backup og meta

Sihatkan Jantung Anda Hanya Dengan 3 Jenis Makanan Ini! Salmon Salah Satu?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 26/06/2023

  Sihatkan Jantung Anda Hanya Dengan 3 Jenis Makanan Ini! Salmon Salah Satu?

  Sebenarnya, anda bukan sahaja perlu elakkan tabiat buruk seperti menghisap rokok atau mengambil alkohol untuk kesihatan organ dalaman seperti jantung. Sebaliknya, anda harus amalkan makanan sihat bagi jantung!

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Pemakanan Sihat, anda boleh klik di sini.

  Salmon, daging ikan yang paling sihat?

  Salmon, ikan air sejuk mempunyai kandungan yang sangat tinggi bagi menyihatkan jantung asid lemak omega-3.

  Ia sangat berkesan dalam menurunkan tekanan darah lantas menjadikan ia makanan sihat bagi jantung!

  Kesan anti-pembekuan pada asid lemak omega-3 boleh memastikan pembekuan darah pada teluk dan mengekalkan aliran darah anda.

  Tidak perlu disebutkan kuasa mereka dalam menurunkan trigliserida, sejenis lemak yang mampu mendedahkan orang ramai untuk mendapat penyakit kardiovaskular.

  Tambahan pula, pakar kardiologi membuktikan yang salmon kaya dengan sumber carotenoid astaxanthin, anti-oksidan kuat yang sangat istimewa.

  Berdasarkan kepada Pertubuhan Jantung Amerika, anda seharusnya bermatlamat untuk sekurang-kurangnya dua hidangan salmon atau ikan berminyak lain pada setiap minggu – satu hidangan perlu ada lebih kurang 100 gram.

  makanan sihat bagi jantung

  Selain itu, salmon merupakan makanan kegemaran di dunia ini kerana ia mudah dimasak dan rasanya yang sedap.

  Jika anda sukar mencari ikan salmon yang sesuai dengan cita rasa anda, anda boleh memilih ikan berminyak lain seperti tuna, sardin, makerel, ikan hering, atau ikan traut – ikan yang boleh memberikan manfaat yang sama untuk jantung anda.

  Makanan sihat bagi jantung #2. Oat

  Apa lagi yang lebih menyihatkan berbanding dengan permulaan hari baru dengan semangkuk oat yang berwap, dipenuhi dengan potassium, folat dan asid lemak omega-3. Oat.

  Dalam kata lain, bijirin penuh bernutrisi dan kaya dengan sumber mineral serta vitamin.

  Tambahan pula, oat dibungkus dengan tinggi amaun beta-glucan, sejenis serat yang mampu menurunkan kolesterol LDL anda – kolesterol jahat.

  Hal ini seterusnya membantu membersihkan arteri.

  Anda seharusnya mencapai beta-glucan dalam kadar yang diperlukan setiap hari bagi menurunkan kolesterol dengan lebih sedikit daripada satu cawan oat atau barli yang telah dimasak.

  Pentadbiran Makanan dan Ubat membenarkan pengilang-pengilang oat membuat dakwaan kesihatan tentang bijirin ini pada produk mereka, mengesyorkan diet kaya oat boleh merendahkan risiko penyakit kardiovaskular.

  Tambahan lagi, penyelidik membuktikan selain daripada menurunkan paras kolesterol, oat juga boleh mengekalkan kebiasaan anda dan mencegah beberapa kanser yang spesifik.

  Beta-glucan juga terdapat dalam cendawan shiitake, barli dan rumpai laut.

  makanan sihat bagi jantung

  Makanan sihat bagi jantung #3. Bayam

  Manfaat memakan bayam telah lama dihargai. Sudah jelas bahawa bayam adalah salah satu sayuran yang paling sihat di dunia sayur-sayuran.

  Warnanya yang kaya dan berwarna gelap berasal daripada pelbagai jenis vitamin, fitokimia, lutein, kalium dan mineral (terutamanya seperti folat, zat besi).

  Ia boleh memelihara penglihatan anda, melawan penyakit dan semua di atas, melindungi anda daripada penyakit kardiovaskular.

  Satu tinjauan ke atas 15,000 lelaki tanpa penyakit jantung dalam tempoh 12 tahun telah dijalankan. Maka, ia memang benar sayuran yang baik untuk jantung.

  Orang yang mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan sayuran setiap hari menurunkan risiko penyakit jantung kira-kira 25 peratus, berbanding dengan mereka yang hampir tidak memakan sebarang sayuran.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 26/06/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan