What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gel Pembersih Tangan Tak Melindungi Daripada Selesema?

  Gel Pembersih Tangan Tak Melindungi Daripada Selesema?

  Masa tular isu Penyakit Tangan Kaki dan Mulut, semua pakat ‘dok’ kalut nak cari gel pembersih tangan (hand sanitizer) sebab nak elakkan jangkitan. Tapi sebenarnya, berfungsi ke gel tu untuk melindungi anda daripada jangkitan seperti selesema? Kalau nak tahu berfungsi ke tidak, bacalah perkongsian artikel ini.

  Walaupun penggunaan gel ini turut diamalkan oleh pakar perubatan profesional, kerana dipercayai berfungsi untuk melindungi daripada pelbagai kuman termasuk kuman penyebab selesema. Namun, hakikatnya ia tidak membantu dalam melindungi diri daripada kuman.

  Terdapat satu kajian yang dijalankan mencadangkan bahawa gel pembersih tangan tidak akan dapat melindungi anda daripada virus penyebab selesema yang dapat bertahan selama dua minit, berbanding mencuci tangan.

  Tidak berfungsi

  Penyelidikan yang dilakukan oleh saintis dari Kyoto Profectural University di Jepun ini mendapati bahawa selesema boleh ‘menghilangkan’ fungsi hand sanitizer apabila virus berada dalam lendir (mukus) yang dikeluarkan ketika bersin.

  Dalam kajian tersebut, saintis meletakkan lendir yang dijangkiti pada tangan sukarelawan. Dikatakan walaupun direndam dalam pembasmi kuman berasaskan alkohol selama 2 minit, virus tersebut masih hidup.

  Keadaan ini menyebabkan setiap sukarelawan yang terlibat perlu menggosok gel pembersihan tangan secara berterusan untuk tempoh 4 minit di sekeliling tangan mereka untuk benar-benar memusnahkan virus tersebut.

  Wabak kronik

  Ironinya, penularan wabak selesema ini merupakan satu virus pandemik untuk seluruh dunia. Setiap tahun virus ini berkeupayaan untuk membunuh antara 250,000 hingga 500,000 individu. Malahan terdapat sesetengah musim, masalah penularan virus ini adalah lebih kronik. Sebagai contoh, virus selesema ini akan mula aktif pada bulan Oktober di Amerika Syarikat.

  Untuk makluman, pandemik dalam konteks ini adalah merujuk kepada satu isu penularan wabak yang melangkaui sempadan atau negara. Apabila sesetengah wabak mencapai status pandemik ini, ia merupakan satu situasi yang serius.

  Virus selesema boleh berjangkit dari seorang individu kepada individu yang lain melalui titisan yang keluar ketika seseorang individu yang dijangkiti selesema bersin, batuk atau bercakap. Mungkin anda menyatakan, topeng pelindung mulut akan akan dapat membantu. Hakikatnya ia bukanlah satu langkah pencegahan yang sempurna.

  Berada dalam pengangkutan awam yang sesak, meningkatkan risiko anda untuk berada berdekatan dengan individu yang menghidap selesema. Mereka mungkin bersin atau batuk ke arah anda, jadi apa yang perlu anda buat?

  Mencuci tangan vs gel pembersih tangan

  Saintis menasihatkan bahawa membasuh tangan dengan air suam dan sabun antibiotik sambil menggosok tangan anda untuk tempoh 30 saat dapat membantu untuk membunuh virus penyebab selesema.

  Namun, seandainya tiada bilik air atau tempat untuk anda membasuh tangan, gel pembersihan tangan adalah satu-satunya jalan keluar yang ada.

  Kebanyakan gel pembersihan tangan diperbuat menggunakan sebatian alkohol. Ada yang mengandungi sebatian antibiotik, yang lebih cenderung untuk membunuh bakteria. Tetapi ia tidak berfungsi untuk melawan virus seperti selesema.

  Mukus iaitu cecair yang keluar ketika bersin, batuk mahupun bercakap ini mempunyai tekstur yang berlendir, likat dan berlekit serta mempunyai struktur kimia. Ini menyebabkan alkohol yang terdapat dalam gel pembersih tangan perlu digunakan dan digosok dengan lebih lama untuk dapat berfungsi sepenuhnya.

  Lebih lama masa diperlukan

  Jadi apa yang boleh disimpulkan, bukanlah gel pembersihan tangan ini tidak berfungsi langsung. Cuma kalau anda ingin gunakannya, sebaiknya gosokkanlah tangan anda untuk tempoh 4 minit. Jangan gosok sekadar ala kadar sahaja.

  Jadi make sure anda ada menyimpan hand sanitizer di dalam beg anda. Untuk kegunaan di waktu kecemasan. Mencegah itu bukankah lebih baik daripada merawat.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

   

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 05/07/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan