What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tip Menguatkan Jalinan Antara Bapa dan Anak

  Tip Menguatkan Jalinan Antara Bapa dan Anak

  Setiap kali berbicara mengenai jalinan, ia mesti merujuk kepada perasaan kasih dan sayang sesama individu. Bagi ibu bapa, tiada apa yang lebih penting daripada jalinan yang terhubung antara mereka dengan anak-anak. Mungkin bagi seorang ibu, ia lebih mudah kerana mereka lebih banyak meluangkan masa dengan anak mereka. Namun, bagaimanakah bagi seorang bapa?

  Ada bapa yang mampu menjalinkan hubungan bersama anak mereka seawal usia bayi mereka lagi. Namun begitu, kebanyakannya memerlukan masa yang lebih lama dan ini adalah normal. Ini kerana sebagai seorang bapa, anda juga memerlukan masa untuk menerima hakikat bahawa isteri anda bukan kepunyaan anda seorang lagi dan anda perlu membantu mereka sepanjang tempoh mereka pulih daripada melahirkan anak. Anda sendiri juga pasti letih dan tidak dapat tidur secukupnya kerana membantu pasangan menjaga anak anda. Oleh itu, anda tidak perlu memaksa kerana jalinan ini akan terjalin juga walaupun agak lambat.

  Kajian saintifik mengenai jalinan

  Kajian menunjukkan bahawa bapa yang berada di sisi pasangan ketika kelahiran bayi akan mengalami perasaan yang sama seperti dialami ibu. Selepas sahaja bayi lahir, seorang bapa seharusnya terus memeluk dan merangkul bayi agar perasaan kasih sayang itu lahir secara semulajadi.

  Banyak kajian terbaharu yang mencadangkan seorang bapa perlu mengekalkan hubungan yang rapat dengan anak mereka ketika berusia awal bulan lagi. Ini akan membuat hubungan mereka dengan anak menjadi lebih rapat dewasa kelak. Oleh itu, seawal bayi masih berada dalam perut lagi, tidak salah untuk berbual dengan anak anda agar mereka dapat mengenali suara anda. Ini juga dapat membina ikatan kepercayaan sesama anda dan bayi.

  Antara kajian lain daripada Canada pula mencadangkan bahawa bakal bapa sebenarnya kan mengalami perubahan daripada hormon dan biologi yang akan menyediakan mereka ke alam keibubapaan. Kajian ini mengatakan bahawa testosteron bakal bapa akan menurun manakala hormon prolaktin dan kortisol yang berkait rapat dengan kehamilan, akan meningkat dalam tempoh tiga minggu sebelum bayi dilahirkan.

  Ada juga kajian serupa yang menunjukkan kadar prolaktin dalam badan lelaki akan meningkat apabila mereka merangkul bayi. Penemuan ini dapat menyokong kenyataan yang mengatakan terdapat perubahan fisiologi buat bakal bapa.

  Tip untuk bapa menguatkan jalinan dengan anak mereka

  Bermain bersama

  Kajian menunjukkan bahawa ibu dan bapa cenderung untuk membahagikan cara penjagaan ketika bayi mula mencecah awal minggu kehidupan mereka. Peranan ibu selalunya akan lebih cenderung kepada penjagaan yang lembut dan melibatkan mental manakala bapa pula cenderung kepada penjagaan yang lebih bersikap fizikal.

  Ini jelas sekali akan menyebabkan anda dan pasangan menjadi stereotaip terhadap anda. Namun, ia juga akan menjadikan anda sebagai ‘teman sepermainan’ mereka. Selalunya, seorang bapa akan menjadi ‘hero’ kepada anak anda. Ini juga merupakan kelebihan kepada bapa kerana anda akan mungkin merupakan individu pertama yang mendengar tangisan bayi.

  Rangkul bayi anda dengan erat

  Apabila si ibu sedang menyusukan bayi, mereka akan membawa bayi dekat kepada dada mereka lalu membuat mereka jelas dapat melihat anda. Ketika anda sebagai seorang bapa sedang menyusukan mereka, pegang bayi pada posisi yang sama dan biarkan mata mereka jelas melihat kepada anda.

  Ambil tugas pada waktu malam

  Beri peluang kepada si ibu untuk mendapatkan tidur yang mencukupi dengan menjadi ‘penyelamat’ pada waktu malam tatkala bayi menangis. Ini akan memberi anda dan bayi masa bersama yang berharga. Anda dinasihatkan untuk selalu menyimpan susu di dalam peti untuk situasi kecemasan begini.

  Usap tangisan bayi anda

  Anda perlu menjadi seorang bapa yang sentiasa ada ketika bayi menangis untuk mengusap tangisan mereka. Anda boleh cuba memujuk mereka dengan pelbagai cara termasuklah menggunakan puting palsu. Ini dapat memberi mereka petunjuk bahawa bukan hanya si ibu sahaja yang mampu memberikan apa yang diperlukan oleh bayi.

  Cuba lakukan urutan bayi

  Bayi mudah bergerak balas dengan sentuhan. Cara yang paling mudah untuk merelakskan bayi adalah dengan urutan lembut. Apabila bayi anda sedang gembira, lakukan 10 hingga 15 minit urutan yang lembut pada bahagian kaki, perut, tangan dan leher mereka.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Panjang Kitaran

  (hari)

  28

  Objektif

  (hari)

  7

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  12 Ways For Dad to Bond With Baby. http://www.parents.com/baby/new-parent/fatherhood/bond-with-dad/?slideId=42491. Accesed on August 30, 2017.

  Top Tips For Dads on Bonding With Your Baby. http://www.babycenter.com/0_top-tips-for-dads-on-bonding-with-your-baby_3692.bc. Accesed on August 30, 2017.

  How Dads Bond. http://www.babycentre.co.uk/a1013021/how-dads-bond. Accesed on August 30, 2017.

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 26/11/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: