Nampak Glamor, Tapi Inilah 3 Titik Hitam Yang Terpaksa DIHADAPI Bintang K-pop

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Artis Korea, tidak kiralah bintang K-drama mahupun K-pop sememangnya menjadi kegilaan ramai. Lihat sahajalah setiap konsert yang dianjurkan oleh mereka. Sampaikan satu stadium pun penuh dengan peminat yang teruja menyaksikan penampilan mereka.

Memang tidak dinafikan bahawa persembahan penuh tenaga yang dibawakan oleh mereka mempunyai keunikan yang tersendiri. Namun, di sebalik keteraturan rentak, kemerduan suara dan kecantikan wajah tersebut, tersembunyi titik hitam yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata.

Masalah penyakit mental dalam kalangan artis Korea memang diketahui umum. Malahan, banyak kematian akibat bunuh diri yang telah dilaporkan saban tahun. Ia berpunca daripada ketidakstabilan emosi, kecelaruan mental dan kepenatan fizikal yang bertambah hari demi hari.

Wajarkah pengorbanan yang dibuat oleh mereka yang terlibat dengan industri hiburan Korea jika dibandingkan dengan risiko kesihatan yang bakal dialami oleh mereka? Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Amalan diet ekstrem untuk artis Korea kekalkan bentuk badan menarik

artis korea

Walaupun ungkapan “kecantikan itu subjektif” agak terkenal dalam kalangan populasi umum, pada amatan mereka yang ingin menjadi bintang terkemuka di Korea, kecantikan sering dikaitkan dengan saiz badan.

Sebagai individu biasa, anda mungkin bebas untuk merancang pemakanan anda bagi memperoleh jisim berat badan (BMI) yang sihat. Namun, bagi mereka yang menceburkan diri dalam dunia hiburan di Korea, benda yang masuk ke dalam mulut akan dikawal oleh agensi mereka sendiri.

Tiada makanan atau minuman, walau air mineral sekalipun, yang boleh masuk ke dalam mulut tanpa kebenaran. Berat badan mereka akan dipantau secara kerap dan kenaikan berat melebihi apa yang ditetapkan boleh disertakan dengan tindakan susulan yang kadangkalanya tampak tidak berperikemanusiaan.

Pada waktu pagi, mereka hanya boleh menjamah, hidangan biskut rendah lemak, pisang atau sayur-sayuran. Pengambilannya perlu diambil pada kadar yang sedikit, cukup untuk mengalas perut namun ia tidak mencukupi jika dibandingkan dengan latihan yang bakal mereka tempuhi.

Pada waktu malam, atau selepas tamat sesi latihan, barulah mereka boleh mengambil makanan berat. Walau bagaimanapun, mereka perlu mengambilnya pada kuantiti yang dibenarkan. Ingat! Berat badan mereka akan dipantau.

Jika mereka dibenarkan untuk makan di rumah sekalipun, dengan sasaran berat yang agak keterlaluan boleh menghilangkan keinginan selebriti Korea ini untuk menjamah hidangan lain.

Kegiatan pelacuran dan aktiviti di ranjang

artis korea

Mungkin tidak berlaku kepada semua, tetapi, mengambil contoh situasi yang pernah berlaku dalam industri hiburan di Korea.

Masih ingatkah lagi anda akan kandungan surat yang ditulis oleh Jang Ja Yeon sebelum beliau membunuh diri? Pelakon sampingan drama berjudul “Boys Over Flowers” itu dipaksa untuk melakukan hubungan seks dengan lebih daripada 30 pelabur dan pegawai eksekutif media.

Perkara tersebut telah memberikan tekanan kepada diri beliau. Jang telah didiagnosis dengan masalah kemurungan dan akhirnya, beliau membunuh diri pada Mac 2009. Skandal ini merupakan sejarah hitam dalam industri hiburan di Korea.

Mungkin selama ini mereka hanya menutup sebelah mata namun isu tersebut telah menarik perhatian peminat artis Korea di serata dunia. Pastinya ini bukan satu-satunya kes yang melibatkan kegiatan pelacuran yang pernah berlaku dalam kalangan bintang terkemuka Korea.

Bintang Korea tidak dibenarkan bercinta

pasangan

Percaya atau tidak, aspek sosial turut memainkan peranan penting dalam memastikan kesihatan individu berada pada tahap optimum. Jika seseorang itu mula mengabaikan aspek sosial dalam kehidupan, mereka lebih berisiko untuk didiagnosis dengan masalah mental.

Ada polisi syarikat yang mengekang artis mereka untuk menjalinkan hubungan cinta, malahan ada juga peminat yang akan memboikot jika artis kegemaran mereka bercinta (namun, tentunya tidak semua peminat yang bertindak seperti itu).

Perkara ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi tahap kesihatan artis tersebut. Mereka bukan sahaja tidak dibenarkan bercinta malah artis Korea juga terkenal dengan mempunyai peminat paling fanatik di dunia.

Bayangkan, menurut laporan media Australia, terdapat peminat kumpulan TVXQ yang sanggup menggodam talian telefon artis kesukaan mereka untuk mendengar perbualan. Ada juga kes di mana peminat mengumpulkan lebih daripada 3,000 tandatangan dalam satu petisyen supaya ahli kumpulan 2PM, Jaebeom membunuh dirinya.

Perkara ini boleh memberikan tekanan kepada selebriti Korea tersebut dan ia boleh mengundang padah terutamanya jika individu yang terkesan bertindak mengikut kemahuan peminat mereka.

Konklusi

Di sebalik rupa cantik dan tampan, senyuman menawan dan gerakan lincah artis Korea, terdapat titik hitam yang terselindung di sebalik kebahagiaan tersebut. Bukan mudah untuk menjadi popular dan susah juga bagi mereka untuk mengekalkan populariti tersebut.

Pihak berkuasa Korea seharusnya memberikan tumpuan lebih terhadap isu yang boleh mempengaruhi tahap kesihatan mental artis mereka. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Tempoh selepas melahirkan anak adalah waktu penjagaan penting yang perlu diberi keutamaan atau ibu berisiko meroyan selepas bersalin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penjagaan Ibu, Penjagaan Selepas Bersalin 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Istilah serangan panik dan kegelisahan sering digunakan secara bergantian, tetapi ia sebenarnya berbeza dan mempunyai ciri-ciri yang tersendiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Kegelisahan, Kesihatan Mental 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

  Multiple sclerosis (MS), sejenis penyakit neurologi autoimun yang menyebabkan keradangan sistem saraf pusat. Ini tanda-tanda awalnya dalam kalangan wanita..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Sistem Saraf & Otak, Sklerosis Berbilang 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Betul ke rasa gelisah boleh menjadi salah satu tanda nak period atau lebih dikenali sebagai sindrom pramenstruasi, PMS? Ikuti penjelasan lanjut mengenainya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 26/01/2021 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  lelaki playboy

  Lelaki Playboy Nampak Bergaya? Golongan Ini Berisiko Alami Masalah Mental!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  gangguan cinta obsesif

  Cemburu BUKAN Tanda Sayang! Jika Berlebihan, Ini Tanda Gangguan Mental

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/02/2021 . 3 minit bacaan
  gangguan personaliti

  Kerap Marah-Marah Tanpa Sebab Dengan Pasangan? Anda Mungkin Alami Gangguan Personaliti Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan