What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip Mi Segera Lebih Berkhasiat

Tip Mi Segera Lebih Berkhasiat

Mi segera adalah makanan utama yang lazat bagi pelajar kolej, yang kekurangan wang, atau mereka yang tidak mempunyai masa untuk memasak makan selepas seharian bekerja. Walau bagaimanapun, adakah anda pernah melihat fakta-fakta pemakanan? Mi segera mengandungi lebih garam daripada keperluan badan anda setiap hari, sifar serat, dan lemak tepu. Bagaimana anda boleh membuatnya lebih sihat? Ikuti tip ini untuk membantu anda membuat apabila mi segera menjadi satu-satunya pilihan.

Tambah perasa dan warna

Anda tidak perlu menggunakan semua paket perasa yang ada dengan mi segera. Sebahagian besar daripada tahap natrium di dalam bungkusanya sahaja telah mencecah lebih cadangan natrium. Sebaliknya, masukkan beberapa perasa dan perasa yang tidak perlu lebih memasak, seperti minyak bijan, kicap, dan sos ikan. Sentiasa ingat kandungan natrium perasa yang anda pilih.

Cuba jadikan mangkuk mi lebih berwarna-warni. Daripada menggunakan paket sayur-sayuran kering, tambah beberapa sayur-sayuran segar seperti cendawan, bayam, lobak merah, daun selasih, cili dan daun ketumbar. Sayur-sayuran boleh menyediakan nutrien penting seperti kalium, serat, vitamin A dan vitamin C.

Tambahkan protein

Untuk membuat mi segera lebih berkhasiat, anda boleh pecahkan telur untuk mi sup atau memilih telur rebus (dihiris pada separuh), telur rebus atau telur goreng. Jika telur bukan kegemaran anda, anda boleh cuba menambah dalam beberapa dihiris daging atau ayam tanpa lemak. Untuk menambah perisa tambahan ke dalam mangkuk, anda boleh tumis daging dengan perasa pilihan anda sebelum memasukkannya ke dalam sup.

Tumis mi

Jika mi sup panas bukan kegemaran anda, cuba menggoreng mi ini. Masak mi dalam air mendidih sehingga ia bercerai atau lembut kemudian toskan. Kacau goreng mi dalam kuali yang dipanaskan dengan sedikit minyak sayur-sayuran. Tambah sayur-sayuran cincang dan beberapa daging dihiris atau tauhu. Pada akhirnya, rempahkannya dengan garam dan lada, kicap, atau kepingan lada.

Sentiasa memberi perhatian kepada jumlah garam dan gula yang anda tambahkan kepada hidangan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Serving up a little goodness with your instant 2-minute noodles. http://www.foodtalk.com.au/contents/en-us/d33_instant-2-minute-noodle-diet-weight-loss.html. Assessed January 1, 2017

Make your instant noodles healthier. http://msue.anr.msu.edu/news/make_your_instant_noodles_healthier.  Assessed January 1, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 10/05/2022
Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim