Memahami Keadaan Kesakitan Kaki

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 21/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kaki adalah struktur rumit yang melibatkan 26 tulang, 33 sendi, pelbagai otot, tendon, ligamen, saluran darah, saraf, dan limfatik. Ianya disusun dalam lajur dan lengkungan yang berbeza kekakuan dan fleksibiliti. Disebabkan itu, diagnosis kesakitan kaki boleh menjadi suatu yang kompleks.

Memahami struktur kaki

kesakitan kaki

 • Bahagian belakang kaki terdiri daripada tulang tumit dan pergelangan kaki. Sendi yang memegangnya bersama membolehkan kaki bergerak dari sisi ke tepi. Tumit disambungkan ke otot betis di kaki bawah oleh tendon Achilles, yang merupakan tendon yang paling penting untuk pergerakan.
 • Bahagian tengah kaki terdiri daripada lima tulang. Ini membentuk lengkungan kaki. Tulang-tulang ini disambungkan ke depan dan belakang kaki dengan otot dan ligamen lengkung (plantar fascia). Ia bertindak sebagai penyerap kejutan apabila berjalan atau berlari.
 • Bahagian depan kaki terdiri daripada tulang kaki, yang disambungkan ke lima tulang panjang oleh sendi. Sendi di jari kaki tidak bergerak sangat.

Kaki, komponen utama tubuh

Kaki adalah komponen penting dalam fungsi dan pergerakan seseorang setiap hari. Bagi mereka yang menderita sakit kaki, ia boleh mempunyai kesan serta-merta terhadap aktiviti, kerja dan senaman harian anda.

Secara keseluruhan, kesakitan kaki memberi kesan kepada 14 hingga 42% orang pada suatu masa tertentu bergantung kepada definisi dan pengukuran kesakitan.

Apa itu kesakitan kaki?

kesakitan kaki

Kesakitan kaki adalah pengalaman deria dan emosi yang tidak menyenangkan selepas mengalami kerosakan kepada mana-mana tisu distal ke tibia atau fibula, termasuk tulang, sendi, ligamen, otot, tendon, apophyses, retinacula, fascia, bursae, saraf, kulit, kuku dan struktur vaskular.

Kebanyakan keadaan kesakitan kaki dapat dikesan dengan saraf deria yang menyentuh kaki. Ini terutamanya saraf lumbar atau sakral. Kerosakan atau keradangan saraf kaki dianggap di dalam minda sebagai kesakitan.Pasca Kecederaan Saraf Tunjang, Bagaimana Lelaki Teruskan Kehidupan Di Kamar Tidur? Penyebab kesakitan kaki yang lain dapat dikesan dengan kecederaan, gerakan berulang yang menyebabkan penggunaan berlebihan atau trauma.

Kesakitan ini mungkin juga disebabkan oleh pelbagai penyakit, kecacatan, keadaan biomekanik, kasut yang tidak sesuai atau kecederaan.

Kesakitan pada kaki mungkin mempunyai sebab mendasar yang paling umum termasuk:

 • Umur
 • Trauma
 • Kecederaan
 • Penggunaan berlebihan
 • Artritis
 • Fasciitis plantar
 • Komplikasi berkaitan dengan diabetes
 • Complex regional pain syndrome

Apabila kesakitan mula mengganggu aktiviti harian anda atau jika anda tidak dapat melakukan aktiviti yang anda inginkan tanpa rasa sakit, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Tanda-tanda yang perlu anda pertimbangkan untuk mendapatkan rawatan perubatan adalah jika kawasan kelihatan cacat, mengalami kehilangan fungsi, perubahan deria, bengkak yang besar dengan kesakitan, perubahan kulit atau kuku jari kaki yang berlanjutan, kawasan yang terjejas menjadi lebih hangat daripada kawasan sekitarnya, menjadi lembut kepada sentuhan, atau menyebabkan pergerakan yang berbeza.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Sakit Kaki: Senaman Ringkas untuk Menguruskannya

Berdiri sepanjang hari? Ini adalah akibat semula jadi kesakitan kaki yang sering menjadi puncanya. Kaki anda membawa beban keseluruhan berat badan apabila anda sedang berdiri. Berdasarkan tinjauan Persatuan Perubatan ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Farah Aziz
Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 02/04/2019 . 1 minit bacaan

Sakit Kaki: Keadaan Kesakitan yang Paling Biasa

Kesakitan kaki adalah kompleks, dan kesukaran dalam mendiagnosis dengan tepat sumber kesakitan dan penyebab kerosakan tisu boleh menjejaskan pengurusan klinikal kesakitan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Farah Aziz
Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 02/04/2019 . 2 minit bacaan

Bagaimana Sepatutnya Saya Melembapkan Kaki Saya

Kulit yang kering dan retak di bahagian kaki adalah masalah biasa dan ia termasuklah ‘athlete’s foot’ (tinea pedis), komplikasi urat kaki, psoriasis dan ruam kaki. Terdapat 6 isu yang sering menyumbang kepada ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 06/03/2019 . 3 minit bacaan

Sapu Cili untuk Sakit Otot?

Menyapu krim cili untuk melegakan kesakitan otot anda mungkin kedengaran seperti idea ganjil, tetapi anda mungkin terkejut dengan bukti saintifik di sebaliknya. Percubaan klinikal menunjukkan bahawa 80% pesakit ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Helma Hassan
Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 28/01/2019 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kaki terseliuh

JANGAN Urut Kaki Jika Terseliuh, Tapi Cuba Guna Kaedah RICE Untuk Merawatnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 11/11/2019 . 2 minit bacaan
jari lebih

Pelik Tengok Ada Orang Jari Lebih, Kenali Apa itu Polydactyly

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 31/10/2019 . 2 minit bacaan
kebas kaki

Hati-Hati Kaki Kebas Merupakan Simptom & Komplikasi Kencing Manis, Jangan Dibiar Lama!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
Diterbitkan pada 05/08/2019 . 8 minit bacaan
detoks kaki

Cara Menangani Kesakitan Kaki Kronik

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 10/04/2019 . 2 minit bacaan