backup og meta

5 Cara Penjagaan Ini Dapat Bantu Elak KOMPLIKASI Diabetes, No. 4 Penting Kalau Sayangkan Penglihatan!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser · Disemak pada 09/12/2021

  5 Cara Penjagaan Ini Dapat Bantu Elak KOMPLIKASI Diabetes, No. 4 Penting Kalau Sayangkan Penglihatan!

  Diabetes adalah penyakit yang serius. Berikutnya adalah pelan rawatan diabetes anda yang memerlukan komitmen sepanjang masa. Namun usaha anda adalah berbaloi. Dengan penjagaan kesihatan diabetes yang berhati-hati boleh mengurangkan risiko serius – walaupun mengancam nyawa dan komplikasi.

  Berikut adalah 10 cara untuk mengambil peranan aktif dalam penjagaan diabetes dan menikmati masa depan yang lebih sihat.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini.

  #1. Lakukan komitmen untuk penjagaan kesihatan diabetes anda 

  Ahli pasukan penjagaan diabetes anda – pembekal penjagaan utama atau doktor, pendidik jururawat diabetes, dan ahli diet, misalnya – boleh membantu anda mempelajari asas-asas penjagaan diabetes dan memberikan sokongan sepanjang masa. Tetapi terserah kepada anda untuk menguruskan keadaan anda.

  Ketahui semua yang anda mampu mengenai diabetes. Ambil aktiviti pemakanan dan fizikal yang sihat adalah sebahagian daripada rutin harian anda.

  Mengekalkan berat badan yang sihat. Pantau paras gula darah anda, dan ikut arahan doktor anda untuk menguruskan paras gula darah anda. Tanya pasukan rawatan diabetes anda untuk mendapatkan bantuan apabila anda memerlukannya.

  kesihatan diabetes

  #2. Jangan merokok

  Merokok meningkatkan risiko pelbagai komplikasi diabetes, termasuk:

  • Mengurangkan aliran darah di kaki, yang boleh menyebabkan jangkitan, ulser dan kemungkinan penyingkiran bahagian badan dengan pembedahan (amputasi)
  • Penyakit jantung
  • Strok
  • Penyakit mata, yang boleh menyebabkan kebutaan
  • Kerosakan saraf
  • Penyakit buah pinggang

  Bercakap dengan doktor anda mengenai cara untuk membantu anda berhenti merokok atau menggunakan jenis tembakau yang lain, sebagai langkah penjagaan kesihatan diabetes.

  Penjagaan kesihatan diabetes #3. Pastikan tekanan darah dan kolesterol anda terkawal

  Seperti diabetes, tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah anda. Kolesterol tinggi juga menjadi satu kebimbangan, kerana kerosakannya selalunya lebih teruk dan lebih cepat apabila anda menghidap diabetes.

  Apabila keadaan ini dikumpulkan, mereka boleh menyebabkan serangan jantung, angin ahmar atau keadaan yang mengancam nyawa.

  Amalkan pemakanan yang sihat, kurangkan lemak dan berolahraga secara teratur boleh pergi jauh ke arah mengawal tekanan darah tinggi dan kolesterol. Doktor anda juga boleh mengesyorkan mengambil ubat dengan preskripsi.

  kesihatan diabetes

  #4. Jadual fizikal dan peperiksaan mata tetap

  Jadual dua hingga tiga pemeriksaan diabetes setahun, sebagai tambahan kepada pemeriksaan mata fizikal dan rutin setiap tahun. Ini merupakan antara langkah penjagaan kesihatan diabetes yang disarankan.

  Semasa fizikal, doktor anda akan bertanya mengenai tahap nutrisi dan aktiviti anda dan mencari apa-apa komplikasi yang berkaitan dengan diabetes – termasuk tanda-tanda kerosakan buah pinggang, kerosakan saraf dan penyakit jantung – serta menayangkan masalah perubatan yang lain.

  Pakar penjagaan mata anda akan memeriksa tanda-tanda kerosakan retina, katarak dan glaukoma.

  Baca juga:

  #5. Penjagaan kesihatan diabetes – Kekalkan vaksin terkini anda

  Gula darah tinggi boleh melemahkan sistem imun anda, yang menjadikan vaksin rutin lebih penting daripada sebelumnya. Tanya doktor anda mengenai:

  • Vaksin selesema. Vaksin selesema setiap tahun dapat membantu anda tetap sihat semasa musim selesema serta mencegah komplikasi serius dari selesema
  • Vaksin pneumonia. Kadang-kadang vaksin pneumonia memerlukan hanya satu suntikan. Jika anda mempunyai komplikasi diabetes atau anda berumur 65 tahun atau lebih tua, anda mungkin memerlukan suntikan booster lima tahun
  • Vaksin Hepatitis B. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan vaksin hepatitis B untuk orang dewasa yang mempunyai diabetes yang belum pernah menerima vaksin dan lebih muda daripada 60 tahun. Jika anda berumur 60 tahun ke atas dan tidak pernah menerima vaksin hepatitis B, berbincang dengan anda doktor tentang sama ada ia sesuai untuk anda
  • Vaksin-vaksin lain.Sentiasa kemas kini suntikan tetanus anda. Doktor anda boleh mencadangkan vaksin lain juga

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser · Disemak pada 09/12/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan