Hari Obesiti Sedunia 2019: Mungkinkah BMI Anda Tersilap?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Pada tanggal 11 Oktober, Hari Obesiti Sedunia disambut bagi meningkatkan kesedaran semua pihak tentang bahaya obesiti dan keperluan untuk menjaga kesihatan badan. Selaku negara yang mengungguli tempat pertama di Asia sebagai negara yang paling obes, rakyat Malaysia perlu memberikan lebih banyak perhatian tentang gaya hidup mereka. 

Mengukur beban obesiti melalui Indeks Jisim Badan (BMI)

Pada tahun 1993, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah memperkenalkan pengelasan Indeks Jisim Badan (BMI) bagi membantu membezakan risiko untuk penyakit tidak berjangkit (NCD) dalam kumpulan fizikal yang berbeza. Indeks ini diukur dengan mengambil kira berat badan seseorang itu (dalam unit kilogram) kemudian dibahagikan dengan jumlah darab tinggi mereka (dalam unit meter). Sistem pengelasan BMI terbahagi kepada beberapa kumpulan, bermula daripada kurang berat badan (underweight) sehinggalah obes yang morbid (morbidly obese). Sistem BMI ini digunakan oleh pakar kesihatan dalam menganggar risiko pesakit mereka dan juga untuk prosedur kesihatan tertentu. Mereka yang berada dalam kumpulan berlebihan berat badan (overweight) dan ke atas dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk menghidap pelbagai penyakit NCD kronik yang boleh mengganggu kualiti kehidupan mereka dan menyumbang kepada kematian pramatang. Ini termasuklah penyakit seperti ketidaksuburan, disfungsi ereksi, diabetes, hipertensi, penyakit jantung dan juga strok. 

Semakan semula BMI untuk penggunaan yang lebih meluas

Pada 11 Julai tahun 2002, satu mesyuarat konsultasi pakar WHO telah mengambil tempat di Singapura bagi menyemak semula ukuran pengelasan BMI. Ini kerana terdapat peningkatan prevalens diabetes mellitus jenis 2 dan risiko penyakit jantung dalam sebahagian Asia di mana purata BMI mereka berada pada kadar yang normal. Selain itu, terdapat juga pembuktian kajian yang menunjukkan populasi Asia mempunyai taburan lemak dan juga peratusan lemak yang banyak berbanding orang Eropah walaupun pada nilai BMI yang sama. Perbezaan ini telah mendorong kepada pembentukan BMI yang khusus untuk populasi Asia, di mana nilai mula obesiti mereka lebih rendah berbanding populasi Eropah. Sebagai contoh, seseorang dalam populasi Eropah itu dikatakan sebagai obes apabila BMI mereka mencecah (atau lebih daripada) 30kg/m-2 manakala seseorang dalam populasi Asia pula dikira sebagai obes pada bermula pada nilai 27.5kg/m-2. 

Mungkinkah BMI tersilap?

Walaupun mudah untuk dikira dan digunakan secara meluas, penyemakan semula yang berlaku di Singapura hampir 2 dua dekad yang lalu membuka mata ramai pihak bahawa terdapat beberapa kelemahan yang nyata pada sistem ukuran ini. Limitasi yang terdapat pada indeks ini berupaya untuk memberikan gambaran yang salah berkaitan risiko kesihatan serta definisi ideal untuk ukuran badan seseorang. Berikut merupakan contoh kelemahan tersebut:

Ia tidak membezakan berat otot dan juga berat lemak

Dalam komposisi badan, lemak mengambil lebih banyak ruang berbanding otot kerana otot adalah lebih tumpat berbanding lemak. Oleh yang demikian, walaupun pada berat yang sama di atas neraca, lemak pada ukuran 1kg akan kelihatan lebih besar dan mengambil lebih banyak ruang berbanding 1kg otot. Bacaan ini akan menjadi mengelirukan dalam seseorang yang berketinggian rendah tetapi mempunyai komposisi otot yang tinggi dalam badan mereka. Golongan yang sering terjejas dengan kelemahan BMI ini adalah ahli bina badan dan juga atlet seni mempertahankan diri campuran (MMA).

Ia tidak memberi gambaran taburan lemak badan

BMI hanya mampu memberikan anggaran lemak keseluruhan seseorang tanpa mengambil kira taburan lemak badan dan penumpuan lemak di bahagian yang tertentu. Ini penting kerana bukan semua lemak itu sama dan penumpuan lemak pada bahagian yang khusus menandakan risiko kesihatan yang berbeza. Contoh yang mudah adalah lemak antara organ atau lemak dalaman (visceral fats) dengan lemak bawah kulit (subcutaneous fats). Berbeza dengan lemak bawah kulit, lemak antara organ di dalam abdomen menyumbang kepada risiko yang lebih tinggi untuk NCD seperti penyakit jantung dan strok.  

Ia tidak mengambil kira faktor jantina dan umur

BMI memukul rata fizikal semua orang dengan hanya mengambil kira berat dan tinggi seseorang sedangkan jantina turut mempengaruhi jisim dan komposisi badan mereka. Sebagai contoh, wanita mempunyai taburan dan peratusan lemak yang lebih tinggi berbanding lelaki manakala lelaki pula cenderung untuk mengalami pengumpulan lemak di bahagian abdomen. Tambahan lagi, usia juga memainkan peranan penting kerana ia mempengaruhi metabolisma sel dan juga kadar penyembuhan tisu badan. Faktor usia dan jantina khususnya bila digabungkan, dapat diterjemahkan kepada risiko penyakit kronik yang berbeza. 

Terdapat beberapa kaedah yang lebih terperinci yang diguna pakai demi memberikan gambaran kompisi badan dan risiko kesihatan yang lebih tepat. Kaedah-kaedah seperti imbasan DEXA dan juga Indeks Bentuk Badan (ABSI) membolehkan lebih banyak pemalar diambil kira dan ukuran tumpuan lemak yang tepat dapat ditentukan. Namun yang demikian, kaedah ini belum digunakan secara meluas dan ujian seperti imbasan DEXA tidak tersedia di kebanyakan fasiliti kesihatan. 

Hari Obesiti Sedunia 2019: Penekanan terhadap gaya hidup sihat

Di sebalik kelemahan yang dimiliki BMI, ia masih digunakan secara meluas kerana kesebatiannya dalam dunia perubatan dan betapa mudahnya untuk menggunakannya. Di samping itu, ukuran mana pun yang dipilih, mesej yang ingin disampaikan kekal sama – untuk menjaga kesihatan badan melalui senaman yang mencukupi dan diet yang sihat. Bersempena dengan Hari Obesiti Sedunia 2019, kesedaran tentang kepentingan gaya hidup yang sihat perlu dipertingkatkan bagi mengurangkan beban penyakit kronik yang berkaitan dengan obesiti. Setiap pihak perlu memainkan peranan dalam mencipta persekitaran yang kondusif untuk gaya hidup yang sihat. Kami di Hello Doktor menyahut seruan Hari Obesiti Sedunia untuk menggalakkan promosi gaya hidup yang sihat serta langkah pencegahan yang pragmatik demi kesihatan sejagat.

Selamat Hari Obesiti Sedunia 2019!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Kolesterol? Ini Maklumat Mengenainya Yang Wajib Anda Tahu

  Apabila berkaitan dengan gaya hidup dan pemakanan sihat, kolesterol mempunyai reputasi buruk kerana sering dianggap jahat. Ketahui info lengkap tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Jantung, Kolesterol 11/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini 10 Amalan Perlu Buat Ketika Menginjak Usia Emas

  Ada beberapa amalan gaya hidup sihat untuk warga emas yang boleh diikuti. Berikut adalah tabiat hidup sihat yang dicadangkan untuk dilakukan. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Aktif Di Usia Emas, Sihat Pada Usia Emas 08/01/2021 . 4 minit bacaan

  Ini Cara Mudah Elak Anak Obes Apabila Besar, Ibu Kena Berikan Si Manja Susu Badan Eksklusif

  Kebaikan penyusuan susu ibu sama ada pada anak mahupun ibu itu sendiri sudah diketahui. Tetapi benarkah susu badan kurangkan risiko obesiti pada si manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Penyusuan 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Info Lengkap Mengenai Inkontinen Urin: Punca, Jenis & Cara Mencegahnya

  Keinginan untuk membuang air kecil secara tiba-tiba atau kerap dan ketidakupayaan mengawal pundi kencing merupakan masalah berkaitan inkontinen urin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kencing Tak Lawas, Urologi 05/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  fungsi otot

  Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  jam tidur

  Sering Mengantuk Kerana Tidak Cukup Tidur? Ini Cara Nak Kira Jam Tidur Ikut Peringkat Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat jalan kaki

  Jalan Kaki, Senaman Paling Mudah Untuk Pesakit Diabetes, Tapi Sebelum Buat, Ada Syarat-syaratnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan