Strategi Pelan Pembangunan Pengurusan Sisa Makanan di Malaysia (2016-2026)

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Malaysia dikenali dengan syurga makanan. Malangnya keunikanan kepelbagaian makanan ini mengubah rakyat Malaysia ke arah budaya pembaziran. Penghasilan sisa makanan di Malaysia yang agak tinggi mungkin menjadi masalah yang teruk pada masa akan datang.

Statistik SWCorp Malaysia pada 2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia secara amnya mengeluarkan 38,000 tan sisa makanan setiap hari, dan daripada timbunan itu, kira-kira 15,000 tan adalah sisa makanan. Sekitar 8,000 tan, atau 60 peratus, makanan yang dibuang setiap hari adalah sisa makanan yang boleh dielakkan (merujuk kepada pelupusan makanan yang boleh dimakan seperti keropok roti, pulpa jus dan sebagainya).

Jika anda berfikir ia tidak cukup membimbangkan untuk membuat anda mempersoalkan tabiat anda, fikirkan sekali lagi. Daripada 8,000 tan, kira-kira 3,000 tan sebenarnya masih boleh dimakan.

Pelan Pembangunan Pengurusan Sisa Makanan untuk Industri, Komersial dan Industri (2016-2026)

Menurut kajian yang dijalankan oleh Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (JPSPN) pada 2012, sisa makanan adalah antara sisa tertinggi dihasilkan di Malaysia iaitu kira-kira kira-kira 31% hingga 45% jumlah sisa buangan dihasilkan setiap hari. Daripada jumlah itu, sektor isi rumah menghasilkan kira-kira 44.5% dan Perindustrian, Perdagangan, dan Institusi (ICI) menjana kira-kira 31.4%.

Rancangan Pembangunan Pengurusan Sisa Makanan untuk Industri, Sektor Komersil dan Institusi (2016-2026) [FWMDP ICI] adalah salah satu daripada langkah yang diambil oleh jabatan untuk mencapai kecekapan dan berkesan pengurusan sisa makanan.

FWMDP ICI dibangunkan sejajar dengan Dasar Pengurusan Sisa Pepejal (2016) dan Pelan Strategik Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (2016-2020). FWMDP ICI ini dirumus dengan pelaksanaan 6 strategi utama dan 31 rancangan tindakan dan sasaran prestasi dari 2016 hingga 2020.

1. Penubuhan pangkalan data pengurusan sisa makanan

Penubuhan pangkalan data termasuk jumlah dan jenis sisa makanan yang dihasilkan setiap hari/bulan/tahun, simpanan sedia ada dan tempat pengurusan praktikal lain, pemungut sisa dan lokasi pelupusan yang sedia ada dan lain-lain. Data menentukan berapa banyak sisa makanan yang dihasilkan pada masa ini, menyediakan maklumat asas untuk perancangan yang betul. Penyerahan data oleh penjana sisa hendaklah dikuatkuasakan oleh klausa yang termaktub dalam “Peraturan Pengurusan Sisa Makanan”.

2. Penubuhan peraturan kitar semula sisa makanan

Peraturan Kitar Semula Sisa Makanan perlu diwujudkan di Malaysia untuk membolehkan lebih banyak pengurusan sisa makanan yang sistematik dan terkawal. Peraturan ini akan menekankan terhadap tanggungjawab penjana sisa, termasuk laporan data, pengasingan sisa makanan, pengurangan sisa makanan dan rawatan/pelupusan yang betul, dan sebagainya.

3. Meminimumkan/Mengurangkan sisa makanan di sumber

Pencegahan sisa sentiasa menjadi keutamaan pertama berikutan hierarki sisa buangan untuk mengelakkan penjanaan sisa di sumber sejauh mungkin. Mengurangkan sisa makanan pada sumber merujuk kepada “R” pertama dalam konsep 3R. Pengurangan jumlah penjanaan sisa makanan menjimatkan kos keseluruhan pengendalian sisa dan mengurangkan jumlah tapak pelupusan sampah. Sasaran pengurangan sisa makanan pada tahun 2026 mengikut sektor adalah seperti berikut:

Sumber: http://jpspn.kpkt.gov.my

4. Peningkatan rawatan sisa makanan di sumber

Rawatan sisa makanan di sumber termasuk kemungkinan penukaran sisa makanan menjadi sumber berguna seperti baja atau kompos, menghasilkan elektrik atau bahan api alternatif daripada sisa makanan. Rawatan sisa makanan boleh diletakkan di kawasan yang mana sisa makanan itu dijana. Teknologi yang sesuai digunakan adalah disyorkan berdasar kajian kes yang berjaya.

Sumber: http://jpspn.kpkt.gov.my

5. Penubuhan sistem yang lebih baik untuk rawatan sisa makanan

Penubuhan sistem yang betul untuk rawatan sisa makanan, termasuk pengumpulan sisa makanan di premis penjana sisa makanan, dan juga rawatan sisa makanan di pusat rawatan khusus. Sistem pengumpulan berjadual membolehkan pengumpulan pengasingan sisa makanan dari premis penjana sisa makanan. Kemudahan rawatan berpusat di peringkat tempatan membolehkan penjana sisa makanan yang mempunyai terbatas untuk melaksanakan rawatan di sumber terlibat dalam rawatan sisa makanan yang betul.

6. Pemulihan gas methane dari tapak pelupusan

Pelepasan gas rumah hijau yang disebabkan oleh pelupusan sisa makanan di tapak pelupusan boleh diminimumkan dengan pengurusan pemulihan gas tapak pelupusan yang betul dan berkesan untuk pengeluaran tenaga seperti gas pelupusan sampah kepada pendekatan tenaga.

Pengetahuan pengurusan sisa makanan

Oleh kerana sisa makanan boleh terbiodegradasi dan dikitar semula, adalah disyorkan institusi atau pihak berkuasa yang berkaitan memberi tumpuan kepada pembangunan program pengurangan sisa makanan dan kitar semula.

Pengetahuan terkini tentang pengurusan sisa makanan, dasar dan peraturan di negara lain boleh digunakan sebagai model pendahuluan di negara kita dalam proses pembangunan sistem pengurusan sisa makanan yang berjaya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  masalah pembaziran makanan

  Ini Mungkin Sebab Kita Suka Membazir Makanan! Elak Pembaziran Dengan 5 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
  resit pembelian

  Resit Pembelian Punca Kanser Payudara, Ini Sebabnya Anda Perlu Guna Bahan Bebas BPA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/01/2019 . 3 minit bacaan

  Sayangi Makanan Anda! Jangan Membazir, Ambil Ikut Keperluan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 05/12/2018 . 2 minit bacaan

  Hormati Makanan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 26/10/2018 . 2 minit bacaan