home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Osteokondritis Disekan

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor risiko|Diagnosis dan rawatan|Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Definisi

Apakah itu osteokondritis disekan?

Osteokondritis disekan adalah masalah sendi di mana tulang di bawah tulang rawan dari sendi mati kerana kekurangan aliran darah. Tulang dan tulang rawan ini kemudiannya boleh menanggal, menyebabkan kesakitan dan kemungkinan menghalang gerakan sendi.

Apakah kebarangkalian osteokondritis disekan?

Kelaziman yang tepat tidak diketahui, tetapi mungkin terdapat antara 15 dan 29 kes di setiap 100,000 orang. Ia lebih biasa dijumpai pada lelaki, terutamanya yang berumur antara 10 dan 20 tahun yang aktif secara fizikal. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi osteokondritis disekan

Simptom-simptom umum bagi osteokondritis disekan adalah:

 • Gejala-gejala yang paling biasa osteokondritis disekan ini mungkin dicetuskan oleh aktiviti fizikal – berjalan naik tangga, memanjat bukit atau bermain sukan
 • Bengkak dan tender. Kulit sekitar sendi anda mungkin bengkak dan tender
 • Sendi terkunci atau pengepopan. Sendi anda terkunci atau pengepopan pada satu kedudukan jika serpihan yang tertanggal terperangkap di antara tulang semasa pergerakan
 • Kelemahan sendi. Anda mungkin merasa seolah-olah sendi anda “terasa hilang” atau lemah
 • Pengurangan jarak pergerakan. Anda mungkin tidak boleh meluruskan anggota yang terjejas sepenuhnya

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah yang mengakibatkan osteokondritis disekan?

Punca osteokondritis disekan tidak diketahui. Pengurangan aliran darah ke hujung tulang yang terjejas mungkin disebabkan oleh trauma berulang – kecil, pelbagai episod minor, kecederaan yang tidak dikenal pasti yang merosakkan tulang. Mungkin terdapat komponen genetik, membuat sesetengah orang lebih cenderung untuk membentuk gangguan itu.

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko osteokondritis disekan?

Terdapat banyak faktor risiko osteokondritis disekan seperti:

 • Trauma (kira-kira separuh daripada kes)
 • Seks lelaki (walaupun kejadian semakin meningkat pada wanita dan perempuan)
 • Penggunaan sendi berlebihan disebabkan oleh aktiviti sukan
 • Corak berkaitan genetik kekeluargaan di sekitar 10% kes
 • Kelemahan ligamen
 • Genu valgum / varum
 • Lesi meniskal pada lutut

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah osteokondritis disekan didiagnosis?

Seseorang yang mengalami simptom osteokondritis disekan (OCD) dalam sendi hendaklah mendapatkan nasihat perubatan. Diagnosis awal bermakna rawatan yang lebih berkesan dan risiko komplikasi yang lebih rendah.

Doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal dan meminta dari pesakit maklumat sejarah perubatan, sejarah keluarga dan gaya hidup mereka, termasuk aktiviti sukan.

Mungkin terdapat beberapa ujian pengimejan, seperti X-ray, CT, scan MRI, atau ultrasound. Ini bagi menunjukkan sama ada terdapat sebarang nekrosis, atau kematian tisu, atau serpihan longgar. Saringan tulang juga boleh disyorkan.

Pada peringkat awal, ujian akan menunjukkan bahawa rawan mengalami penebalan. Pada peringkat seterusnya, akan ada serpihan longgar.

Tahap awal dianggap stabil, dan rawatan lebih cenderung berkesan pada ketika ini.

Keadaan, yang mempunyai simptom yang sama perlu diketepikan. Ini termasuklah artritis inflamatori, osteoartritis, sista tulang dan artritis septik.

Bagaimanakah osteokondritis disekan dirawat?

Rawatan osteokondritis disekan bertujuan untuk memulihkan fungsi normal sendi terjejas dan melegakan kesakitan, serta mengurangkan risiko osteoartritis. Tiada rawatan yang tunggal untuk semua orang. Pada kanak-kanak yang tulangnya masih berkembang, cacat tulang mungkin dapa sembuh dengan rehat dan perlindungan.

Terapi

Pada mulanya, doktor anda mungkin mencadangkan langkah-langkah konservatif, yang mungkin termasuk:

 • Merehatkan sendi anda. Elakkan aktiviti yang memberi tekanan pada sendi anda, seperti melompat dan berlari jika lutut anda terjejas. Anda mungkin perlu menggunakan tongkat untuk seketika, terutama jika sakit menyebabkan anda sukar bergerak. Doktor anda juga mungkin mencadangkan memakai kayu sokongan, kas atau pendakap untuk melancarkan sendi selama beberapa minggu
 • Terapi fizikal. Selalunya, terapi ini termasuk latihan regangan dan pelbagai senaman pelbagai gerakan dan senaman meningkatkan kekuatan untuk otot-otot yang menyokong sendi yang terlibat. Terapi fizikal juga biasanya disyorkan selepas pembedahan

Pembedahan

Sekiranya anda mempunyai serpihan longgar di dalam sendi atau jika rawatan konservatif tidak membantu selepas empat hingga enam bulan, anda mungkin memerlukan pembedahan. Jenis pembedahan akan bergantung kepada saiz dan peringkat kecederaan dan bagaimana matang tulang anda.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas osteokondritis disekan?

Remaja yang mengambil bahagian dalam sukan mungkin akan mendapat manfaat daripada pendidikan mengenai risiko kepada sendi mereka yang berkaitan dengan penggunaan yang terlalu banyak. Belajar mekanik dan teknik sukan yang betul, menggunakan alat perlindungan yang betul, dan menyertai latihan kekuatan dan latihan-latihan kestabilan dapat membantu mengurangkan peluang kecederaan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Osteochondritis dissecans. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteochondritis-dissecans/basics/definition/con-20024803. Accessed October 25, 2017.

Osteochondritis dissecans: Causes, symptoms, and treatment. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166764.php. Accessed October 25, 2017.

Osteochondritis Dissecans. https://patient.info/doctor/osteochondritis-dissecans. Accessed October 25, 2017.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 20/08/2018
x