home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengapa Sains Mengatakan Bahawa Wain Tidak Akan Merosakkan Latihan Senaman Anda

Mengapa Sains Mengatakan Bahawa Wain Tidak Akan Merosakkan Latihan Senaman Anda

Baru-baru ini, terdapat beberapa khabar angin tentang wain yang didakwa jika diminum secara tetap atau setiap hari, ia boleh menjadi berkesan sama seperti latihan senaman anda. Adakah ini benar atau tidak? Artikel di bawah ini akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Untuk mendapatkan manfaat wain pada kesihatan, anda perlu kedua-duanya: segelas wain dan latihan

Penyelidik dari Persatuan Kardiologi Eropah melakukan kajian terhadap orang yang minum alkohol berjumlah sederhana sekurang-kurangnya lima hari seminggu. Konduktor memisahkan subjek menjadi dua kumpulan: satu kumpulan termasuk orang yang sama-sama minum dan menjalankan latihan senaman, dan yang lain terdiri daripada mereka yang hanya minum. Menurut kajian, individu yang hanya minum tidak menunjukkan kesan yang signifikan terhadap kadar glukosa darah, trigliserida, kolesterol, atau paras penanda inflamasi seperti protein C-reaktif.

Sebaliknya, bagi mereka yang menjalani latihan senaman sekurang-kurangnya dua kali seminggu, wain menunjukkan kesan dramatik pada tahap kolesterol. Ini membawa para penyelidik kepada kesimpulan bahawa penggunaan wain yang digabungkan dengan senaman memang bermanfaat untuk kesihatan, serta berkesan dalam mencegah penyakit kardiovaskular.

Konsumsi Wain Mencipta Endorfin Yang Memberi Insentif Kepada Kita Untuk Berfungsi

Pernahkah anda mengalami keinginan kuat untuk segelas bir atau wain setelah bekerja keras? Penyelidik mendapati bahawa wain dan bir memang boleh melepaskan endorfin, yang merupakan bahan kimia yang dikeluarkan oleh otak yang membuat kita berasa baik. Tambahan, mereka juga berfungsi sebagai ubat penahan sakit semula jadi. Ternyata endorfin dihasilkan pada otak setelah melihat segelas wain atau bir sebagai ganjaran dan motivasi untuk menjalani latihan senaman. Dalam erti kata lain, kita secara sedar menggalakkan diri kita untuk pergi ke gym pada hari berikutnya untuk mendapatkan bir, atau segelas wain lagi selepas latihan senaman.

Wain Boleh Membantu Membakar Lemak Dan Kekal Cergas

Menurut penyelidik dari University of Nebraska dan University of Florida, asid ellagic yang terdapat dalam anggur memperlambat pertumbuhan sel-sel lemak yang sedia ada dan berfungsi dalam pembentukan sel lemak yang baru. Akibatnya, metabolisme asid lemak dalam sel-sel hati ditingkatkan kesan pengambilan wain.

Walau bagaimanapun, hanya minum segelas wain tidak akan memberi anda kebaikan. Asid ellargic memang melambatkan pertumbuhan lemak, namun ia tidak membakar lemak. Ini menjelaskan mengapa anda perlu menggabungkan kedua-dua minum wain dan bersenam untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Sebaik sahaja anda melangkah ke gimnasium, senaman akan membolehkan anda untuk membuang beberapa kilogram dan jumlah wain sederhana yang membantu anda untuk mengekalkannya.

Oleh itu, jangan tinggalkan resolusi tahun baru anda dan digantikan dengan wain. Kombinasi yang baik akan meningkatkan kesihatan anda, serta membantu anda kelihatan menarik.

Apabila digabungkan dengan senaman, wain dapat meningkatkan kesihatan anda, serta menjauhkan penyakit tertentu. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jika diambil dalam jumlah yang berlebihan, ia boleh memudaratkan dan banyak penyakit akan menyerang anda kembali. Oleh itu, minum dengan jumlah yang mencukupi secara tetap, atau lebih baik, tambah jumlah yang sesuai yang disyorkan doktor untuk penggunaan harian anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Wine and Exercise: A Promising Combination. https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/09/working-with-the-wine-not-against-it/379504/ Accessed February 4, 2017.

4 Reasons Why Drinking Actually Helps Your Exercise Efforts. http://vinepair.com/wine-blog/the-benefits-of-beer-and-wine-consumption-when-combined-with-exercise/ Accessed February 4, 2017.

No, Red Wine Cannot Replace Exercise. http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-drink/no-red-wine-cannot-replace-exercise

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 17/08/2018
x