backup og meta

Risiko Hepatitis D Kepada Penghidap Hepatitis B, Apa Kesan Buruk Yang Akan Berlaku?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/10/2023

Risiko Hepatitis D Kepada Penghidap Hepatitis B, Apa Kesan Buruk Yang Akan Berlaku?

Risiko hepatitis D (HDV) atau lebih dikenali sebagai “hepatitis delta” yang menyebabkan keradangan hati dan dianggap jenis hepatitis paling teruk kerana disebabkan oleh virus pada manusia.

Hepatitis D hanya berlaku pada orang yang mempunyai hepatitis B. Ini kerana virus hepatitis D adalah virus cacat atau tidak lengkap dan memerlukan virus hepatitis B untuk bertahan dan membiak.

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Sistem Penghadaman, anda boleh klik di sini.

Fakta tentang risiko hepatitis D

Sejak HVD mula dikenal pasti sebagai bentuk hepatitis yang berbeza pada tahun 1977, HDV telah dijumpai di seluruh dunia dalam 10 hingga 15 juta orang daripada semua peringkat umur. 

Seperti yang dinyatakan, orang yang mempunyai hepatitis B cenderung mendapat risiko hepatitis D. Apabila dijangkiti hepatitis B dan D pada masa sama, ia dipanggil koinfeksi.

Manakala jika seseorang mempunyai hepatitis B kronik dan kemudian terdedah kepada virus hepatitis D, ia dikenali sebagai uperinfeksi.

risiko hepatitis D

Bagaimana hepatitis D boleh tersebar?

Hepatitis D tersebar apabila cecair badan seperti darah, enzim, air mani dan cecair faraj bersentuhan dengan tisu tubuh di bawah kulit (berlaku melalui jarum suntikan atau kulit pecah) atau membran mukus iaitu lapisan lembap di kebanyakan bahagian tubuh seperti mulut, tekak dan alat sulit.

Hepatitis D tersebar apabila cecair badan berjangkit (darah, air liur, air mani dan cecair vagina) bersentuhan dengan tisu badan di bawah kulit (contohnya melalui tusuk jarum atau kulit pecah) atau membran mukus (lapisan lembap yang lembap di banyak bahagian badan seperti mulut, tekak dan alat sulit).

Tanda dan Simptom

Simptom yang dialami adalah sama seperti simptom hepatitis B, iaitu:

 • Demam
 • Letih dan lesu
 • Hilang selera makan
 • Pening dan muntah
 • Sakit perut (terutama pada bahagian kanan atas perut)
 • Kulit dan mata kuning
 • Urin gelap dan najis pucat
 • Sakit otot dan sendi
 • Ruam

risiko hepatitis D

Diagnosis

Diagnosis adalah berdasarkan tanda-tanda serta simptom dan disahkan dengan ujian darah atau ujian PCR (polymerase chain reaction) di makmal patologi.

Serologi positif menunjukkan pendedahan terdahulu terhadap virus hepatitis D, sementara ujian PCR digunakan untuk mengesahkan kehadiran virus.

Rawatan

Ubat-ubatan adalah tidak berkesan terhadap hepatitis D akut, tetapi jangkitan akut cenderung mereda dengan sendirinya.

Manakala bagi risiko hepatitis D kronik, rawatan yang sesuai bergantung kepada fasa penyakit dan sejauh mana jangkitannya. 

Doktor boleh menetapkan jenis interferon yang dipanggil interferon pegylated untuk meredakan hepatitis D kronik, tetapi biasanya ia tidak menyembuhkan sepenuhnya.

risiko hepatitis D

Sekiranya hati pesakit rosak teruk, pemindahan hati mungkin diperlukan sebagai antara cara menyembuhkan hepatitis jenis ini.

Pencegahan

 • Pengecualian orang yang mempunyai hepatitis D dari penjagaan kanak-kanak, prasekolah, sekolah dan kerja yang tidak perlu.
 • Vaksinasi hepatitis B akan menghalang jangkitan dengan hepatitis D. Vaksinasi Hepatitis B disyorkan untuk bayi dan mereka yang berisiko tinggi memperoleh jangkitan hepatitis B atau dengan kemungkinan jangkitan yang lebih teruk. Apabila vaksin hepatitis B diberikan kepada bayi yang baru lahir, ia berkesan untuk mencegah hepatitis D (walaupun ibu mempunyai hepatitis D).
 • Mana-mana luka terbuka, luka atau melecur terbuka hendaklah ditutup dengan pembalut kalis air.
 • Amalan seks yang lebih selamat dengan menggunakan kondom secara konsisten dan betul.
 • Tidak berkongsi jarum suntikan ubat.
 • Sekiranya diperlukan untuk mengendalikan darah atau cecair badan, penggunaan langkah berjaga-jaga yang standard akan mengurangkan risiko hepatitis D tersebar.
 • Pekerja penjagaan kesihatan yang dijangkiti mesti mematuhi keperluan lembaga profesional mereka.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/10/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan