backup og meta

6 Faktor Berlaku Keradangan Tendon Siku

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  6 Faktor Berlaku Keradangan Tendon Siku

  Keradangan tendon siku (tennis elbow) menyebabkan kesakitan yang menyakitkan di sekeliling siku anda. Ia adalah keradangan tendon yang menyambungkan otot lengan bawah ke ketinggian yang tajam di luar siku anda. Penggunaan berlebihan otot ini semasa sukan (tenis, skuasy, dll) atau kerja (pertukangan, paip, kegunaan berterusan papan kekunci, dll), atau pun pukulan langsung boleh menyebabkannya berlaku.

  Punca keradangan tendon siku

  1. Penggunaan otot berlebihan

  Ia sering berlaku disebabkan oleh kerosakan pada otot yang terdapat pada lengan bawah anda. Otot ini, dikenali sebagai extensor carpi radialis brevis, yang melekat pada tulang di siku dan terlibat dalam pergerakan pergelangan tangan anda. Penggunaan berlebihan otot ini boleh menyebabkan air mata kecil terbentuk dalam tendon, iaitu tisu yang melekatkan otot ke tulang, menyebabkan kerengsaan dan sakit.

  2. Sukan

  Sukan yang melibatkan pergerakan lengan atas seperti tenis atau skuasy dikaitkan dengan tennis elbow. Malah, dianggarkan ia terjadi kira-kira 50% daripada atlet yang menggunakan pergerakan lengan atas. Tetapi teknik-teknik strok yang tidak betul dan peralatan yang rosak juga boleh memainkan peranan dalam meningkatkan risiko di mana membabitkan sukan raket berkenaan.

  3. Kerja manual

  Orang yang bekerja dalam pekerjaan yang memerlukan penggunaan lengan dan berulang otot lengan bawah mungkin terdedah kepada tennis elbow. Pelukis, tukang kayu, dan tukang paip mungkin mempunyai risiko tertentu dan juga penjual daging atau tukang masak boleh mendapatkannya. Anda mungkin juga perlu memerhati keadaan ini jika menggunakan papan kekunci atau tetikus komputer secara berterusan. Ia dianggap sebagai mengangkat berat badan atau melibatkan jenis kerja berulang mungkin menyebabkan kecederaan.

  4. Faktor psikososial

  Faktor psikososial juga boleh berinteraksi dengan faktor risiko mekanikal yang menyebabkan gangguan ini. Malah, satu kajian mendapati bahawa ia dikaitkan dengan sokongan sosial yang rendah di tempat kerja dalam kalangan wanita.

  5. Faktor psikologi

  Faktor seperti kemurungan dan kecemasan dikaitkan dengan gangguan ini. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada ia memainkan peranan dalam menyebabkan tennis elbow atau timbul kerana kesakitan yang disebabkan olehnya.

  6. Umur

  Walaupun semua orang boleh mendapat tennis elbow, ia lebih cenderung terhadap individu berumur 30 hingga 50 tahun.

  Apa yang boleh anda lakukan?

  Sekiranya anda mengalami tennis elbow, rehat selama 2 hingga 3 minggu mungkin membantu. 

  Anda juga boleh cuba meletakkan beberapa ais di atasnya.

  Ubat tahan sakit, senaman yang menguatkan otot, penggunaan penyokong, dan suntikan kortison juga boleh berguna.

  Terapi alternatif seperti akupunktur juga didapati berkesan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan