Sistem Kesihatan Global, Inilah Cabaran & Realitinya…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Dalam mengejar kemajuan sistem kesihatan global, pastinya manusia akan berdepan dengan cabaran untuk menjaga kesihatan diri. Teruskan membaca perkongsian artikel ini.

Perkembangan sistem kesihatan global

Menurut laporan World Economic Forum (WEF), jumlah penduduk dunia akan mencecah hampir 9.7 bilion menjelang tahun 2050. Seiring dengan perkembangan semasa, kemajuan teknologi akan turut mempengaruhi sistem penyediaan kesihatan.

Tetapi adakah kita terfikir mengenai keberkesanannya dalam penyampaian capaian penuh terhadap kemudahan khidmat kesihatan secara menyeluruh?

Terutamanya kepada penduduk-penduduk yang mengalami kesukaran seperti faktor geografi, logistik, ketersediaan fasiliti mahupun di negara-negara kurang membangun.

Ini merupakan satu cabaran dalam memastikan sistem kesihatan lebih efisien pada tahun-tahun mendatang.

Sistem kesihatan secara global adalah satu pelan melibatkan pelbagai pihak samada secara individu mahupun organisasi yang bertujuan mempromosi, mengembalikan dan mengekalkan kesihatan.

Secara umumnya, pihak yang terlibat dalam sistem ini  terdiri daripada menteri-menteri kesihatan daripada seluruh negara dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Tetapi penyertaanya bertambah aktif dengan penglibatan komuniti seperti persatuan dan badan bukan kerajaan yang lain.

Sistem kesihatan global akan memberikan perhatian terhadap pencegahan dan pengawalan penyakit, khidmat kesihatan berkualiti dan lengkap, capaian terhadap khidmat kesihatan secara saksama serta penyediaan khidmat kesihatan selamat kepada semua pihak.

Cabaran menjaga kesihatan diri vs sistem kesihatan global

Cabaran 1: Perubahan iklim dan kemudaratan kesihatan

Perubahan iklim menjadi satu cabaran bagi tahap kesihatan secara global memandangkan ianya memberi kesan terhadap kekerapan berlakunya penyakit berjangkit.

Jangkitan dalam kalangan manusia disebabkan oleh beberapa faktor antaranya pendedahan terhadap sumber air  telah tercemar akibat pelupusan sisa yang tidak sanitasi.

Air hujan akan mempengaruhi penyebaran agen penyakit berjangkit manakala suhu akan mempengaruhi pertumbuhan dan kadar survival mikroorganisma tersebut. 

Proses urbaniasi menyumbang kepada peningkatan kes kolera yang berpunca daripada pengurusan sanitasi  tidak teratur dan pencemaran sumber air.

Fenomena pemanasan air laut juga akan menyumbang kepada percambahan sejenis alga dinoflagellates berwarna merah, yang mengurangkan kandungan oksigen dalam air laut dan mengeluarkan toksik menyebabkan penyakit kepada manusia dan haiwan.

cabaran menjaga kesihatan diri

Cabaran 2: Dominasi Ekonomi Kesihatan dan Ekploitasi Komoditi

Penguasaan atau dominasi pihak industri juga memberi cabaran.

Ketersediaan ubat-ubatan untuk penyakit-penyakit kronik amat membimbangkan di negara-negara berpendapatan sederhana dan rendah.

Eksploitasi komoditi seperti penanaman tembakau untuk penghasilan rokok juga memainkan peranan sebagai antara cabaran utama kesihatan global.

Syarikat-syarikat pengeluar rokok bersaing sesama mereka dalam pasaran rokok yang menyasarkan kumpulan umur antara 13 hingga 18 tahun selain memfokuskan pasaran terhadap orang dewasa.

Cabaran 3: Komitmen kerajaan dan keberkesanan dasar awam mengenai kesihatan

Dasar yang kurang berkesan dan tidak berfokus juga memainkan peranan sebagai antara salah satu cabaran terhadap kesihatan global. Ia termasuklah penyediaan dana yang mencukupi dalam peruntukan tahunan kerajaan untuk sektor kesihatan.

Tanpa dana mencukupi, segala perancangan dan program penjagaan kesihatan yang dirancang tidak dapat dilaksanakan seterusnya menjejaskan capaian kepada khidmat kesihatan lengkap.

Di Malaysia melalui pembentangan Bajet 2019, kerajaan bersetuju memperuntukkan dana sebanyak hampir RM 29 bilion untuk penyediaan perkhidmatan kesihatan.

Ini termasuklah bagi membaik pulih klinik dan hospital serta pembelian ubat-ubatan dan kelengkapan kesihatan.

Cabaran 4: Kurangnya kefahaman dan penyaluran maklumat tidak tepat mengenai kesihatan

Penyebaran berita palsu dan mengelirukan juga merupakan antara cabaran yang perlu dihadapi dalam menyampaikan maklumat yang benar berkenaan perkhidmatan kesihatan.

Dengan perkembangan pesat media sosial di seluruh dunia, terdapat keraguan dalam menentukan kesahihan sesebuah maklumat atau berita yang disebarkan tanpa henti oleh anggota masyarakat.

Menjadi kebiasaan bagi sesetengah golongan yang tidak bertanggungjawab dengan menyebarkan maklumat-maklumat yang salah serta mengelirukan dengan tujuan untuk medatangkan kekacauan.

Bagi anggota komuniti pula, mereka lebih cenderung untuk terus menyebarkan berita-berita palsu yang diterima tanpa mengambil langkah menyelidiki kesahihan sesuatu maklumat atas faktor ketakutan yang tidak berasas.

sistem kesihatan global

Cabaran 5: Senario politik global dan order dunia baru

Senario politik seperti konflik bersenjata dan krisis kemanusiaan menyumbang kepada keberkesanan sistem kesihatan global. Peperangan menyukarkan penduduk di sesuatu kawasan untuk mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Akibat peperangan yang berlaku, telah memaksa mereka yang terselamat untuk berpindah dan berhijrah ke negara lain untuk menyelamatkan diri.

Status mereka sebagai pelarian telah menambahkan kesukaran untuk mendapatkan khidmat kesihatan di negara lain memandangkan terdapat polisi layanan kesihatan yang berbeza terhadap mereka.

Kesimpulan

Cabaran semasa dan mendatang sentiasa memicu idea dan buah fikiran untuk mencari kepelbagaian solusi dalam memastikan kesihatan global secara inklusif dapat dicapai.

Kebersamaan pelbagai pihak samada daripada sektor awam mahupun swasta perlu diperkuatkan setiap masa untuk memastikan keberkesanan sistem kesihatan global terhadap golongan sasaran dapat dicapai.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Azam 2021 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

Apa azam tahun baru kalian? Adakah mahu menuju kesihatan mental yang lebih terjamin? Jika ya, jom klik untuk tahu tip menjayakannya pada tahun depan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 18/12/2020 . 3 minit bacaan

Awas, Nyawa Boleh Melayang Jika Lambat Rawat Apendiks, Ini Tanda & Prosedur Rawatannya!

Anda sakit apendiks tapi tak mahu dapatkan rawatan lagi? Jangan begitu, tindakan itu boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, bahkan mungkin meragut nyawa!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa

Jangan Guna Telefon Bimbit Ketika Ribut Petir, Bahaya! Apa Alasan Di Sebaliknya?

Kita sering mendengar mengenai bahaya petir yang melibatkan kejadian individu disambar petir semasa menggunakan telefon bimbit. Mengapa ia terjadi?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 11/12/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

manfaat hubungan sihat

Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
penyakit strok

Kenali Penyakit Strok Dengan Lebih Mendalam- Ini Jenis, Penyebab & Rawatan Angin Ahmar

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 07/01/2021 . 5 minit bacaan
hikmah perkahwinan

Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
kepentingan tidur untuk kesihatan

Selalu Tak Cukup Tidur? Ini Sebab Mengapa Tidur Malam Penting Untuk Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 29/12/2020 . 4 minit bacaan