backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Apakah itu hiperkalsemia?

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu hiperkalsemia?

Hiperkalsemia adalah keadaan di mana anda mempunyai kepekatan kalsium yang terlalu tinggi dalam darah anda. Kalsium adalah penting untuk fungsi normal organ, sel, otot dan saraf. Ia juga penting dalam pembekuan darah dan kesihatan tulang. Walau bagaimanapun, terlalu banyak masalah itu boleh menyebabkan masalah. Hiperkalsemia menjadikannya sukar bagi badan untuk melaksanakan fungsi normalnya. Tahap kalsium yang sangat tinggi boleh mengancam nyawa.

Apakah kebarangkalian hiperkalsemia?

Hiperkalsemia ialah masalah yang tidak selalu dijumpai. Ianya boleh dikawal dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hiperkalsemia?

Anda mungkin tidak mempunyai tanda atau simptom jika hiperkalsemia anda adalah ringan. Kes-kes yang lebih serius menghasilkan tanda-tanda dan simptom yang berkaitan dengan bahagian badan anda yang terjejas oleh tahap kalsium yang terlalu tinggi dalam darah anda. Contohnya termasuklah:

 • Kalsium berlebihan dalam darah anda bermakna buah pinggang anda perlu bekerja lebih keras untuk menyaringnya. Ini boleh menyebabkan rasa dahaga yang berlebihan dan kencing yang kerap
 • Sistem penghadaman. Hiperkalsemia boleh menyebabkan sakit perut, loya, muntah dan sembelit
 • Tulang dan otot. Dalam kebanyakan kes, kalsium yang berlebihan dalam darah anda diserap dari tulang anda, yang mana akan melemahkannya. Ini boleh menyebabkan sakit tulang, kelemahan otot dan depresi
 • Hiperkalsemia boleh mengganggu cara otak anda berfungsi, mengakibatkan kekeliruan, kelesuan dan keletihan. Ia juga boleh menyebabkan depresi
 • Jarang sekali berlaku, hiperkalsemia teruk boleh mengganggu fungsi jantung anda, menyebabkan palpitasi dan pengsan, indikasi aritmia jantung, dan masalah jantung yang lain

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan hiperkalsemia?

Tubuh anda menggunakan interaksi antara kalsium, vitamin D, dan hormon paratiroid (PTH) untuk mengawal tahap kalsium. PTH membantu badan mengawal berapa banyak kadar kalsium datang ke dalam aliran darah dari usus, buah pinggang, dan tulang. Biasanya, PTH meningkat apabila paras kalsium dalam darah anda jatuh dan menurun apabila tahap kalsium anda meningkat.

Tubuh anda juga boleh membuat calcitonin dari kelenjar tiroid apabila tahap kalsium anda menjadi terlalu tinggi. Apabila anda mempunyai hiperkalsemia, terdapat kalsium yang berlebihan dalam aliran darah anda dan tubuh anda tidak dapat mengawal paras kalsium anda seperti biasa. Ada beberapa kemungkinan penyebab keadaan ini.

Hiperparatiroidisme

Kelenjar parathyroid adalah empat kelenjar kecil yang terletak di belakang kelenjar tiroid di leher. Mereka mengawal penghasilan hormon paratiroid, yang seterusnya mengawal kalsium dalam darah. Hiperparatiroidisme berlaku apabila satu atau lebih kelenjar paratiroid anda menjadi terlalu aktif dan melepaskan terlalu banyak PTH. Ini mewujudkan ketidakseimbangan kalsium di mana tubuh anda tidak lagi boleh memperbaikinya secara sendiri. Ini adalah penyebab utama hiperkalsemia, terutama pada wanita berusia lebih daripada 50 tahun.

Penyakit dan kanser paru-paru

Penyakit granulomatous, seperti tuberkulosis dan sarkoidosis, adalah penyakit paru-paru yang boleh menyebabkan tahap vitamin D anda meningkat. Ini menyebabkan lebih banyak penyerapan kalsium, yang meningkatkan tahap kalsium dalam darah anda. Sesetengah kanser, terutama kanser paru-paru, kanser payudara, dan kanser darah, boleh meningkatkan risiko anda untuk hiperkalsemia.

Kesan sampingan ubat

Sesetengah ubat, terutamanya diuretik, boleh menghasilkan hiperkalsemia. Mereka melakukan ini dengan menghasilkan diuresis cecair yang teruk, yang merupakan kehilangan air tubuh, dan kurang kalsium. Ini kemudian membawa kepada kepekatan kalsium dalam darah. Ubat lain, seperti litium, menyebabkan lebih banyak PTH dikeluarkan.

Suplemen tambahan dan ubat-ubatan yang berlebihan

Mengambil terlalu banyak vitamin D atau kalsium dalam bentuk tambahan boleh meningkatkan tahap kalsium anda. Penggunaan kalsium karbonat yang berlebihan, yang terdapat dalam antasid yang biasa seperti Tums dan Rolaids, juga boleh menyebabkan tahap kalsium yang tinggi. Dos yang tinggi dalam produk-produk ini adalah penyebab hiperkalsemia ketiga yang paling biasa di Amerika Syarikat.

Dehidrasi

Ini biasanya membawa kepada kes ringan hiperkalsemia. Dehidrasi menyebabkan tahap kalsium anda meningkat kerana jumlah cecair yang rendah dalam darah anda. Namun, keparahan itu sangat bergantung kepada fungsi buah pinggang anda. Pada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik, kesan dehidrasi adalah lebih besar.

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko hiperkalsemia?

Wanita yang berusia di atas 50 tahun adalah dalam risiko tertinggi untuk kelenjar paratiroid yang hiperaktif.

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah hiperkalsemia didiagnosis?

Oleh kerana hiperkalsemia boleh menyebabkan sedikit, jika ada, tanda-tanda atau simptom, anda mungkin tidak tahu bahawa anda mempunyai gangguan sehingga ujian darah rutin menunjukkan kalsium darah yang tinggi. Ujian darah juga boleh mendedahkan sama ada paras hormon paratiroid anda tinggi, menunjukkan bahawa anda mempunyai hiperparatiroidisme.

Untuk menentukan jika hiperkalsemia anda disebabkan oleh masalah dalaman, seperti kanser atau sarkoidosis, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian pengimejan tulang atau paru-paru anda.

Bagaimanakah hiperkalsemia dirawat?

Jika hiperkalsemia anda ringan, anda dan doktor anda mungkin memilih untuk sekadar memerhatikan dan menunggu, memantau tulang dan buah pinggang anda dari masa ke semasa untuk memastikan ia kekal sihat.

Ubat-ubatan

Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Calcitonin (Miacalcin). Hormon ini dari salmon mengawal tahap kalsium dalam darah. Mual yang ringan mungkin adalah kesan sampingan
 • Jenis ubat ini boleh membantu mengawal kelenjar paratiroid yang terlalu aktif. Cinacalcet (Sensipar) telah diluluskan untuk mengawal hiperkalsemia
 • Ubat osteoporosis intravena, yang dapat mengurangkan kadar kalsium dengan pantas, sering digunakan untuk merawat hiperkalsemia akibat kanser. Risiko yang berkaitan dengan rawatan ini termasuk osteonekrosis rahang dan jenis fraktur paha tertentu
 • Denosumab (Prolia, Xgeva). Ubat ini sering digunakan untuk merawat orang dengan hiperkalsemia yang diakibatkan kanser yang tidak bertindak balas dengan baik kepada bisphosphonates
 • Jika hiperkalsemia anda disebabkan oleh tahap vitamin D yang tinggi, penggunaan jangka pendek pil steroid seperti prednisone biasanya membantu
 • Cecair IV dan diuretik. Tahap kalsium yang tinggi boleh menjadi keadaan kecemasan medikal. Anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk rawatan dengan cecair IV dan diuretik untuk mengurangkan tahap kalsium dengan segera untuk mengelakkan masalah ritma jantung atau kerosakan sistem saraf

Prosedur pembedahan dan lain-lain prosedur

Masalah yang berkaitan dengan kelenjar parathyroid yang terlalu aktif sering disembuhkan oleh pembedahan untuk mengeluarkan tisu yang menyebabkan masalah. Dalam kebanyakan kes, hanya satu daripada empat kelenjar parathyroid seseorang terjejas. Ujian pengimbasan khas menggunakan sedikit suntikan bahan radioaktif untuk menentukan kelenjar yang tidak berfungsi dengan baik.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hiperkalsemia?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi hiperkalsemia:

Anda boleh melakukan bahagian anda dengan membantu melindungi buah pinggang dan tulang anda daripada kerosakan akibat hiperkalsemia dengan membuat pilihan gaya hidup yang sihat. Pastikan anda minum banyak air. Ini akan membuat anda terhidrasi, mengekalkan tahap kalsium darah, dan mengurangkan risiko pembentukan batu ginjal. Oleh kerana merokok boleh mempercepatkan kehilangan tulang, penting untuk berhenti secepat mungkin. Merokok juga menyebabkan banyak masalah kesihatan lain. Berhenti merokok hanya akan membantu memperbaiki kesihatan anda.

Gabungan latihan fizikal dan latihan kekuatan dapat memastikan tulang anda kuat dan sihat. Bincang dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui jenis latihan yang sesuai untuk anda. Ini amat penting jika anda mempunyai kanser yang mempengaruhi tulang anda. Pastikan anda mematuhi garis panduan untuk ubat-ubatan tambahan dan ubat-ubatan yang berlebihan untuk mengurangkan risiko vitamin D dan pengambilan kalsium yang berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan