Kawalan Pergerakan Buat Anak Terkurung Di Rumah? Ini Masa Terbaik Bersama Keluarga

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

COVID-19 menyebabkan pergerakan setiap individu terbatas, adakah ini merupakan waktunya untuk meluangkan masa bersama anak? Apa kebaikan meluangkan masa berkualiti dengan keluarga yang mungkin anda terlepas pandang?

Perintah kawalan pergerakan

Akibat penularan wabak jangkitan COVID-19 yang semakin meningkat, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perintah kawalan pergerakan untuk tempoh 2 minggu.

Perintah tersebut yang turut dikenali sebagai lockdown ini bermakna, setiap individu tanpa mengira usia harus mengehadkan batasan pergerakan. Langkah yang terbaik adalah untuk berada di rumah sepanjang tempoh bermula 18 hingga 31 Mac 2020.

Bagi mereka yang mempunyai anak, pastinya keadaan tersebut boleh mendatangkan kerungsingan. Bukan apa, mestilah anda terfikir bagaimana untuk memastikan anak-anak tidak bosan ‘terkurung’ di dalam rumah, bukan?

Namun, jika difikirkan balik, tempoh lockdown adalah masa terbaik untuk anda meluangkan masa bersama anak dan dengan keluarga, terutama jika sebelum ini anda terlalu sibuk dengan tugasan kerja harian.

Masa berkualiti dengan keluarga

Tidak dinafikan sebagai ibu bapa moden, pelbagai tanggungjawab harus dipikul, anda adalah pekerja dan anda juga memegang peranan sebagai ibu bapa.

Sepanjang minggu masa anda lebih banyak dihabiskan untuk menghadap kerja berbanding menatap wajah kesayangan anda; anak-anak dan keluarga.

Maka, tempoh 2 minggu inilah waktu terbaik untuk meluangkan masa dengan anak, kan? Mungkin ada di antara anda bersikap skeptikal; “Alaaa…anak-anak okay saja tanpa parents”.

Ya, betul apa yang anda katakan itu. Tetapi tidakkah anda mahu meluangkan masa dengan keluarga anda? 

Pernah meluangkan masa bersama anak?

masa berkualiti

Pastinya ada yang mengatakan, sudah selalu bersama anak sewaktu mereka kecil. Hmmm…bila ya? Ketika menghantar dan mengambil mereka pergi dan pulang dari sekolah? Menonton televisyen bersama?

Dalam masa yang sama anda masih memegang gajet dan menghadap laptop? Adakah itu dipanggil masa dengan keluarga yang berkualiti? Sejujurnya TIDAK!

Masa bersama yang berkualiti adalah apabila anak-anak dapat berasakan anda sebagai ibu bapa mengambil berat tentang mereka. Malahan meluangkan masa bersama anak terbukti mendatangkan kebaikan kepada tumbesaran mereka. 

Kebaikan meluangkan masa bersama anak

Kajian menunjukkan keluarga yang meluangkan masa berkualiti bersama, akan mengurangkan risiko untuk anak-anak terdedah dengan aktiviti berbahaya. 

Lebih baik lagi, kanak-kanak yang bermain bersama keluarga cenderung untuk mendapat keputusan dalam akademik yang lebih baik. Itu berita baik, bukan?

Jom kita lihat apa lagi kebaikan yang diperolehi apabila meluangkan waktu dengan anak-anak:

  1. Kurang masalah tingkah laku

Anak-anak yang meluangkan masa berkualiti bersama ibu bapa mereka dikatakan akan kurang cenderung untuk berdepan masalah berkaitan tingkah laku, sama ada dalam keluarga mahupun ketika di sekolah.

Apabila anak-anak dapat berasakan bahawa mereka disayangi dan dihormati oleh ahli keluarga yang lain, sebarang perselisihan faham dapat dielakkan. 

Anak yang gembira, disayangi dan mempunyai sikap yang baik akan kurang berdepan masalah untuk mendengar arahan di sekolah.

Secara statistik, mereka ini juga akan kurang terlibat dengan masalah negatif seperti penyalahgunaan dadah apabila mereka meluangkan masa berkualiti dengan keluarga.

  1. Kesihatan mental dan emosi

Wajar seorang kanak-kanak berasa disayangi dan dikasihi. Ibu bapa perlu untuk hadir dalam setiap detik kehidupan anak-anak mereka dan sudah pasti cara terbaik adalah dengan meluangkan masa bersama.

Hadir hanya pada waktu mustahak atau krisis adalah tidak mencukupi. Ini kerana anak-anak perlu mendapatkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya untuk manfaat daripada aspek mental dan emosi. 

Mereka akan belajar untuk berinteraksi dengan individu lain berdasarkan apa yang dilihat dan dipraktikkan di rumah. 

Maka penting untuk bukan sekadar menyatakan anda menyayangi mereka, sebaliknya anda perlu menunjukkannya melalui perbuatan juga. 

  1. Kesihatan fizikal

1 kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics menyimpulkan bahawa masa berkualiti yang kurang dalam hubungan antara ibu dan anak pada awal-awal tahun kehidupan mereka mengakibatkan anak berdepan 2.45 kali risiko obesiti. 

Masa makan bersama keluarga juga akan dapat membantu dalam aspek penjagaan kesihatan anak. Ia dapat membantu mengurangkan tabiat pengambilan snek ringan yang tidak sihat oleh anak ketika berada di rumah.

  1. Jadi individu lebih baik

lockdown-tempoh-terbaik-meluangkan-masa-bersama-anak

Apabila anda meluangkan masa bersama anak, ia membantu mereka untuk menjadi individu yang lebih baik. Malahan apabila anak meluangkan masa bermain dengan adik-beradiknya ia akan menimbulkan kecenderungan untuk melakukan perbuatan baik. 

  1. Kenangan bersama

“Masa yang berlalu tidak mungkin akan kembali.” Anda mungkin tidak mengendahkan tentang ini, sekarang. Namun apabila anak semakin dewasa, anda pasti akan mula merindukan saat-saat mereka kecil.

Anak-anak tidak memerlukan hadiah mahal. Namun saat anda meluangkan masa dengan mereka, adalah 1 hadiah yang tidak ternilai. 

Bukan barangan yang diinginkan anak anda, tetapi mereka hanya mahukan anda untuk bersama mereka. Jadi gunakanlah masa 2 minggu ini, sebaik-baiknya, okay?

Kesimpulannya 

Bagi ibu bapa yang masih perlu bekerja sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan ini, jangan pernah menganggap kehadiran anak sebagai gangguan. Sebaliknya, ambillah peluang ini untuk meluangkan masa bersama anak.

Berikan anak peluang untuk berasakan keberadaan anda bersama mereka. Jangan terlalu sibuk dengan kerja sehingga mengabaikan anak-anak, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

GEMPAR! Kajian Terbaharu Temui Virus COVID-19 Mungkin Boleh Sebabkan Diabetes Jenis 1

Tahukah anda, kajian terbaharu menyatakan bahawa diabetes anak atau diabetes kanak-kanak ini boleh berlaku disebabkan jangkitan virus COVID-19?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 02/11/2020 . 3 minit bacaan

Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

Dalam sibuk mencari penawar untuk melawan pandemik COVID-19, adakalanya kita terlupa untuk menjaga aspek kesihatan mental.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 19/10/2020 . 3 minit bacaan

Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

Kini, Malaysia digemparkan dengan wabak COVID-19 gelombang ketiga. Bolehkah individu mendapat jangkitan buat kali kedua? Klik artikel untuk jawapannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Coronavirus, COVID-19 19/10/2020 . 3 minit bacaan

Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

Kita semua tahu bahawa suhu badan manusia perlu diperiksa sebelum masuk sesuatu tempat angkara COVID-19. Selain di dahi, bolehkah scan di tangan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Coronavirus, COVID-19 08/10/2020 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

wabak penyakit dan pelajar

Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
keselamatan anak

Parents, Usah Leka! Utamakan Keselamatan Anak Di Rumah Semasa PKPB, Awasi 5 Perkara Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
virus corona

Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan
pesakit diabetes

Pesakit Diabetes Dapat Komplikasi Lebih Teruk Jika Terkena COVID-19? Ini Risikonya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan