home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penjagaan Diabetes: 5 Cara Untuk Elak Komplikasi

Penjagaan Diabetes: 5 Cara Untuk Elak Komplikasi

Diabetes adalah penyakit yang serius. Berikutnya adalah pelan rawatan diabetes anda yang memerlukan komitmen sepanjang masa. Namun usaha anda adalah berbaloi. Penjagaan diabetes yang berhati-hati boleh mengurangkan risiko serius – walaupun mengancam nyawa dan komplikasi.

Berikut adalah 10 cara untuk mengambil peranan aktif dalam penjagaan diabetes dan menikmati masa depan yang lebih sihat.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini.

#1. Lakukan komitmen untuk penjagaan diabetes anda

penjagaan diabetes

Ahli pasukan penjagaan diabetes anda – pembekal penjagaan utama atau doktor, pendidik jururawat diabetes, dan ahli diet, misalnya – boleh membantu anda mempelajari asas-asas penjagaan diabetes dan memberikan sokongan sepanjang masa. Tetapi terserah kepada anda untuk menguruskan keadaan anda.

Ketahui semua yang anda mampu mengenai diabetes. Ambil aktiviti pemakanan dan fizikal yang sihat adalah sebahagian daripada rutin harian anda. Mengekalkan berat badan yang sihat. Pantau paras gula darah anda, dan ikut arahan doktor anda untuk menguruskan paras gula darah anda. Tanya pasukan rawatan diabetes anda untuk mendapatkan bantuan apabila anda memerlukannya.

#2. Jangan merokok

Merokok meningkatkan risiko pelbagai komplikasi diabetes, termasuk:

  • Mengurangkan aliran darah di kaki, yang boleh menyebabkan jangkitan, ulser dan kemungkinan penyingkiran bahagian badan dengan pembedahan (amputasi)
  • Penyakit jantung
  • Strok
  • Penyakit mata, yang boleh menyebabkan kebutaan
  • Kerosakan saraf
  • Penyakit buah pinggang

Bercakap dengan doktor anda mengenai cara untuk membantu anda berhenti merokok atau menggunakan jenis tembakau yang lain.

#3. Pastikan tekanan darah dan kolesterol anda terkawal

Seperti diabetes, tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah anda. Kolesterol tinggi juga menjadi satu kebimbangan, kerana kerosakannya selalunya lebih teruk dan lebih cepat apabila anda menghidap diabetes.

Apabila keadaan ini dikumpulkan, mereka boleh menyebabkan serangan jantung, angin ahmar atau keadaan yang mengancam nyawa.

Amalkan pemakanan yang sihat, kurangkan lemak dan berolahraga secara teratur boleh pergi jauh ke arah mengawal tekanan darah tinggi dan kolesterol. Doktor anda juga boleh mengesyorkan mengambil ubat dengan preskripsi.

#4. Jadual fizikal dan peperiksaan mata tetap

Jadual dua hingga tiga pemeriksaan diabetes setahun, sebagai tambahan kepada pemeriksaan mata fizikal dan rutin setiap tahun.

Semasa fizikal, doktor anda akan bertanya mengenai tahap nutrisi dan aktiviti anda dan mencari apa-apa komplikasi yang berkaitan dengan diabetes – termasuk tanda-tanda kerosakan buah pinggang, kerosakan saraf dan penyakit jantung – serta menayangkan masalah perubatan yang lain.

Pakar penjagaan mata anda akan memeriksa tanda-tanda kerosakan retina, katarak dan glaukoma.

#5. Penjagaan diabetes – Kekalkan vaksin terkini anda

penjagaan diabetes

Gula darah tinggi boleh melemahkan sistem imun anda, yang menjadikan vaksin rutin lebih penting daripada sebelumnya. Tanya doktor anda mengenai:

  • Vaksin selesema. Vaksin selesema setiap tahun dapat membantu anda tetap sihat semasa musim selesema serta mencegah komplikasi serius dari selesema
  • Vaksin pneumonia. Kadang-kadang vaksin pneumonia memerlukan hanya satu suntikan. Jika anda mempunyai komplikasi diabetes atau anda berumur 65 tahun atau lebih tua, anda mungkin memerlukan suntikan booster lima tahun
  • Vaksin Hepatitis B. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan vaksin hepatitis B untuk orang dewasa yang mempunyai diabetes yang belum pernah menerima vaksin dan lebih muda daripada 60 tahun. Jika anda berumur 60 tahun ke atas dan tidak pernah menerima vaksin hepatitis B, berbincang dengan anda doktor tentang sama ada ia sesuai untuk anda
  • Vaksin-vaksin lain.Sentiasa kemas kini suntikan tetanus anda. Doktor anda boleh mencadangkan vaksin lain juga

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.diabetes.org/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/problems.html

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser Disemak pada 19/05/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x