home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ubat Kanser Lebih Murah di Negara Membangun Tetapi Masih Tidak Mampu Dibeli

Ubat Kanser Lebih Murah di Negara Membangun Tetapi Masih Tidak Mampu Dibeli

Rakyat negara berpendapatan tinggi seperti Amerika Syarikat mungkin boleh rasa cemburu terhadap rakyat India yang perlu mengeluarkan duit yang lebih sedikit untuk ubat kanser. Namun, sebenarnya harga tersebut lebih kurang mampu dibeli oleh rakyat di negara-negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Seperti mana harga ubat HIV/AIDS yang dijual di luar kemampuan negara berpendapatan rendah telah mencetuskan kontroversi, harga ubat kanser juga menimbulkan persoalan dari sudut etika perubatan. Prinsip kesihatan yang menjadi hak setiap individu tidak harus dicabul hanya kerana ingin menguntungkan sebahagian pihak.

“Jika terapi dan ubat kanser yeng efektif terdapat di Eropah tetapi tidak di negara-negara membangun, ia akan menjadi isu yang serius pada masa akan datang,” kata Dr Daniel Goldstein, pakar kanser di Rabin Medical Center Israel.

Dr Goldstein bersama rakannya dari 4 negara telah membuat kiraan harga bekalan sebulan 23 ubat kanser di Australia, China, India, Israel, Afrika Selatan, Great Britain, dan Amerika Syarikat (AS).

Harga median bagi 8 ubat jenama (branded) seperti Avastin dan Gleevec adalah antara $1,515 di India dan $8,694 di AS. Bagi 15 ubat generik seperti docetaxel dan paclitaxel, harga bekalan bulanan adalah antara $120 di Afrika Selatan dan $654 di AS.

Walau bagaimanapun, pesakit di AS lebih berkemampuan untuk membeli ubat kanser tersebut berbanding pesakit di negara membangun apabila dikira sebagai peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK/GDP) per kapita yang diperlukan untuk membayar harga median bekalan ubat selama sebulan.

KDNK per kapita boleh difahami sebagai jumlah wang yang diterima oleh seorang rakyat jika pendapatan negara dibahagikan secara sama rata kepada semua penduduk negara tersebut. Mengikut neraca ini, pesakit kanser di Australia membayar 71% daripada keluaran ekonomi bulanan mereka untuk sebulan bekalan ubat jenama; 313% di India, 286% di China, dan 192% di AS.

Apa yang boleh dilihat ialah walaupun harga ubat kanser di China dan India lebih murah berbanding AS, harga tersebut lebih kurang mampu dibeli disebabkan KDNK yang lebih rendah.

Bagi ubat generik, peratusan adalah 6% KDNK per kapita bulanan di Australia, 8% di Israel, 33% di India, dan 48% di China.

Namun, harga ubat yang diambil oleh Dr Goldstein dan rakannya mungkin tidak menggambarkan kos sebenar kerana ia diambil dari harga asal, bukannya selepas diskaun. Meskipun pengeluar ubat sering memberikan harga diskaun, ia sangat susah diakses dan mungkin menjadi rahsia antara mereka.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Cancer Drugs, Though Cheaper in the Developing World, Remain Unaffordable in Poorer Countries – https://www.statnews.com/2016/06/06/cancer-drug-prices-developing-world/

Global Differences in Cancer Drug Prices: A Comparative Analysis – https://meetinglibrary.asco.org/record/124280/abstract

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x