home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penyakit Pick: Hampir Sama Tapi Bukan Penyakit Alzheimer

Penyakit Pick: Hampir Sama Tapi Bukan Penyakit Alzheimer

Definisi

Apa itu penyakit Pick?

Penyakit Pick adalah sejenis demensia yang hampir sama dengan penyakit Alzheimer, namun ianya lebih jarang berlaku. Penyakit ini mempengaruhi bahagian otak yang mengawal emosi, tingkah laku, keperibadian dan bahasa. Penyakit Pick juga dikenali sebagai frontotemporal dementia (FTD) atau frontotemporal lobar degeneration (FTLD).

Otak menggunakan sistem pengangkutan untuk mengedarkan nutrien yang diperlukan. Sistem pengangkutan ini dibuat daripada protein yang mengarahkan nutrien ke bahagian tertentu. Protein mengekalkan laluan ini dikenali sebagai tau proteins.

Jika anda mempunyai penyakit Pick, perkembangan protein akan terganggu. Anda juga mungkin mempunyai lebih banyak protein tau di otak berbanding orang lain. Gumpalan protein yang dikenali Pick Bodies akan merosakkan laluan sistem pengangkutan di otak anda, supaya nutrien di otak tidak ke tempat yang sepatutnya. Ini boleh menyebabkan kerosakan otak yang tidak boleh dipulihkan.

Kelaziman penyakit Pick

Penyakit pick adalah keadaan yang jarang berlaku, biasanya didiagnosis pada usia 40 hingga 75, tetapi juga dapat terjadi pada orang berusia 20-an. Penyakit ini lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Mereka yang berketurunan Scandinavia lebih kurang berisiko mendapat penyakit ini berbanding kaum lain. Rujuk doktor anda untuk maklumat lengkap.

Simptom penyakit Pick

Ciri-ciri dan simptom penyakit Pick adalah:

 • Tiba-tiba bersikap agresif
 • Tidak tertarik melakukan kegiatan sehari-hari
 • Mudah marah
 • Perubahan mood yang bertukar-tukar secara cepat
 • Sukar berasa simpati
 • Tidak pedulikan orang lain
 • Sukar melakukan hal yang tidak dirancang
 • Membuat keputusan tanpa berfikir panjang
 • Berulang-ulang melakukan suatu aktiviti
 • Melakukan atau menyatakan perkara yang tidak sepatutnya

Sesetengah pesakit Pick akan berasa lapar pada bila-bila masa, dan sesetengah daripada mereka inginkan makanan manis supaya mereka mengambil gula dan makanan manis secara berlebihan.

Pada permulaan penyakit, biasanya akan muncul gangguan bahasa. Kemunculan Pick bodies di bahagian otak yang mengatur percakapan menyebabkan masalah seperti:

 • Kesukaran mengingati nama benda-benda biasa
 • Kesukaran menggambar objek
 • Kesukaran memahami perkataan yang ditulis
 • Kesukaran bercakap

Kadang-kadang, pesakit penyakit Pick juga menunjukkan simptom:

 • Hilang memori
 • Kesukaran bergerak
 • Kekejangan otot
 • Sukar membuang air kecil
 • Koordinasi gerak terganggu

Punca penyakit Pick

Penyakit Pick dan jenis-jenis frontotemporal dementia lain disebabkan oleh protein tau yang tidak normal atau jumlah protein tau yang berlebihan. Protein ini terdapat pada semua sel saraf manusia. Jika terdapat gumpalan protein tau di saraf otak bahagian hadapan dan temporal, sel-sel berkenaan boleh mati, perkembangan jaringan otak merosot dan akhirnya menyebabkan anda mengalami demensia.

Para pengkaji belum mengetahui punca terbentuknya keabnormalan protein ini. Namun telah ditemui bahawa gen abnormal berkait dengan penyakit Pick dan frontotemporal dementia lainnya. Biasanya penyakit ini juga terjadi pada mereka yang memiliki anggota keluarga dengan penyakit tersebut.

Diagnosis

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai penyakit Pick atau tidak, doktor akan memeriksa keadaan perubatan anda dan melakukan beberapa ujian bagi memeriksa memori, tingkah laku, kemampuan bahasa dan fungsi mental lain. Biasanya melibatkan ujian bertulis yang mana anda perlu menjawab pertanyaan dengan menulis atau menggambarkannya.

Doktor juga mungkin akan melakukan ujian darah untuk memeriksa DNA anda dan mengenal pasti sama ada anda memiliki gen yang menyebabkan penyakit Pick.

Untuk melihat apa yang berlaku di otak anda, doktor juga mungkin akan melakukan beberapa ujian berikut:

 • MRI: Menggunakan gelombang magnetik dan radio untuk memaparkan gambaran otak
 • Imbasan SPECT atau PET: Bahan radioaktif dan kamera khas yang menghasilkan imej 3D untuk menunjukkan bahagian otak anda yang aktif
 • Anda juga perlu menjalani lumbar puncture, di mana doktor menggunakan jarum panjang untuk mengambil cecair dari tulang belakang anda untuk diperiksa. Dalam kes yang jarang berlaku, doktor mungkin mengambil sebahagian kecil daripada tisu otak untuk ujian. Ini dipanggil biopsi.

Rawatan

Penyakit Pick tidak dapat disembuhkan, dan tiada ubat-ubatan yang dapat memperlambat prosesnya. Penyakit ini lama kelamaan akan menjadi semakin parah, namun boleh berlaku secara perlahan-lahan dan cepat.

Doktor mungkin akan mengesyorkan ubat-ubatan dan terapi namun ia hanya untuk mengatasi dan meringankan simptom, bukannya merawat penyakit. Terapi tingkah laku boleh membantu mengatasi gangguan tingkah laku dan mencegah tingkah laku berbahaya, sedangkan ubat-ubatan antidepresan boleh mengurangkan agresif dan rasa marah.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Penyakit Pick https://hellosehat.com/penyakit/penyakit-pick/ Accessed on Feb 22, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x