home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mikronutrien dan Penyakit Jantung

Mikronutrien dan Penyakit Jantung

Apa itu mikronutrien?

Mikronutrien adalah bahan seperti vitamin dan mineral yang diperlukan dalam jumlah minuscule untuk membantu tubuh menghasilkan enzim, hormon dan sebatian lain yang penting untuk pertumbuhan dan pembaikan.

Walaupun diperlukan dalam kuantiti yang kecil, pengambilan suboptimum boleh memberi kesan kepada pelbagai parameter kesihatan dan kekurangannya boleh memberi kesan yang teruk seperti keletihan akibat kekurangan zat besi, penurunan prestasi kerja atau sekolah, dan gangguan fungsi imun, yang dapat meningkatkan risiko jangkitan seseorang.

Potensi bermanfaat

Peranan magnesium dalam kesihatan jantung terutamanya telah memberi tumpuan kepada kesannya terhadap degupan jantung dan tekanan darah. Apabila diberikan secara intravena (suntikan), ia bertindak sebagai prophylactic (rawatan) dalam pencegahan pembedahan atrium fibrilasi selepas pembedahan jantung. Meta-analisis kajian yang mengkaji suplemen magnesium dan tekanan darah mendapati bahawa mineral ini mempunyai kesan kecil tetapi secara klinikal signifikan untuk mengurangkan tekanan darah.

Pengambilan kalium terikat kepada pengurangan dos yang bergantung kepada tekanan darah, walaupun meningkatkan pengambilan kalium akan memberi kesan yang lebih besar kepada mereka yang juga mengamalkan diet tinggi natrium. Sementara diet yang kaya dengan potassium membantu, terutamanya jika pengambilan natrium tinggi. kajian menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan kalium mungkin mempunyai kesan yang lebih besar terhadap tekanan darah.

Bagaimana kalium berkait dengan penyakit jantung kronik (CHD)? 11 kajian meta-analisis termasuk 247,510 orang dewasa, mendapati pengambilan kalium yang lebih tinggi seperti yang dinilai oleh pengambilan makanan 24 jam, kekerapan makanan, dan pembuangan air kecil dalam tempoh 24 jam dikaitkan dengan 21% rendah risiko strok dan CHD.

Tidak bermanfaat

Vitamin D dikenali terutamanya dalam menggalakkan kesihatan tulang. Tahap vitamin D yang mencukupi diperlukan untuk penyerapan kalsium dan mengekalkan kadar darah kalsium dan fosforus yang betul. Walau bagaimanapun, mikronutrien ini telah merangkumi sebahagian besar pencernaan. Kekurangan vitamin D yang meluas mempengaruhi pelbagai aspek kesihatan dan penyakit.

Walaupun kajian pemerhatian mendapati terdapat hubungan yang signifikan antara tahap vitamin D yang rendah dan risiko penyakit kardiovaskular, kajian semula sistematik dan analisis meta-analisis ujian rawak yang mengkaji suplemen vitamin D sebagai gangguan tidak menunjukkan sebarang kesan positif suplemen vitamin D pada strok, kematian, infarksi miokardium, tekanan darah, glukosa darah atau paras kolesterol darah, kecuali dengan satu iaitu vitamin D menyebabkan sedikit peningkatan kolesterol HDL.

Data daripada Kajian Kecergasan Kalsium/Vitamin D Inisiatif Kesihatan Wanita, digabungkan dalam meta-analisis dengan lapan kajian lain mendapati suplemen kalsium dengan atau tanpa vitamin D mengakibatkan peningkatan sederhana dalam strok dan risiko infarksi miokardium. Pengkaji kajian mencadangkan dua penjelasan yang berpotensi iaitu peningkatan kadar kalsium serum yang meningkat selepas pengambilan suplemen dapat meningkatkan pengklorinan vaskular dan menjejaskan risiko pembentukan trombus arteri. Walau bagaimanapun, pada masa ini, kebanyakan bukti tidak menyokong penyatuan antara pengambilan kalsium dan risiko penyakit kardiovaskular.

Potensi memudaratkan

Mikronutrien yang dikaitkan dengan penyakit jantung adalah natrium. Namun kesan natrium pada tekanan darah berbeza-beza antara orang dan dengan mereka yang sensitif garam, yang cenderung meningkat seiring dengan usia.

Individu sensitif garam memberi manfaat paling banyak daripada pengurangan natrium. Mereka yang tidak sensitif garam tidak akan mengalami banyak perubahan dalam tekanan darah jika mereka menurunkan pengambilan natrium.

Namun, pengurangan natrium mempunyai impak yang lebih mendalam terhadap tekanan darah bagi mereka mengamalkan pengambilan diet rendah kalium.

Kajian 177 meta-analisis mengkaji kesan diet natrium tinggi atau rendah yang mendapati pengurangan natrium menurunkan tekanan darah sebanyak 3.5%.

Penyelidikan mengenai mikronutrien dan penyakit jantung mencadangkan diet yang tinggi dalam makanan kaya kalium dan magnesium dengan pengambilan makanan kalsium dan vitamin D yang optimum.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Role of micronutrients in congestive heart failure: A systematic review of randomized controlled trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442906/ Accessed on Aug 6, 2018.

Micronutrients’ Role in Heart Disease — Some of Them Can Decrease or Increase the Risk http://www.todaysdietitian.com/newarchives/111412p20.shtml Accessed on Aug 6, 2018.

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 06/08/2018
x