home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bercuti dengan Vertigo

Bercuti dengan Vertigo

Sesetengah orang enggan mengembara kerana masalah vertigo mereka. Vertigo boleh menjadi penghalang yang mengganggu keseronokan perjalanan anda. Artikel ini menyediakan anda dengan maklumat yang berkesan tentang langkah berjaga-jaga untuk perjalanan yang lancar dan tidak terganggu.

Apa itu vertigo?

“Vertigo” bermaksud “berpusing” dalam bahasa Latin. Apabila menerangkan perasaan vertigo, pesakit sering mengatakan bahawa mereka atau persekitaran mereka berputar. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh masalah bahagian dalam telinga.

Jenis vertigo

  • Pening: perasaan tidak stabil, pening, ketidakseimbangan, tanpa rasa berdegung atau berputar.
  • Benigna vertigo posisi paroksismal (Benign paroxysmal positional vertigo): perasaan bahawa anda sedang berputar atau bahagian dalam kepala anda berputar
  • Meniere: gangguan telinga dalaman anda yang membuat anda merasa seperti anda berputar.

Langkah berjaga-jaga yang perlu diambil untuk mengelakkan vertigo

Apabila anda merancang percutian anda

Dapatkan nasihat doktor anda: pastikan anda mendapatkan nasihat daripada doktor dan ubat terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan perjalanan anda.

Pastikan anda mempunyai teman: dalam kes-kes kecemasan disebabkan vertigo, adalah lebih baik mempunyai seseorang di sisi anda.

Periksa kemudahan destinasi anda: Semak kualiti perkhidmatan yang boleh membantu vertigo anda terlebih dahulu jika boleh, supaya anda tahu mana anda patut pergi apabila menghadapi masalah.

Elakkan pergerakan tidak seimbang: Berhati-hati dengan perkara-perkara yang boleh membuat anda pening atau tersandung apabila anda tiba. Adalah lebih sesuai jika anda tinggal dalam bilik tanpa halangan (anda boleh meminta kakitangan untuk mengalihkan atau memindahkan barang tersebut ke tempat-tempat lain dalam bilik). Selain itu, berhati-hati dengan lif kerana boleh membuat anda berasa pening juga.

Apabila anda mengemas beg anda

Bawa ubat-ubatan yang diperlukan: Pertemuan anda dengan doktor bukanlah pertemuan tanpa faedah, ubat-ubatan yang anda ambillah yang akan menjadi penyelamat anda sepanjang perjalanan.

Bawa surat daripada doktor anda: Adalah lebih baik untuk memaklumkan keadaan kesihatan anda kepada kakitangan tempat tinggal anda atau mereka yang bertanggungjawab dengan surat daripada doktor anda, yang menerangkan butiran mengenai penyakit anda.

Lengkapkan diri anda dengan sepasang cermin mata: Cermin mata gelap anda boleh membantu mengelakkan pening dan rasa tidak selesa sekiranya anda menghadapi sebarang masalah.

Kasut dan alat bantuan: Adalah lebih baik untuk memakai kasut sukan dan bukannya kasut tumit tinggi. Selain itu, gunakan kayu untuk membantu anda berjalan atau berdiri untuk jangka masa yang panjang.

Dokumen insurans perjalanan: Bagi mereka yang pernah mempunyai sejarah vertigo, membawa dokumen insurans adalah sangat penting.

Semasa lawatan anda

Elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan vertigo seperti selam skuba, atau hiking di gunung yang tinggi. Untuk mabuk perjalanan, jika kereta api anda berhenti di stesen, ambil peluang untuk turun seketika untuk kembali menstabilkan diri. Memastikan pandangan mata anda sentiasa di kaki langit boleh membantu dengan mabuk laut. Elakkan makan makanan berat untuk mencegah mabuk perjalanan. Pastikan diri anda terhidrat dan jauhkan diri daripada makanan berkrim atau minuman coklat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Travelling with Vertigo. https://www.talktotim.co.uk/blog/medical/2015/03/30/travelling-vertigo/ Accessed April 15, 2017

ear, nose, & throat associates. http://www.entassociates.com/dizziness.htm/ Accessed April 15, 2017

Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) . http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vertigo/basics/definition/con-20028216/ Accessed April 15, 2017

Meniere’s disease. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/basics/definition/con-20028251/ Accessed April 15, 2017

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 27/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x