, jika anda ingin memberikan pengalaman seks terbaik kepada isteri, amat penting untuk mengenal pasti tanda-tanda wanita ghairah terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kepuasan Seks Kian Menurun? Mungkin Ini Masanya Untuk Cuba 2 Teknik Menghangatkan Ini!

  Buat anda yang belum tahu, teknik cosplay dan roleplay adalah antara tip hubungan seks yang terbaik! Jom klik untuk tahu mengenainya lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  4 Kitaran Tindak Balas Seksual Yang Kita Semua Mungkin Tidak Tahu Jika Belum Baca Ini!

  Tahukah anda bahawa kitaran tindak balas seksual terdapat 4 fasa yang utama? Jika belum, jom klik artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 24/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sperma lelaki

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  hikmah perkahwinan

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  persetujuan seks dalam perkahwinan

  Sudah Berkahwin Tak Bermakna Anda Boleh Terus Terjah Pasangan! Kena Minta Izin Sebelum Seks

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/12/2020 . 3 minit bacaan
  gigi rongak

  Gigi Anak Hitam & Rongak? Mak Ayah Usah Biarkan, Ini Bukan Hal Biasa Walaupun Gigi Susu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan