home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Hubungan Antara HIV dan Jangkitan Hepatitis C

Hubungan Antara HIV dan Jangkitan Hepatitis C

Virus hepatitis C adalah penyakit yang menjangkiti hati. HCV boleh menyebabkan jangkitan sepanjang hayat dan dari semasa ke semasa ia menyebabkan fibrosis, sirosis, kanser hati, kegagalan hati dan juga kematian.

Hepatitis C adalah perkara biasa dalam kalangan orang penghidap HIV. Ia boleh menyebabkan hepatitis C menjadi semakin teruk. HIV bukan sahaja meningkatkan risiko kerosakan hati tetapi ia juga boleh mempercepatkan kerosakan hati bersama jangkitan.

HIV dan HCV

Disebabkan oleh HIV dan HCV boleh tersebar melalui darah, faktor risiko utama bagi kedua-dua jangkitan tersebut adalah penggunaan suntikan. Perkongsian jarum atau peralatan suntikan meningkatkan risiko hubungan dengan darah yang dijangkiti HIV atau HCV.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 25% orang yang mengidap HIV di Amerika Syarikat juga mempunyai HCV. Antara orang yang menyuntik ubat, sekitar 50% hingga 90% juga mempunyai HCV. Jangkitan HIV dan HCV dipanggil HIV atau HCV ko-infeksi.

Bagi orang yang mempunyai ko-infeksi HIV atau HCV, HIV boleh menyebabkan HCV kronik lebih cepat berkembang. Sama ada HCV menyebabkan HIV berkembang lebih cepat adalah tidak jelas.

Apabila anda mempunyai HIV atau hepatitis C anda sudah hidup dengan virus yang serius. Ramai orang yang dijangkiti dengan satu virus juga mempunyai yang lain. Apabila HIV dan hepatitis C berlaku bersama, ia dipanggil ko-infeksi.

Risiko HIV, Hepatitis C Ko-Infeksi

Apabila anda mempunyai HIV dan hepatitis C, setiap penyakit menjadikan lebih buruk.

HIV menindas sistem imun anda. Ia mungkin lebih cenderung menjadi kronik dan menyebabkan kerosakan hati. Ia biasanya mengambil masa 20 hingga 30 tahun untuk mendapatkan penyakit hati yang teruk daripada hepatitis C. tetapi proses itu boleh berlaku lebih cepat jika anda juga mempunyai HIV.

Masa tidak menyebelahi anda dengan ko-infeksi HIV dan hepatitis C. contohnya, orang yang hidup dengan HIV lebih lama. Bagi mereka yang juga mempunyai hepatitis C, mereka lebih banyak masa untuk membangunkan penyakit hati.

Ini bermakna lebih banyak masa untuk membangunkan penyakit hati. CDC telah mendapati bahawa kegagalan hati, sirosis, dan kanser hati menjadi penyebab utama kematian pada orang yang mempunyai jangkitan bersama HIV dan hepatitis C.

Walaupun buktinya tidak begitu jelas, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa hepatitis C boleh menyebabkan HIV berkembang lebih cepat kepada AIDS.

Walaupun HIV dan hepatitis C boleh dirawat dengan baik, merawat ko-infeksi lebih rumit. Ia mungkin menyebabkan rawatan lebih sukar dan boleh meningkatkan kesan sampingan.

Mencegah Ko-Infeksi

Ko-infeksi dengan HIV dan hepatitis C adalah perkara biasa dan serius. Ia tiga kali ganda meningkatkan risiko penyakit hati yang serius dan kegagalan hati.

i. Tidak menggunakan suntikan dadah

Sekiranya anda berjuang untuk berhenti merokok, cari rawatan. Ttidak berkongsi jarum atau bahan penyediaan suntikan dadah lain boleh mengurangkan risiko.

ii. Mempraktikkan seks yang selamat

Langkah-langkah untuk menurunkan risiko termasuk konsisten menggunakan kondom, kekal dalam hubungan monogami atau mengehadkan pasangan seks anda, serta diperiksa dan dirawat untuk sebarang penyakit kelamin.

iii. Mengelakkan berkongsi barangan peribadi yang tercemar dengan darah

Bagi mengurangkan risiko jangkitan, amalkan penjagaan diri yang selamat dengan tidak berkongsi barang seperti berus gigi, pencukur dan apa-apa barang peribadi yang mungkin berpotensi tercemar dengan kesan sampingan darah.

iv. Lakukan ujian

Jika anda mempunyai HIV, dapatkan juga ujian darah untuk memeriksa hepatitis C. Anda mungkin dijangkiti tetapi belum mempunyai simptom yang ketara.

Sekiranya tidak pasti tentang status anda, berbincang dengan doktor. Anda boleh diperiksa, dirawat jika perlu, dan mengambil langkah-langkah untuk memastikan diri anda selamat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Links Between HIV and Hepatitis C Infection https://www.everydayhealth.com/news/links-between-hiv-hepatitis-c-infection/ Accessed on Aug 13, 2018.

HIV and Opportunistic Infections, Coinfections, and Conditions https://aidsinfo.nih.gov/understanding-hiv-aids/fact-sheets/26/88/hiv-and-hepatitis-c Accessed on Aug 13, 2018.

HIV and Hepatitis C (HCV) https://www.poz.com/basics/hiv-basics/hiv-hepatitis-c-hcv Accessed on Aug 13, 2018.

Hepatitis C and HIV: Are You at Risk for Coinfection? https://www.healthline.com/health/hepatitis-c-and-hiv#testing Accessed on Aug 13, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor