Cendawan: Makanan Terbaik Untuk Kurangkan Risiko Gangguan Kognitif

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Cendawan adalah sejenis kulat yang biasa dijadikan sebahagian daripada diet manusia dan ianya amat terkenal dalam amalan pemakanan masyarakat Cina. Kajian terbaharu yang berlangsung selama enam tahun yang diketuai oleh Dr. Lei Feng daripada National University of Singapore (NUS) menemui bahawa warga emas yang memakan lebih daripada 300 gram cendawan yang telah dimasak setiap minggu mempunyai potensi dalam mengurangkan separuh daripada gangguan kognitif ringan.

Sekumpulan penyelidik daripada Jabatan Perubatan Psikologi dan Jabatan Biokimia, Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore (NUS) menyatakan kesan kebaikan tersebut sekiranya warga emas memakan cendawan lebih daripada dua bahagian dalam seminggu. Satu bahagian hidangan cendawan bersamaan dengan tiga suku cawan cendawan yang telah dimasak dengan purata berat sebanyak 150 gram. Bagi dua bahagian hidangan cendawan yang telah dimasak, ianya bersamaan sekitar hampir setengah pinggan.

Kajian tersebut telah dijalankan selama enam tahun, bermula daripada tahun 2011 sehingga tahun 2017. Data kajian telah dikumpul daripada 600 orang warga emas berbangsa Cina yang berumur melebihi 60 tahun yang menetap di Singapura. Kajian terbabit disokong oleh Life Sciences Institute dan Mind Science Centre yang juga sebahagian daripada National University of Singapore selain sokongan daripada Singapore Ministry of Health’s National Medical Research Council. Kajian tersebut baru sahaja diterbitkan pada 12 Mac 2019 dalam Journal of Alzheimer’s Disease.

Terdapat enam jenis cendawan yang menjadi kebiasaan dalam pemakanan masyarakat Singapura, digunakan dalam kajian ini. Cendawan terbabit adalah cendawan emas, cendawan tiram, cendawan shiitake, cendawan butang putih, cendawan kering dan cendawan yang ditinkan. Walaubagaimanapun, pengkaji turut menyatakan bahawa cendawan lain yang tidak dijadikan bahan kajian turut mempunyai kesan yang bermanfaat. Para pengkaji percaya bahawa, faktor yang mengurangkan kekerapan gangguan kognitif ringan ini adalah disebabkan oleh satu komposisi khusus yang dijumpai dalam kesemua jenis cendawan; ergothioneine (ET). Menurut Dr. Irwin Cheah, Felo Kajian Senior di Jabatan Biokimia, NUS, ET adalah bahan antioksida dan anti keradangan yang tidak mampu dihasilkan sendiri oleh manusia, tetapi boleh diperoleh melalui sumber pemakanan termasuklah daripada sumber cendawan.

Terdapat kajian terdahulu yang mempunyai penerangan berkenaan pengurangan ET dalam kalangan penghidap gangguan kognitif rendah. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biochemical and Biophysical Research Communications pada tahun 2016 menyatakan bahawa tahap plasma ET dalam penghidap gangguan kognitif rendah ini adalah rendah dengan sangat ketara berbanding individu sihat yang berpadanan dengan umur mereka.

Para pengkaji percaya bahawa, pengurangan tahap ET menjadi faktor risiko bagi neurodegeneration dan meningkatkan tahap ET melalui pemakanan cendawan boleh merangsang kesihatan kognitif. Komposisi lain yang terdapat dalam cendawan turut bermanfaat dalam mengurangkan risiko gangguan kognitif. Hericenones, erinacines, scabronines dan dictyophorines boleh merangsang sintesis faktor-faktor pertumbuhan saraf. Komposisi bioaktif dalam cendawan turut melindungi otak daripada neurodegeneration dengan merencatkan pengeluaran beta-amyloid dan phosphorylated tau, dan asetilkolinesterase.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Demensia adalah satu penyakit gangguan mental. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga penghidap penyakit demensia, cuba ajak mereka lakukan 5 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jom Ajak Datuk & Nenek Anda Berkebun, Boleh Kuatkan Otot Dan Kurangkan Risiko Nyanyuk!

  Tahukah anda, terdapat pelbagai faedah berkebun kepada datuk dan juga nenek anda. Salah satu kelebihan berkebun ialah mengurangkan risiko nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Utama Warga Emas Lebih Berisiko Dijangkiti Kayap, Jaga Orang Tua Anda!

  Tahukah anda, penyakit kayap lebih mudah menyerang warga emas? Bukan itu sahaja, virus varicella zoster penyebab kayap juga adalah virus punca chickenpox!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  struktur otak

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan orang tua

  Pelan Diet Untuk Warga Emas: Ini Tip Penting Yang Perlu Diikuti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/01/2021 . 4 minit bacaan
  game untuk orang tua

  Ajak Atuk, Nenek Main 5 Game Ini! Baik Untuk Memori & Elak Risiko Nyanyuk

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan
  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan