backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jenis Tisu (Ujian)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Ujian Jenis Tisu?

Ujian jenis tisu adalah ujian darah yang mengenal pasti bahan-bahan yang disebut antigen pada permukaan sel-sel tubuh dan tisu. Memeriksa antigen boleh memberitahu jika tisu penderma selamat (serasi) untuk pemindahan kepada orang lain. Ujian ini juga boleh dipanggil penjenisan tisu HLA. Antigen boleh memberitahu perbezaan antara tisu badan biasa atau tisu asing (contohnya, tisu dari badan orang lain). Jenis tisu membantu mencari padanan terbaik untuk tisu atau sel darah (seperti platelet). Dalam beberapa kes, ujian jenis tisu boleh dilakukan untuk melihat sama ada seseorang mempunyai peluang untuk menghidap penyakit tertentu yang menyebabkan tubuh menyerang sel sendiri, seperti penyakit autoimun.

Corak khas antigen (dipanggil jenis tisu) terdapat pada sel dan tisu setiap orang. Setengah daripada antigen setiap orang berasal dari (diwarisi) ibu dan separuh lagi dari bapa. Kembar yang sama mempunyai corak yang sama, tetapi setiap orang lain mempunyai pola khasnya sendiri. Saudara-saudara mempunyai peluang 1-dalam-4 untuk mempunyai padanan yang sama. Corak antigen setiap orang boleh “dicetak-jarikan’ melalui ujian jenis tisu.

  • Jika padanan antigen didapati lebih tepat, kemungkinan pemindahan organ atau tisu berjaya adalah lebih tinggi.
  • Sekiranya corak antigen dari dua orang adalah lebih serupa, besar kemungkinan mereka mempunyai hubungan kekeluargaan.
  • Sesetengah penyakit (seperti sklerosis berbilang atau spondilitis kejur) adalah lebih biasa pada orang yang mempunyai corak antigen tertentu. Sebabnya tidak diketahui.

Dua kumpulan utama antigen digunakan untuk ujian jenis tisu. Kelas I mempunyai tiga kelas antigen (HLA-A, HLA-B, HLA-C) yang terdapat pada beberapa jenis sel darah. Kelas II mempunyai satu kelas antigen (HLA-D) yang hanya terdapat pada sel-sel tertentu dalam badan. Terdapat banyak jenis antigen dalam setiap kategori.

Mengapa ujian jenis tisu dilakukan?

Ujian jenis tisu dilakukan untuk:

  • Melihat jika corak antigen untuk tisu atau organ yang diderma (termasuk pemindahan platelet darah atau pemindahan sumsum tulang) adalah sepadan. Kejayaan transplantasi bergantung pada berapa padan corak antigen yang dipadankan. Corak antigen besar kemungkinan serupa apabila organ atau tisu yang didermakan berasal dari saudara terdekat penerima.
  • Melihat kemungkinan dua orang bersaudara. Sekiranya corak antigen sangat serupa, mereka mungkin bersaudara. Tetapi, ujian jenis tisu sahaja tidak dapat membuktikan secara muktamad bahawa dua orang adalah bersaudara. Ujian jenis tisu boleh dilakukan sebagai sebahagian daripada ujian paterniti untuk memeriksa sama ada seorang lelaki boleh menjadi bapa bagi seorang kanak-kanak.
  • Mengenalpasti orang yang mungkin mempunyai peluang untuk menghidap penyakit autoimun tertentu.

Perkara yang perlu diketahui

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani ujian jenis tisu?

Walaupun ujian jenis tisu tidak dapat membuktikan bahawa dua orang adalah bersaudara, ia dapat menunjukkan apakah kemungkinan mereka bersaudara. Ujian jenis tisu boleh dilakukan sebagai sebahagian daripada tuntutan mahkamah apabila hubungan darah menjadi isu.

Mempunyai corak antigen yang dikaitkan dengan penyakit tertentu tidak bermakna bahawa penyakit itu hadir atau pasti akan berkembang. Doktor anda akan bercakap dengan anda mengenai peluang anda untuk menghidap penyakit ini.

Ketahui apa yang terjadi

Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum menjalani ujian jenis tisu?

Anda tidak perlu membuat sebarang persediaan untuk ujian ini.

Sekiranya anda menderma sel-sel tisu atau sel darah, doktor anda mungkin ingin membincangkan dengan doktor tentang sejarah perubatan anda-seperti sejarah kanser, jangkitan, tingkah laku berisiko tinggi, penggunaan ubat, pendedahan kepada toksin, dan perjalanan ke luar negara. Ini mungkin penting dalam memahami sama ada tisu yang anda dermakan boleh digunakan.

Apa yang berlaku semasa ujian jenis tisu?

Doktor anda akan membersihkan kawasan kecil lengan atau siku anda dengan sapuan antiseptik atau pad alkohol. Dalam sesetengah kes, dia akan membalut bahagian atas lengan anda dengan satu jalur elastik untuk meningkatkan aliran darah. Ini menjadikan mengumpul darah anda dari urat lebih mudah.

Lengan anda kemudian akan dicucuk dengan jarum yang doktor akan masukkan ke dalam urat anda. Tiub yang dilekatkan di hujung jarum akan mengumpulkan darah anda.

Sebaik sahaja darah yang mencukupi dikeluarkan, doktor akan mengeluarkan jarum. Dia kemudiannya akan membubuh kapas dan pembalut untuk menghentikan sebarang pendarahan di tempat jarum menusuk kulit anda.

Apa yang berlaku selepas ujian jenis tisu?

Anda akan diberikan tarikh untuk mendapat keputusan ujian anda. Doktor anda akan menerangkan tentang hasil ujian anda. Anda harus mengikuti arahan doktor anda.

Fahami keputusan ujian

Apakah makna keputusan ujian saya?

Gen HLA atau antigen spesifik dikenal pasti semasa penjenisan HLA untuk keserasian pemindahan organ dan tisu. Gen dan / atau antigen penerima transplantasi dibandingkan dengan penderma yang berpotensi.

Keputusan menunjukkan berapa banyak antigen yang sepadan dan berapa banyak ketakpadanan yang hadir. Semakin banyak padanan semakin besar kemungkinan transplantasi akan berjaya. “0 tidak sepadan’ menunjukkan kebarangkalian yang tinggi bahawa organ atau tisu tidak akan ditolak oleh penerima.

Ketiadaan antibodi HLA penerima kepada antigen HLA penderma adalah sangat penting. Memadankan penderma dengan seorang penerima yang telah mempunyai antibodi mesti dipertimbangkan dengan teliti kerana lebih banyak antibodi HLA dalam badan seseorang, semakin tinggi kebarangkalian penolakan.

Keputusan pemadanan silang positif (reaktif) biasanya ditafsirkan sebagai pemindahan risiko tinggi. Orang-orang ini berisiko untuk penolakan pemindahan, yang mungkin atau tidak boleh dirawat dengan pelbagai ubat imunosupresan.

Julat normal untuk ujian jenis tisu ini mungkin berbeza-beza mengikut makmal dan hospital. Sila bincangkan dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai keputusan ujian anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai ujian jenis tisu, sila rujuk pada doktor anda untuk memahami arahan dengan lebih baik.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan