Bajet 2019: Apa Manfaatnya kepada Rakyat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Salah satu perkara yang menarik perhatian negara pada tahun 2018 adalah mengenai pembentangan belanjawan ataupun Bajet 2019. Sungguhpun Bajet 2019 telah selamat dibentangkan dua bulan yang lalu, namun intipati dalam pembentangan bajet masih lagi giat diperkatakan. Pertama kali dibentangkan oleh pihak kerajaan baharu, Pakatan Harapan, iaitu Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng pada 2 November 2018, banyak perkara yang diumumkan dalam Bajet 2019 termasuklah mengenai sektor kesihatan.

Bajet 2019 memperuntukkan sebanyak RM314.5 bilion, iaitu meningkat berbanding peruntukan dalam bajet 2018, RM260.8 bilion. Daripada jumlah itu, sebanyak RM259.85 bilion adalah untuk perbelanjaan pengurusan manakala baki RM54.7 bilion lagi untuk pembangunan.

Teks ucapan penuh Bajet 2019 boleh dibaca di sini.

Daripada jumlah itu juga, peruntukan sebanyak RM29 bilion yang diberikan untuk sektor kesihatan adalah yang terbesar untuk sektor itu setakat ini. Peruntukan kepada sektor kesihatan dalam Bajet 2019 meningkat sebanyak 7.8% berbanding Bajet 2018 (RM27 bilion).

Seiring dengan tema Bajet 2019 yang ingin mensejahterakan rakyat, jika dilihat pada pembentangan bajet, kerajaan banyak menyalurkan perbelanjaan kepada perumahan, makanan, dan pengangkutan. Bajet 2019 yang bertemakan “Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera” ini juga menunjukkan banyak usaha untuk menjaga golongan B40 (golongan isi rumah berpendapatan rendah).

Manfaat Bajet 2019 kepada golongan B40

Golongan B40 ialah kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40 atau Bottom 40). Golongan ini merujuk kepada isi rumah yang berpendapatan purata bulanan di bawah RM3860. Kumpulan isi rumah B40 juga merangkumi isi rumah miskin yang berpendapatan bulanan kurang daripada pendapatan garis kemiskinan (PGK) nasional, iaitu RM950 sebulan.

Bagi menangani kemiskinan dan ketidakseimbangan sosioekonomi, kerajaan mengambil langkah memberikan banyak manfaat kepada golongan B40. Ini seiring dengan hasrat kerajaan dalam usaha untuk mengurangkan kos sara hidup yang tinggi terutamanya bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar. Antara inisiatif yang diperkenalkan dalam Bajet 2019 adalah:

Bantuan Sara Hidup (BSH) kepada golongan B40

Meneruskan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dengan menukar nama kepada Bantuan Sara Hidup (BSH), kerajaan memutuskan untuk memberikan bantuan ini secara lebih bersasar. BSH akan diberikan kepada tiga kategori penerima berpendapatan sehingga RM4,000. Bagi rakyat yang berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah akan menerima bantuan berjumlah RM1,000, sementara mereka yang berpendapatan dari RM2,001 hingga RM3,000 akan menerima bantuan berjumlah RM750, dan pendapatan bulanan dari RM3,001 hingga RM4,000 akan menerima bantuan berjumlah RM500.

Selain itu, tambahan BSH sebanyak RM120 akan diberikan kepada setiap anak yang berumur 18 tahun dan ke bawah, terhad kepada empat orang anak. Dana ini memberikan manfaat besar kepada golongan sasar, khususnya B40.

Peningkatan subsidi elektrik

Pembentangan Bajet 2019 juga turut menyediakan kemudahan subsidi elektrik bagi isi rumah yang mempunyai bil elektrik bulanan sebanyak RM40 ke bawah. Subsidi yang membabitkan peruntukan RM80 juta ini bakal memberi manfaat kepada 185,000 akaun, yang dikhususkan kepada golongan miskin dan miskin tegar, yang berdaftar dengan program e-Kasih. Berita ini semestinya menjadi khabar gembira buat rakyat kerana sebelum ini subsidi bil elektrik hanya diberikan kepada isi rumah yang mempunyai bil bulanan RM20 ke bawah.

Pengenalan subsidi minyak secara bersasar

Menerusi pembentangan Bajet 2019, kerajaan Pakatan Harapan turut mengumumkan pemberian subsidi bersasar petrol RON 95 untuk kereta di bawah 1,500 cc dan motorsikal di bawah 125 cc. Subsidi yang diberikan adalah sebanyak RM0.30 per liter, dengan maksimum subsidi sebanyak 100 liter sebulan bagi kereta, dan maksimum subsidi sebanyak 40 liter sebulan bagi motorsikal. Pemberian subsidi ini diumumkan kerana kebanyakan pemilik kenderaan ini adalah daripada golongan B40. Walau bagaimanapun, perkara ini mendapat pertikaian daripada orang ramai mengenai mekanisme yang akan digunakan bagi inisiatif ini. Tambahan pula, rakyat turut mempertikaikan mengenai jenis kenderaan yang menerima subsidi memandangkan terdapat kenderaan mewah (terutama yang berjenama luar) turut mempunyai kapasiti enjin seperti yang disebutkan dalam inisiatif ini.

Pertikaian mengenai perkara ini, bagaimanapun, mendapat respon daripada Guan Eng, yang menegaskan bahawa kenderaan mewah tidak akan menerima subsidi petrol RON 95 meskipun mempunyai kapasiti enjin 1,500 cc ke bawah. Menurutnya, kerajaan sedang mengkaji mengenai mekanisme pelaksanaan subsidi petrol bersasar ini bagi memberi manfaat kepada golongan B40.

Sementara itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, mekanisme subsidi petrol bersasar akan dimuktamad pada Februari 2019, di mana latihan (dry run) akan dilakukan pada bulan Mac di beberapa stesen minyak seluruh negeri. Mekanisme baru ini dijangka akan bermula pada suku kedua 2019.

Pemansuhan tol laluan motorsikal di tiga laluan

Berkuat kuasa 1 Januari 2019, kerajaan memansuhkan tol motorsikal di tiga laluan motor; iaitu di Jambatan Pertama dan Kedua di Pulau Pinang, dan Lebuhraya Laluan Kedua Johor. Ini sekali gus memberi penjimatan kos perbelanjaan harian untuk golongan B40.

Peruntukan pendidikan

Sebanyak RM2.9 bilion diperuntukkan bagi membantu pelajar daripada kumpulan B40 berbentuk bantuan makanan, buku teks dan tunai.

Inisiatif lain yang rakyat dapat melalui Bajet 2019

Antara perkara yang menarik perhatian dalam Bajet 2019 adalah:

 • Pemberian pas bulanan pengangkutan awam tanpa had kepada rakyat Malaysia. Kerajaan memperkenalkan pas bulanan sebanyak RM100 sebulan bagi perkhidmatan rel dan bas RapidKL tanpa had perjalanan, sementara RM50 pas bulanan sebulan diberikan kepada pengguna bas RapidKL, juga tanpa had. Hal ini sudah pasti menjadi satu berita baik khususnya buat pengguna pengangkutan awam yang kebanyakannya bekerja di kota.
 • Peningkatan kadar gaji minimum dan pelbagai kemudahan kemudahan untuk pemilikan rumah pertama dalam kalangan kumpulan berpendapatan rendah.
 • Tiada kenaikan tol di semua lebuhraya Malaysia.
 • Projek Lebuh Raya Pan Borneo Sabah dan Sarawak diteruskan, tertakluk kajian rasionalisasi kos. Projek di Sabah dan Sarawak akan turut merangkumi pembinaan dan menaik taraf infrastruktur air, elektrik dan jalan raya, kemudahan dan kesihatan.

Manfaat lain Bajet 2019 terhadap sektor kesihatan boleh dibaca di sini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Selain itu, anda juga boleh membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Angkara Kurang Tidur, Jadilah ‘Mata Panda’, Ada 9 Cara Untuk Hilangkannya!

  Terdapat banyak cara hilangkan lingkaran hitam bawah mata dan salah satu adalah cukup tidur. Jom klik untuk baca cara lain dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Mata 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Wahai Lelaki, Ambil 8 Suplemen Ini Jika Anda Ingin Tingkatkan Kebolehan Mencapai Ereksi!

  Kebolehan seseorang untuk mencapai ereksi turut bergantung kepada kadar aliran darah ke organ zakar. Ketahui suplemen yang baik untuk bantu capai ereksi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Mati Pucuk 01/03/2021 . 3 minit bacaan

  Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

  Sebenarnya, hubungan suami istri di usia tua tidak boleh diabaikan dengan alasan fizikal dan mental yang lemah. Jom baca artikel ini dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Aktif Di Usia Emas 01/03/2021 . 3 minit bacaan

  Apa Itu Alergi? Kenali Simptom, Diagnosis, Rawatan Dan Cara Pencegahannya

  Tahukah anda, apa itu alergi? Artikel ini akan menjelaskan lebih lanjut mengenai maksud alergi, simptom, diagnosis, rawatan dan cara cegah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan 01/03/2021 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  spotting coklat

  Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 2 minit bacaan
  tanda kanser kulit

  Masa Untuk Periksa Kulit Anda! Ini Gejala Bagi 4 Jenis Kanser Kulit Yang Boleh Ancam Nyawa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan
  cara menjaga jantung

  Nak Jantung Lebih Sihat Dan Kulit Glowing? Makan Sebiji Epal Sehari Sudah Cukup!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan
  virus cacar air

  Virus ‘Chicken Pox’ Boleh Buat Anda Pekak? Ia Mungkin Kesan Sindrom Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan