home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Mengatasi Claustrophobia, Kegelisahan Dalam Ruang Terkurung

Tip Mengatasi Claustrophobia, Kegelisahan Dalam Ruang Terkurung

Claustrophobia adalah ketakutan dalam kalangan orang yang mempunyai masalah psikologi. Seseorang dengan claustrophobia sering kali mengalami kegelisahan apabila mereka diletakkan di dalam ruang terkurung, tidak boleh melarikan diri seperti di lif. Sekiranya anda mempunyai claustrophobia, bagaimana anda mengatasinya?

Penyahpekaan (Desensitization)

Ini adalah rawatan yang paling popular untuk claustrophobia. Matlamatnya adalah untuk mengajar pesakit bagaimana untuk mengawal tindak balas mereka apabila menghadapi saat-saat claustrophobia. Idea ini ialah apabila anda diletakkan di ruang terkurung, anda akan mempunyai beberapa kebimbangan atau kegelisahan tertentu dengan situasi yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami serangan panik yang melampau apabila anda berada di lif tetapi ketika anda berada di kereta api, anda hanya menjadi sedikit cemas. Bermula dengan yang kurang parah, pesakit dilatih untuk mengawal ketakutan mereka dengan mendedahkan kepada keadaan berulang kali. Mereka diajar untuk mengenali apa yang akan berlaku semasa claustrophobia dan menggantikan kegelisahan dengan tindak balas yang sesuai. Selepas masa latihan yang lama, pesakit dapat mengakhiri ketakutan yang berkaitan dengan ruang.

Terapi kognitif

Apabila ia melibatkan kognitif, rawatan sering ditangani di peringkat otak. Secara ringkasnya, terapi kognitif membantu pesakit menyedari pemikiran yang berkaitan dengan claustrophobia, daripada yang munasabah yang paling bertentangan. Dengan melakukan ini, pemikiran tidak munasabah ditunjukkan untuk dianalisis dan berubah. Contoh kecil rawatan jenis ini adalah pemikiran yang memperkuat betapa selamatnya ruang anda.

Ubat-ubatan

Gangguan psikologi kadang-kadang memerlukan ubat. Claustrophobia tidak terkecuali. Dapatkan temujanji dengan doktor untuk menolak apa yang mungkin menyebabkan reaksi fizikal anda terhadap ruang terkurung. Ubat-ubatan anti-kegelisahan selalunya berguna. Dengan pendedahan berterusan ke tempat-tempat yang menakutkan (seperti ketika anda menjalani rawatan desensitization), beberapa ubat dapat membantu mempermudah proses dan membuatkan anda berasa lebih baik menghadapi rawatan lain.

Ia tidak semestinya disyorkan untuk merawat claustrophobia dengan sendiri kerana ia boleh menyebabkan kerosakan yang lebih besar. Sebagai contoh, cuba mengenal pasti perasaan anda semasa di lif boleh mencetuskan serangan panik yang teruk dan akibatnya agak buruk. Oleh itu, perundingan profesional selalu menjadi idea terbaik.

Walau bagaimanapun, ada yang lain yang boleh anda lakukan sendiri iaitu meditasi. Meditasi telah terbukti mempunyai beberapa kesan fizikal dan mental pada tubuh. Ia membantu anda menenangkan minda, menghiburkan diri, meringankan tekanan dan kegelisahan. Meditasi untuk sementara waktu boleh membina refleks mental yang boleh membantu kekerapan ke lif. Mereka yang bermeditasi dilaporkan lebih tenang dalam situasi di mana sering mendapati dirinya panik. Meditasi juga membolehkan anda mengetahui lebih lanjut tentang diri anda, dan mungkin, ia membawa kepada penyebab claustrophobia anda. Ini akan memudahkan doktor anda merumuskan pelan rawatan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Learn To Overcome The Effects Of Claustrophobia”
http://www.lifescript.com/well-being/articles/l/learn_to_overcome_the_effects_of_claustrophobia.aspx Accessed November 14th, 2016

“Claustrophobia and Anxiety: Causes and Solution”
http://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/claustrophobia Accessed November 14th, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 08/01/2019
x