Tanpa Diet Anda Masih Boleh Kurus, Jom Ikut 10 Tip Menurunkan Berat Badan Ini, Pasti BERJAYA!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Walau bagaimanapun, mereka juga tidak mahu mengembangkan ukuran pinggang mereka. Adakah terdapat cara untuk mengelakkan diri tanpa melakukan diet yang tidak menarik dan tanpa air? Sesungguhnya, terdapat sepuluh cara untuk menurunkan berat badan!

Jangan tinggal sarapan

Ramai orang berfikir melangkau sarapan adalah cara yang baik untuk menurunkan berat badan dan orang sering tergesa-gesa untuk bekerja pada awal pagi, ini menjadikan mereka tidak mengambil makan penting ini seolah-olah lebih mudah. Walau bagaimanapun, terdapat kajian menunjukkan bahawa melangkau hidangan pertama hanya membawa kepada pengambilan makanan utama yang berikut. Iaitu, jika anda tidak makan sarapan pagi, anda mungkin akan makan lebih banyak sepanjang hari! Dan itu tidak akan berfungsi dengan baik untuk perkembangan saiz pinggang.

Makan perlahan

Otak kita mengambil masa untuk memproses maklumat, dan perkara yang sama boleh digunakan untuk penghadaman makanan. Boleh dikatakan, lebih cepat kita menyelesaikan makan kita, semakin kurang kemungkinan kita berasa kenyang. Oleh itu, kita makan lebih banyak. Satu kajian baru-baru ini, 23 jenis penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang siap makan dahulu sering berat lebih daripada mereka yang tidak. Oleh itu, jika anda makan perlahan-lahan,anda memberi otak anda untuk benar-benar menganggap diri anda penuh, dan anda lebih mudah makan lebih sedikit!

Menjauhi dapur pada waktu malam

Orang percaya bahawa makan pada waktu malam menyebabkan mereka pertambahan berat. Tidak kira anda percaya atau tidak, mendapatkan hidangan keempat atau kelima pada satu hari berlaku penambahan apa sahaja yang anda sedang memakan, dan ini tidak membantu mencapai apa yang anda mahu, iaitu mengurangkan berat badan.

Ambil sebahagian kecil hidangan tidak sihat

Sudah pasti anda perlu kurang memakan makanan yang tidak sihat, tetapi oleh kerana ia selalunya lebih lazat daripada makanan biasa, dan kelihatan lebih menarik, bagaimana anda akan berbuat demikian? Mengambil pinggan yang lebih kecil. Mewujudkan tabiat mengambil hanya sebahagian kecil untuk makanan tidak sihat ke dalam piring kecil kerana jika anda menggunakan pinggan yang lebih besar dengan sebahagian kecil, otak anda adalah lebih cenderung untuk berfikir tidak cukup, dan akan berakhir dengan banyak lagi.

Minum air lebih banyak

Air boleh membuatkan anda berasa kenyang buat sementara waktu. Jadi, jika anda minum sedikit sebelum makan, anda mungkin kurang makan kerana kelaparan kurang terasa. Selain air, anda juga boleh mengambil soda atau minuman kalori, dan anda mungkin lebih kurang makan.

Hanya tumpu kepada makan

Orang yang menonton TV atau bermain permainan semasa makan dengan mudah boleh tertipu bahawa mereka tidak makan sebanyak mana yang mereka sepatutnya. Hasilnya, mereka boleh makan terlalu banyak. Permainan atau filem adalah sumber menghiburkan besar, dan mereka sering mengandungi banyak adegan yang menakjubkan. Pastinya, tiada kesukaran bagi mereka untuk mengambil alih fikiran anda daripada hidangan.

Tidur lena

Secara saintifik, kurang tidur membuatkan anda merasa seperti lebih makan. Kekurangan tidur menyebabkan anda menjadi lebih lapar dan lebih cenderung untuk mengidamkan makanan yang tidak sihat.

Elakkan stres

Tekanan menyebabkan orang tidak berfikiran tentang hal-hal lain yang dianggap tidak penting, seperti makan kepada sesetengah orang. Tekanan juga mengganggu rutin tidur anda. Perkara-perkara ini hanya meningkatkan jumlah pengambilan makanan yang tidak perlu pada siang hari.

Jangan elak protein

Protein berfungsi membuatkan anda kenyang. Hasilnya, anda akhirnya kurang mengambil kalori kerana sudah kenyang. Telur, ikan, dada ayam, dan lain-lain kedengaran lazat dan lagi berkesan untuk diet anda.

Katakan tidak kepada minuman manis

Gula membawa kalori atau kalori cecair. Apabila anda minum, otak anda tidak mengira kalori cecair ini yang sama seperti makanan, oleh itu, ketika anda berasa tidak kenyang sepenuhnya, anda sebenarnya mengambil lebih kalori daripada yang anda perlukan, dan meningkatkan saiz pinggang anda lagi. Selain itu, terlalu banyak gula tidak baik untuk otak.

Secara keseluruhan, terdapat banyak cara untuk anda cuba bagi mengurangkan beberapa paun tanpa diet sayuran. Ini boleh menjadi hebat untuk berhasil di sekitar diet konvensional dan pada masa yang sama, anda masih boleh menikmati makanan yang baik!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Lemak dan Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenainya

  Lemak, adakah ia punca kepada kegemukan atau ia satu kepercayaan yang silap? Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, baca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 17/07/2019 . 8 minit bacaan

  Jangan Abaikan Sarapan Pagi Ya? Ini Sebab Kenapa Kita Tidak Boleh Skip Breakfast!

  Ramai yang suka skip sarapan pagi, kan? Apa yang anda mungkin tidak tahu adalah betapa pentingnya rutin sarapan pagi bagi memulakan hari anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 28/08/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara diet

  Diet Intermittent Fasting, IF Berkesan Turunkan Berat Badan, Tapi Bagaimana Caranya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  rasa lapar false hunger

  Asyik Rasa Lapar Saja? Anda Mungkin Makan Banyak Sebab NAFSU! Ini Cara Nak Elak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  turun berat badan

  Pssttt.. Rahsia Nak Turun Berat Badan Cuma Jaga Tidur Saja? Orang Nak Kurus Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 24/06/2020 . 3 minit bacaan
  tips kurus

  Tips Kurus Untuk Mereka yang Ingin Kelihatan Menarik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/08/2019 . 9 minit bacaan