home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Keadaan Kesihatan Berkait Dengan Migrain

Keadaan Kesihatan Berkait Dengan Migrain

Menurut Yayasan Penyelidikan Migrain, bagi kebanyakan pesakit, migrain adalah penyakit kronik yang boleh mengurangkan kualiti hidup mereka. Lebih daripada 4 juta orang dewasa mengalami migrain harian kronik, dengan sekurang-kurangnya 15 hari migrain setiap bulan. Penggunaan ubat berlebihan adalah punca yang paling biasa mengapa migrain episodik bertukar kronik.

Migrain bukan sekadar sakit kepala yang teruk

  • Ia biasanya sakit berulang-ulang yang teruk, biasanya pada satu sisi kepala. Tetapi dalam kira-kira 1/3 serangan, ia menjejaskan kedua-dua belah bahagian.
  • Serangan migrain sering disertai dengan satu atau lebih simptom ketidakupayaan seperti gangguan visual, mual, muntah, pening, terlalu sensitif terhadap bunyi, cahaya, sentuhan dan bau, dan kebas di bahagian kaku atau muka.
  • Kira-kira 25% penghidap migrain juga mempunyai gangguan visual yang disebut aura, yang biasanya berlangsung kurang dari satu jam. Dalam 15-20% serangan, simptom neurologi lain berlaku sebelum sakit kepala sebenar. Serangan biasanya berlangsung antara 4 dan 72 jam.

5 keadaan kesihatan berkait dengan migrain

1. Depresi dan kebimbangan

Orang yang mempunyai penyakit psikiatri mendapat lebih banyak migrain. Tetapi jika anda mengalami migrain, kualiti hidup anda akan lebih rendah, dan ini boleh membawa kepada kemurungan. Anda juga mungkin berasa sangat risau tentang migrain sehingga menyebabkan berlakunya gangguan kebimbangan (anxiety).

2. Penyakit kardiovaskular

Menurut National Institute of Neurological Disorders and Stroke, sekitar satu pertiga orang yang mendapat migrain mengalami aura. Manakala sesetengah kajian menunjukkan bahawa migrain dengan aura boleh menyebabkan anda lebih berisiko penyakit kardiovaskular, terutamanya strok iskemik.

Penyelidik tidak pasti mengapa migrain dengan aura khususnya menimbulkan risiko serangan jantung atau strok, tetapi mereka mempunyai beberapa teori iaitu semasa migrain, terdapat pelepasan bahan kimia keradangan yang boleh merosakkan dinding pembuluh, menyebabkan ia ditutup, yang boleh menyebabkan serangan strok atau serangan jantung.

3. Obesiti

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa orang yang mendapatkan migrain juga lebih cenderung mengalami berat badan berlebihan, dan migrain boleh menjadi lebih kerap dan teruk dengan peningkatan berat badan. Perbandingan kajian yang diterbitkan pada bulan Mei 2017 dalam Neurologi mendapati bahawa orang obes adalah 27 peratus lebih berkemungkinan mempunyai migrain berbanding orang yang berat badan normal.

4. Epilepsi

Kedua-dua migrain dan sawan adalah gangguan secara tiba-tiba yang disifatkan oleh aktiviti berlebihan otak. Walau apa pun yang anda alami terlebih dahulu, sama ada sawan atau migrain, anda adalah dua kali ganda lebih berkemungkinan untuk mengalami yang lain (sawan atau migran). Tidak begitu banyak sawan yang menyebabkan migrain atau migrain yang menyebabkan sawan, tetapi ia mungkin berkait, dan diketahui sebagai kesan genetik. Kedua-duanya didapati berkait dalam kajian epidemiologi, dan ubat-ubatan mencegah sawan juga memberi kesan terhadap sakit kepala migrain.

5. Alergi

Sekiranya anda mempunyai alahan hidung, anda mungkin akan mendapat migrain. Alergen boleh menyebabkan kerengsaan atau keradangan saraf trigeminal, yang membawa kepada rasa sakit daripada muka dan sinus ke otak, mencetuskan migrain.

Mengetahui faktor-faktor risiko dan memantau keadaan kesihatan anda, di samping merawat migrain anda, boleh membantu melindungi kesihatan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Migraine https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/ Accessed on Nov 7, 2018.

5 Health Conditions Linked to Migraines https://www.everydayhealth.com/news/health-conditions-linked-migraines/  Accessed on Nov 7, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x