Benarkah Sista Ovari Boleh Kembali?

  Benarkah Sista Ovari Boleh Kembali?

  Apakah itu sista ovari?

  Sista ovari adalah kantung berisi lendiran yang terdapat di dalam ovari. Saiz dan bentuknya bergantung kepada individu. Di dalam kantung ini, terdapat lendiran yang cair, likat, keras atau pejal juga bergantung kepada individu. Sista ovari ini kerap berlaku dalam kalangan wanita muda dan malangnya kebanyakan mereka tidak menyedari bahawa mereka mengalaminya.

  Terdapat beberapa jenis sista ovari, iaitu:

  1. Simple cyst

  Sista jenis ini merupakan yang paling biasa didiagnosis dan akan hilang dengan sendirinya selepas beberapa bulan. Sista jenis ini terjadi apabila folikel pada ovari kian membesar sejurus telur dilepaskan pada ovari.

  1. Dermoid cyst

  Sista jenis ini disebabkan oleh sel-sel yang menghasilkan telur dalam ovari bercampur dengan lemak dan rambut.

  1. Endometrioma

  Sista jenis ini disebabkan oleh sel-sel yang sepatutnya terdapat di dalam rahim, berada di luar rahim.

  Apakah simptom-simptom sista ovari?

  Kondisi ini boleh dikesan dengan melihat kepada beberapa perubahan atau keadaan yang berlaku terhadap tubuh badan anda. Berikut merupakan simptom-simptomnya:

  • Sakit atau tidak selesa pada bahagian perut.
  • Sakit semasa melakukan hubungan seks.
  • Bahagian ari-ari terasa berat.
  • Kerap atau sukar untuk kencing.
  • Muntah-muntah dan loya.
  • Sukar untuk mengandung akibat daripada endometriosis.

  Apakah punca-punca terjadinya sista ovari?

  Kondisi ini terjadi disebabkan oleh beberapa punca utama. Berikut merupakan punca-puncanya:

  • Masalah hormon: sista mungkin terbentuk disebabkan rembesan hormon atau ubat-ubatan yang anda gunakan untuk membantu proses ovulasi.
  • Kehamilan: sista akan terbentuk ketika awal kehamilan untuk membantu menyokong kandungan sehingga terbentuknya plasenta. Kadangkala, sista ini akan kekal berada di dalam ovari dan perlu dibedah.
  • Infeksi pada pelvik: Infeksi boleh merebak ke dalam ovari dan tiub fallopio lalu menyebabkan sista.
  • Endometriosis: Wanita yang mengalami kondisi ini cenderung membentuk sista di dalam ovari yang dinamakan endometrioma. Sista ini mengakibatkan kesakitan ketika wanita itu sedang haid atau sedang melakukan hubungan seks.

  Apakah kesan-kesan berlakunya sista ovari?

  Kondisi ini merupakan satu kondisi yang membimbang kerana akan mendatangkan beberapa kesan terhadap tubuh badan dan sistem reproduktif anda. Berikut merupakan kesan-kesannya:

  • Ovari terbelit: selain mengalami kesakitan yang teruk, wanita yang mengalami kondisi ini akan mengalami kesukaran untuk mengekalkan atau menyelamatkan tisu ovari yang masih sihat.
  • Jangkitan: sista yang pecah di dalam ovari akan mengakibatkan jangkitan yang boleh membawa maut.
  • Kanser: Walaupun sangat jarang didiagnosis, sesetengah sista boleh mengakibatkan kanser.

  Adakah sista ovari boleh kembali?

  Menurut Dr. Andrew Weil yang merupakan pengasas dan pengarah Arizona Center for Integrative Medicine, University of Arizona, sekiranya anda pernah mengalami sista ovari, tidak mustahil untuk anda mengalaminya sekali lagi. Malahan itu, peluang untuk anda mengalaminya sekali lagi akan meningkat lebih tinggi.

  Tuntasnya, anda tidak boleh mengelak daripada berlakunya sista ovari ini selagi tubuh anda masih berovulasi. Jika kondisi ini menjadi semakin parah, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan preskripsi pil perancang untuk menghentikan proses ovulasi yang berlaku secara semula jadi dalam tubuh anda. Namun begitu, anda disarankan untuk berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mendapatkan khidmat rawatan yang terbaik.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 03/12/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan