Wanita Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki Di Seluruh Dunia, Tetapi Kenapa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Menurut laporan keseluruhan Statistik Kesihatan Dunia tahun 2019, jangka hayat wanita hidup lebih lama berbanding lelaki di seluruh dunia, khususnya negara-negara berpendapatan tinggi, dengan jurang jangka hayat antara negara-negara terkaya dan negara-negara termiskin sebanyak 18.1 tahun.

Walaupun angka-angka dan figura-figura ini mungkin tidak difahami oleh khalayak ramai, namun memperhalusi dan menterjemah data-data ini membantu pihak berwajib untuk mengenal pasti siapa yang tertinggal dalam aspek kesihatan dan mengapa mereka tertinggal.

Menurut Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pengarah WHO, “Di sebalik angka dan nombor dalam statistik ini adalah seorang individu, sebuah keluarga, sebuah komuniti atau sebuah negara. Tugas kami adalah untuk menggunakan data ini untuk merangka polisi-polisi berdasarkan pembuktian dan fakta, dalam usaha mendekatkan lagi semua orang kepada dunia yang lebih selamat dan adil”

Akses kesihatan tinggi, kadar kematian rendah

wanita hidup lebih lama

Daripada laporan ini, didapati bahawa dalam negara atau keadaan di mana wanita mempunyai akses terhadap servis kesihatan, kadar kematian ibu menurun dan jangka hayat wanita bertambah. Faktor ini membantu untuk memperjelaskan mengapa wanita hidup lebih lama berbanding lelaki.

Turut ditemui bahawa dalam kebanyakkan situasi, akses terhadap servis kesihatan bagi lelaki adalah kurang berbanding wanita dan mereka lebih cenderung untuk mati akibat penyakit yang boleh dicegah, penyakit tidak berjangkit yang boleh dirawat serta kemalangan jalan raya.

Mengikut sifir yang sama, jurang antara jangka hayat wanita dan lelaki menjadi kecil dalam situasi atau negara di mana akses terhadap servis kesihatan bagi wanita itu terhad.

Sebagai contoh, dalam negara-negara berpendapatan rendah, di mana servis kesihatan adalah sedikit dan sukar diakses, 1 dalam 41 wanita mati akibat punca-punca maternal berbanding 1 dalam 3300 wanita dalam negara-negara berpendapatan tinggi. Dalam lebih 90% negara-negara berpendapatan rendah, terdapat kurang daripada 4 rumah jagaan dan bidan bagi setiap 1000 penduduk.

Dalam mengkaji mengapa wanita hidup lebih lama, akses terhadap kesihatan memainkan peranan, dan didapati bahawa terdapat perbezaan sikap dan tingkah laku antara lelaki dan wanita dalam mendapatkan rawatan.

Apabila berdepan dengan penyakit atau diagnosis yang sama, lelaki akan lebih cenderung untuk tidak mendapatkan rawatan.

Sebagai contoh, dalam negara yang mengalami epidemik HIV yang menyeluruh, didapati lelaki kurang cenderung untuk mendapatkan ujian HIV berbanding wanita di samping kurang terbuka atau kurang cenderung untuk mendapatkan rawatan antiretroviral dan lebih cenderung untuk mati akibat penyakit-penyakit berkaitan AIDS berbanding wanita.

Begitu juga dalam penyakit Tuberkulosis, pesakit lelaki kurang terbuka atau cenderung untuk mendapatkan rawatan berbanding pesakit wanita.

Punca kematian

wanita hidup lebih lama

Laporan ini juga menunjukkan perbezaan punca kematian dalam kalangan lelaki dan wanita – sesetengahnya adalah faktor biologi, ada yang dipengaruhi faktor persekitaran dan masyarakat, dan ada yang disebabkan oleh faktor ketersediaan dan penggunaan servis kesihatan.

Berdasarkan laporan ini, daripada 40 punca kematian utama, 33 daripadanya menyebabkan kematian pramatang dalam lelaki berbanding wanita.

gambaran, kemungkinan untuk seseorang yang berusia 30 tahun mati akibat penyakit tidak berjangkit sebelum usia 70 tahun adalah sebanyak 44% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita.

Peratusan kematian global akibat bunuh diri adalah 75% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita dalam tahun yang sama.

Merujuk kepada kemalangan jalan raya, kadar kematian lelaki adalah lebih dua kali ganda berbanding wanita selepas usia 15 tahun, dan kadar kematian akibat homisid adalah 4 kali ganda untuk lelaki berbanding wanita.

Kesemuanya menyumbang kepada mengapa dan bagaimana wanita hidup lebih lama berbanding lelaki.

Dengan fokus Hari Kesihatan Dunia tahun ini terhadap penjagaan kesihatan primer sebagai asas kepada liputan kesihatan universal, statistik WHO terbaru ini menumpukan kepada keperluan untuk menambahbaik akses terhadap servis kesihatan primer di seluruh dunia.

“Salah satu daripada matlamat WHO adalah untuk 1 bilion manusia untuk mempunyai liputan kesihatan universal pada tahun 2023” Kata Dr. Tedros. “Ini bermaksud akses terhadap servis, khususnya pada peringkat komuniti, perlu ditambah baik dan dipastikan agar ianya mudah diakses, berpatutan dan berkesan untuk semua orang – tanpa mengira jantina.”

“Statistik ini juga menumpukan kepada kepentingan untuk mengutamakan kesihatan primer dengan segera bagi memastikan pengurusan penyakit tidak berjangkit yang efektif, dan juga untuk membendung faktor-faktor risiko” kata Dr Samira Asma, pembantu pengarah WHO untuk Data, Analitik dan juga Penghantaran.

“Sebagai contoh, perkara semudah mengawal tekanan darah tinggi tidak berlaku pada skala yang diperlukan dan merokok kekal sebagai punca utama kematian pramatang

Walaupun angka-angka dan fakta berkaitan jangka hayat wanita yang lebih panjang ini merisaukan, hakikatnya, jangka hayat seluruh dunia telah meningkat sejak tahun 2000.

Kita telah bergerak jauh ke hadapan bagi perihal pemanjangan jangka hayat, dengan peningkatan kadar kelahiran sebanyak 5.5 tahun (dari 66.5 kepada 72.0 tahun) pada tahun 2016 berbanding tahun 2000.

Seseorang juga mampu berharap untuk hidup sepenuhnya hingga ke usia 63.3 tahun pada tahun 2016, berbanding 58.5 tahun pada tahun 2000.

Walau bagaimanapun, di sebalik statistik yang menunjukkan wanita hidup lebih lama berbanding lelaki ini, satu perkara yang kekal konsisten adalah jangka hayat masih dipengaruhi oleh pendapatan. Satu dalam 14 bayi yang dilahirkan dalam komuniti berpendapatan rendah dianggarkan akan mati sebelum usia 5 tahun.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

FAKTA! Lelaki Lebih Mudah Jatuh Sakit Daripada Wanita, Puncanya Hormon Ini!

Pernah tak anda terfikir, kenapa lelaki lebih mudah jatuh sakit berbanding dengan wanita? Jawapannya ada kaitan dengan hormon...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/11/2020 . 3 minit bacaan

Jangan Buat Tak Endah Hal Berkaitan Prostat, Ini 5 Cara Pastikan Ia Kekal Sihat & Kuat!

Kesihatan kelenjar prostat adalah sangat penting untuk mengelakkan masalah berkaitannya. Jadi, jom klik artikel ini untuk tahu 5 cara menjaganya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 24/11/2020 . 3 minit bacaan

Jangan Mandi Semasa Datang Bulan Sebab Boleh Mandul, Usah Tertipu Dengan Mitos Haid Ini!

Pelbagai mitos haid berlegaran dalam kalangan masyarakat yang membuat para wanita khuatir. Benar atau tidak? Ini fakta menstruasi yang perlu anda tahu.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 23/11/2020 . 3 minit bacaan

Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

Sakit senggugut menyerang kembali! Ia merupakan antara kesakitan disebabkan haid yang paling menjengkelkan bagi para wanita setiap bulan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 20/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

penyakit wanita

Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
alat sulit lelaki

Zakar Boleh Membesar Sampai Umur Berapa? Ini Jawapan Bila Proses Ini Akan Tamat!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
tidur berlebihan

AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
kesan melancap rambut gugur

Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan