Pelakon Selma Blair Kini Terpaksa Bertongkat? Kenali Penyakit Saraf yang Melumpuhkan Orang Muda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bagi peminat filem Hellboy (tahun 2004) dan juga filem Hellboy II (tahun 2008), sudah pasti anda mengenali salah seorang pelakon utamanya iaitu Selma Blair yang memainkan watak Liz Sherman dalam kedua-dua filem tersebut. Pelakon yang turut popular melalui filem Cruel Intentions itu kini terpaksa menggunakan tongkat untuk bergerak dan berjalan akibat daripada penyakit saraf yang menyerangnya. Apa yang lebih membimbangkan adalah penyakit ini hampir selalunya menyerang orang muda dan berupaya untuk menyebabkan kelumpuhan.

Multiple sclerosis, sejenis penyakit autoimun

Multiple Sclerosis (MS) adalah sejenis penyakit neurologi autoimun yang menyebabkan keradangan sistem saraf pusat. Dalam penyakit ini, sistem imun badan seseorang itu sendiri menyerang selaput mielin, lapisan perlindungan berasaskan lemak yang menyelaputi serat-serat saraf dengan jarak yang tertentu antara setiap selaput mielin. Serangan ini menyebabkan berlakunya keradangan yang meluas dalam sistem saraf pusat dan, dengan masa, tisu-tisu parut akan terhasil. 

Pembentukan tisu-tisu parut ini mengganggu fungsi konduksi impuls saraf sekali gus menyebabkan gangguan deria seperti penglihatan, sensasi, kekuatan otot dan juga keupayaan kognitif. Jika dibiarkan tanpa rawatan, Multiple Sclerosis mampu menyebabkan atropi otak dan kehilangan upaya fizikal. Sepanjang menghidap penyakit ini, penghidap boleh mengalami serangan akut bersiri dari semasa ke semasa yang mana dengan setiap serangan akut, gangguan saraf dan keupayaan fizikal boleh menjadi lebih teruk.

Statisitik multiple sclerosis di Malaysia

Multiple Sclerosis adalah sejenis penyakit yang jarang berlaku, dengan anggaran hanya 2.5 juta penghidap di seluruh dunia. Hanya 767 sahaja pesakit MS yang dilaporkan di Malaysia, dengan majoritinya daripada kaum Melayu (59.4%), diikuti oleh kaum India (20.5%), Cina (16.6%) dan juga orang asli (3.5%). Dari sudut jantina, kaum wanita lebih banyak yang menghidapi penyakit ini berbanding kaum lelaki, dengan kadar perbandingan 5:1. Penyakit ini juga adalah penyakit bukan trauma utama dalam menyebabkan ketidakupayaan dalam kalangan golongan belia, dengan julat usia 19.1 tahun hingga 38.9 tahun.

Kadar prevalens penyakit ini di Malaysia dikatakan berada pada kadar 2.73 orang penghidap bagi setiap 100,000 penduduk, namun angka ini mungkin tidak memberikan gambaran yang sebenar kerana kurangnya kesedaran dan pengetahuan rakyat Malaysia terhadap gejala dan tanda penyakit ini, khususnya jika mereka tidak tahu mereka sedang menghidapnya. Kesannya, penghidap mungkin tidak akan terdorong untuk mendapatkan rawatan atau perhatian doktor kerana simptom dan tanda-tanda serangan akut berupaya untuk hilang dengan sendirinya, menyebabkan mereka menyangkakan penyakit mereka telah sembuh.

Kesukaran dalam membuat diagnosis

Tambahan lagi, seperti yang dialami oleh pelakon Selma Blair sendiri, beliau terpaksa berjumpa doktor berkali-kali dari semasa ke semasa sebelum diagnosis berjaya dicapai. Disebabkan ianya jarang berlaku dan simptomnya boleh menjadi tidak khusus, kebanyakan doktor tidak arif atau mahir dalam membuat diagnosis. Tambahan lagi, diagnosis Multiple Sclerosis adalah sesuatu yang mencabar kerana pembentukan diagnosis turut memerlukan ujian yang invasif seperti tusukan lumbar untuk mendapatkan sampel tulang air belakang, dan juga ujian yang terhad di hospital-hospital tertentu sahaja seperti pengimejan MRI. Ini merupakan salah satu faktor mengapa diagnosis hanya dibuat setelah beberapa bulan hingga beberapa tahun seseorang itu mula menzahirkan simptom dan tanda. Untuk Selma Blair sendiri, beliau menangis kegembiraan apabila diagnosis berjaya dibuat setelah bertahun lamanya diganggu oleh simptom penyakit ini.

Gejala Multiple Sclerosis tidak boleh diramal dan setiap gejala boleh berlaku atau tidak berlaku dalam bilangan dan pada masa yang berbeza-beza mengikut individu. Justeru, perhatian dan kesedaran yang lebih perlu disemai demi memastikan pesakit mendapat diagnosis awal dan rawatan yang secukupnya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sklerosis Multipel

  Kenali apa itu Sklerosis Multipel. Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Sistem Saraf & Otak, Sklerosis Berbilang 28/03/2018 . 3 minit bacaan

  Optic neuritis

  Learn about Optic neuritis. What are the symptoms, the causes and how to treat this condition? What can we do to cope and prevent its symptoms?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Phuong Tran
  English 23/11/2017 . 3 minit bacaan

  Tizanidine

  Learn about Tizanidine. What are the precautions, the warnings and how to use this drug? What should we know about its dose?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nha Ngo
  English 18/07/2017 . 6 minit bacaan

  Amaurosis Fugax

  Learn about amaurosis fugax. What are the symptoms, the causes and how to treat this condition? What can we do to cope and prevent its symptoms?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Linh Tran
  English 19/03/2017 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit saraf multiple sclerosis

  Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  multiple sclerosis

  Dunia Lawan Multiple Sclerosis: Kesedaran Kunci Kemenangan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 29/05/2019 . 3 minit bacaan
  multiple sclerosis

  World vs Multiple Sclerosis: Awareness Is Key

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 29/05/2019 . 3 minit bacaan
  Pesakit Sklerosis Multipel

  Bolehkah Pesakit Sklerosis Multipel Berpuasa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 16/05/2018 . 2 minit bacaan