home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tanpa Diet Anda Masih Boleh Kurus, Jom Ikut 10 Tip Menurunkan Berat Badan Ini, Pasti BERJAYA!

Tanpa Diet Anda Masih Boleh Kurus, Jom Ikut 10 Tip Menurunkan Berat Badan Ini, Pasti BERJAYA!

Walau bagaimanapun, mereka juga tidak mahu mengembangkan ukuran pinggang mereka. Adakah terdapat cara untuk mengelakkan diri tanpa melakukan diet yang tidak menarik dan tanpa air? Sesungguhnya, terdapat sepuluh cara untuk menurunkan berat badan!

Jangan tinggal sarapan

Ramai orang berfikir melangkau sarapan adalah cara yang baik untuk menurunkan berat badan dan orang sering tergesa-gesa untuk bekerja pada awal pagi, ini menjadikan mereka tidak mengambil makan penting ini seolah-olah lebih mudah. Walau bagaimanapun, terdapat kajian menunjukkan bahawa melangkau hidangan pertama hanya membawa kepada pengambilan makanan utama yang berikut. Iaitu, jika anda tidak makan sarapan pagi, anda mungkin akan makan lebih banyak sepanjang hari! Dan itu tidak akan berfungsi dengan baik untuk perkembangan saiz pinggang.

Makan perlahan

Otak kita mengambil masa untuk memproses maklumat, dan perkara yang sama boleh digunakan untuk penghadaman makanan. Boleh dikatakan, lebih cepat kita menyelesaikan makan kita, semakin kurang kemungkinan kita berasa kenyang. Oleh itu, kita makan lebih banyak. Satu kajian baru-baru ini, 23 jenis penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang siap makan dahulu sering berat lebih daripada mereka yang tidak. Oleh itu, jika anda makan perlahan-lahan,anda memberi otak anda untuk benar-benar menganggap diri anda penuh, dan anda lebih mudah makan lebih sedikit!

Menjauhi dapur pada waktu malam

Orang percaya bahawa makan pada waktu malam menyebabkan mereka pertambahan berat. Tidak kira anda percaya atau tidak, mendapatkan hidangan keempat atau kelima pada satu hari berlaku penambahan apa sahaja yang anda sedang memakan, dan ini tidak membantu mencapai apa yang anda mahu, iaitu mengurangkan berat badan.

Ambil sebahagian kecil hidangan tidak sihat

Sudah pasti anda perlu kurang memakan makanan yang tidak sihat, tetapi oleh kerana ia selalunya lebih lazat daripada makanan biasa, dan kelihatan lebih menarik, bagaimana anda akan berbuat demikian? Mengambil pinggan yang lebih kecil. Mewujudkan tabiat mengambil hanya sebahagian kecil untuk makanan tidak sihat ke dalam piring kecil kerana jika anda menggunakan pinggan yang lebih besar dengan sebahagian kecil, otak anda adalah lebih cenderung untuk berfikir tidak cukup, dan akan berakhir dengan banyak lagi.

Minum air lebih banyak

Air boleh membuatkan anda berasa kenyang buat sementara waktu. Jadi, jika anda minum sedikit sebelum makan, anda mungkin kurang makan kerana kelaparan kurang terasa. Selain air, anda juga boleh mengambil soda atau minuman kalori, dan anda mungkin lebih kurang makan.

Hanya tumpu kepada makan

Orang yang menonton TV atau bermain permainan semasa makan dengan mudah boleh tertipu bahawa mereka tidak makan sebanyak mana yang mereka sepatutnya. Hasilnya, mereka boleh makan terlalu banyak. Permainan atau filem adalah sumber menghiburkan besar, dan mereka sering mengandungi banyak adegan yang menakjubkan. Pastinya, tiada kesukaran bagi mereka untuk mengambil alih fikiran anda daripada hidangan.

Tidur lena

Secara saintifik, kurang tidur membuatkan anda merasa seperti lebih makan. Kekurangan tidur menyebabkan anda menjadi lebih lapar dan lebih cenderung untuk mengidamkan makanan yang tidak sihat.

Elakkan stres

Tekanan menyebabkan orang tidak berfikiran tentang hal-hal lain yang dianggap tidak penting, seperti makan kepada sesetengah orang. Tekanan juga mengganggu rutin tidur anda. Perkara-perkara ini hanya meningkatkan jumlah pengambilan makanan yang tidak perlu pada siang hari.

Jangan elak protein

Protein berfungsi membuatkan anda kenyang. Hasilnya, anda akhirnya kurang mengambil kalori kerana sudah kenyang. Telur, ikan, dada ayam, dan lain-lain kedengaran lazat dan lagi berkesan untuk diet anda.

Katakan tidak kepada minuman manis

Gula membawa kalori atau kalori cecair. Apabila anda minum, otak anda tidak mengira kalori cecair ini yang sama seperti makanan, oleh itu, ketika anda berasa tidak kenyang sepenuhnya, anda sebenarnya mengambil lebih kalori daripada yang anda perlukan, dan meningkatkan saiz pinggang anda lagi. Selain itu, terlalu banyak gula tidak baik untuk otak.

Secara keseluruhan, terdapat banyak cara untuk anda cuba bagi mengurangkan beberapa paun tanpa diet sayuran. Ini boleh menjadi hebat untuk berhasil di sekitar diet konvensional dan pada masa yang sama, anda masih boleh menikmati makanan yang baik!

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“10 Ways to Lose Weight Without Dieting”

http://www.webmd.com/diet/features/10-ways-to-lose-weight-without-dieting Accessed November 20th, 2016

“8 Ways to Lose Weight Without Dieting”

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/losing-weight/8-ways-to-lose-weight-without-dieting-5.php Accessed November 20th, 2016

“11 Proven Ways to Lose Weight Without Diet or Exercise”

https://authoritynutrition.com/11-ways-to-lose-weight-without-diet-or-exercise/ Accessed November 20th, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 03/09/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x