home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Atasi Kegelisahan Selepas Kehilangan

Atasi Kegelisahan Selepas Kehilangan

Kehilangan seseorang yang anda cintai adalah sesuatu yang sukar. Setiap individu mengawal emosi dan perasaan dengan cara yang berbeza, maka reaksi terhadap kehilangan juga berbeza bergantung kepada faktor penyebabnya.

Ia termasuk berkaitan usia ketika kehilangan, kebergantungan kita dan berapa rapat kita dengan individu tersebut. Doktor mengenal pasti lima fasa umum kesedihan: Penolakan – Kemarahan – Kekecewaan – Kemurungan – Penerimaan.

Setiap individu akan melalui fasa ini dengan cara yang tersendiri. Perkara yang mengingatkan anda tentang kehilangan seperti ulang tahun perkahwinan, lagu kegemaran pasti dapat mengembalikan kesedihan.

Ramai individu mengalami kegelisahan kesan dari kesedihan walaupun ia tidak disenaraikan. Kegelisahan adakalanya seakan mengawal kehidupan anda dan membuatkan anda merasa seperti segalanya sudah hancur musnah.

Anda perlu memperlahankan keadaan. Jika emosi anda terganggu dan bercampur-baur, dapatkan sokongan dari individu yang anda percayai.

Berikut adalah beberapa tip untuk mengatasi kegelisahan:

  • Luahkan kegelisahan. Cuba untuk luahkan atau mencatat apa yang mengganggu anda. Walaupun anda mungkin tidak pasti apa yang membunuh anda, cari perkataan yang dapat mengambarkan perasaan anda dan ia pasti dapat membantu mencari punca masalah anda.
  • Bertanggungjawab. Terima segala kesan dari setiap apa yang anda lakukan. Namun, elakkan dari membuat keputusan tentang sesuatu yang besar apabila anda dalam keadaan cemas atau bimbang.
  • Bantuan. Ia mungkin sukar. Tetapi jika kegelisahan mengganggu kehidupan seharian dan peribadi anda, pastikan anda cuba mendapatkan bantuan individu lain. Ini memberikan mereka peluang untuk menunjukkan bahawa mereka mengambil berat dan menyokong anda. Ia juga sebagai cara untuk anda sedar bahawa mereka disekeliling anda sanggup membantu anda.
  • Keselesaan. Anda mungkin memerlukan teman dan sokongan sehingga anda merasa lebih baik. Minta bantuan dari mereka yang anda percaya dan selesa untuk bersama. Ini bukan tanda kelemahan, tetapi ia adalah tanda bahawa anda sedar tentang masalah yang anda hadapi dan anda sedang menjaga diri anda.

Berdepan dengan kematian individu yang anda cintai dan sayangi adalah satu tempoh yang boleh mendatangkan tekanan. Ia mungkin meningkatkan ketegangan tekanan, bersama faktor fizikal seperti kesukaran untuk tidur, makan secara emosi yang boleh menyebabkan emosi menjadi semakin tidak seimbang sehingga meningkatkan kegelisahan.

Jika anda, atau sesiapa yang anda kenal, sedang berdepan dengan kehilangan seseorang, ia adalah satu keputusan terbaik untuk mendapatkan bantuan profesional. Kaunseling kesedihan dapat membantu menyelesaikan sesetengah isu, termasuk membantu mengatasi masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan kegelisahan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

 

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Dealing with Anxiety After a Loss. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/dealing-with-anxiety-after-a-loss-topic-overview. Accessed December 31, 2016.

Coping with Grief and Loss. http://www.helpguide.org/articles/grief-loss/coping-with-grief-and-loss.htm. Accessed December 31, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 03/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x