Sekitar 30 Juta Bayi Pramatang dan Sakit Memerlukan Rawatan Setiap Tahun

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kira-kira 30 juta bayi dilahirkan terlalu awal, kecil atau dalam keadaan sakit setiap tahun dan memerlukan penjagaan khusus untuk hidup, menurut laporan oleh satu pakatan global termasuk Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF).

“Apabila bercakap tentang bayi dan ibu, penjagaan yang betul pada masa yang tepat di tempat sepatutnya boleh membawa perubahan yang besar,” kata Omar Abdi, Timbalan Pengarah Eksekutif UNICEF. “Namun, jutaan bayi yang terlalu kecil dan sakit serta ibu meninggal dunia setiap tahun hanya kerana mereka tidak menerima penjagaan kesihatan berkualiti yang merupakan hak mereka dan tanggungjawab kita bersama.”

Laporan tersebut, Survive and Thrive: Transforming care for every small and sick newborn, menemui bahawa bayi yang paling berisiko mengalami kematian ialah mereka yang mempunyai komplikasi disebabkan kelahiran bayi pramatang, kecederaan otak semasa proses kelahiran, jangkitan bakteria atau jaundis yang serius, dan dilahirkan dalam keadaan cacat. Tambahan pula, situasi ekonomi dan psikologi keluarga boleh memberikan kesan besar terhadap perkembangan kognitif, bahasa, dan emosi mereka.

“Bagi setiap ibu dan anak, permulaan yang sihat bermula dari awal proses kehamilan, bersalin, dan bulan-bulan pertama adalah sangat penting,” kata Dr Soumya Swaminathan, Timbalan Ketua Pengarah Program di WHO. “Liputan kesihatan sejagat dapat menjamin setiap individu termasuk bayi baru lahir mendapat akses kepada khidmat kesihatan yang mereka perlukan tanpa perlu menghadapi masalah kewangan. Peningkatan pada tahap penjagaan kesihatan bayi baru lahir ialah satu situasi menang-menang. Ia menyelamatkan nyawa dan sangat penting untuk perkembangan awal bayi, seterusnya memberi impak terhadap keluarga, masyarakat, dan generasi akan datang.”

Menurut laporan tersebut, ramai bayi baru lahir yang berisiko tidak mampu meneruskan kehidupan dalam bulan pertama selepas lahir tanpa rawatan yang khusus. Pada tahun 2017, sekitar 2.5 juta bayi baru lahir meninggal dunia, kebanyakannya disebabkan oleh punca yang boleh dicegah. Hampir 2 per 3 dari mereka merupakan bayi pramatang dan walaupun bayi ini dapat meneruskan kehidupan, mereka perlu menghadapi penyakit kronik dan kelewatan pada tahap pembesaran. Selain itu, kira-kira 1 juta bayi sakit dan terlalu kecil hidup dengan kecacatan jangka masa panjang.

Dengan penjagaan yang betul, bayi ini mampu hidup tanpa komplikasi serius. Laporan tersebut menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030, di 81 buah negara, sebanyak 2.9 juta nyawa wanita dan bayi baru lahir boleh diselamatkan dengan strategi yang lebih berkesan. Contohnya, jika pasukan perubatan yang sama menjaga kedua-dua ibu dan anak semasa proses bersalin dan selepasnya, mereka boleh mengenal pasti masalah yang ada lebih awal.

Tambahan pula, hampir 68% kematian bayi baru lahir boleh dielakkan menjelang tahun 2030 dengan langkah mudah seperti menyusu badan eksklusif (tanpa makanan lain dalam 6 bulan pertama), sentuhan kulit ke kulit antara ibu (atau ayah) dan anak, ubat-ubatan dan peralatan berkaitan, akses kepada fasiliti kesihatan yang bersih dan lengkap, serta staf kesihatan yang berkemahiran. Langkah lain seperti memberikan rawatan terhadap bayi yang tidak bernafas dengan baik, memberikan suntikan kepada ibu untuk mengelakkan pendarahan, dan melewatkan pemotongan tali pusat juga boleh menyelamatkan jutaan nyawa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mama, Ini Risiko Bayi Lahir Minggu Ke-36, Paling Bahaya Boleh Akibatkan MAUT

  Kelahiran pramatang berisiko menjejaskan tahap kesihatan bayi. Ini masalah kesihatan yang terdedah kepada bayi pramatang 6 bulan patut ibu hamil ketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Bayi Pramatang, Keibubapaan 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Menyusu Turut Berisiko Dehidrasi? Parents, Kenal Pasti 17 Tanda Ini & Cara Atasinya

  Benarkah bayi juga boleh mengalami masalah kekurangan air? Jika benar, apakah tanda dehidrasi pada anak yang boleh dikenal pasti serta cara mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Penyakit Kanak-Kanak 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil, Jangan Ambil Mudah Jika Ada Jangkitan Kulat Pada Faraj! BAHAYA Kepada Bayi

  Jangkitan kulat pada faraj yang berlaku kepada wanita hamil, adakah berisiko mendatangkan bahaya kepada bayi? Ini penjelasan yang bakal ibu perlu fahami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Masalah Kehamilan, Tips Hamil 24/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tanda lahir

  Si Kecil Ada Tanda Lahir? Ini Antara Jenis-jenisnya Yang Patut Ibu Ayah Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  penjagaan bayi baru lahir

  Ini 6 Teknik Penjagaan Bayi Buat Ibu Bapa Baru, Ambil Tahu Awal, Nanti Senang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  bayi menangis

  Bayi Kerap Menangis Kerana Ada Gangguan? Ini Penjelasan Saintifik & 17 Cara Pujuk Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 3 minit bacaan
  ultrasound transvaginal

  Periksa Rahim Melalui Faraj, Ini Cara Doktor Lakukan Scan TVS Ultrasound Transvaginal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan