Pentingkah Peranan Ibu Bapa Dalam Membentuk Peribadi Anak?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 10/02/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Biasa kalau ada anak yang bermasalah, mesti akan ada mulut-mulut yang berkata “Tu salah mak bapak tak reti ajar”, bukan? Jadi apakah sebenarnya peranan ibu bapa dalam membentuk sahsiah diri anak?

Sahsiah anak

Memiliki zuriat bukanlah satu perkara yang mudah. Ia bukan sekadar, bertukar panggilan kepada mama papa, ibu ayah, ummi walid atau apa sekali pun. Tetapi anak itu hadir dalam kehidupan anda dengan tanggungjawab yang tidak boleh dipandang remeh.

Peranan ibu bapa dalam membentuk keperibadian dan sahsiah diri seseorang anak itu adalah amat penting. Sama ada anak itu akan membesar dengan keperibadian yang positif atau negatif, andalah penentunya.

Ibaratnya seperti sehelai kain putih, ibu bapalah yang bertanggungjawab untuk mencorakkannya. Anda boleh mencorak sebagaimana yang diingini. Tapi ia perlu dilakukan dengan berhati-hati. Kerana jika tersalah langkah, anda juga akan menerima kesannya.

Membentuk sahsiah anak adalah satu proses pembinaan peribadi seorang kanak-kanak yang selalunya dikaitkan dengan moral dan personaliti. Setiap anak pastinya mempunyai personaliti dan keperibadian yang tersendiri serta unik. Keperibadian ini biasanya dizahirkan dengan cara pemikiran dan sikap dalam sesuatu keadaan. 

Apakah peranan ibu bapa?

Apakah yang dikatakan peranan ibu bapa dalam membentuk keperibadian dan sahsiah diri anak? Adakah ini bermakna anda sebagai ibu bapa perlu bersikap garang sepanjang masa? Atau perlu menjadi ibu bapa yang dominan dalam menjalankan tanggungjawab anda? 

Jangan risau, berikut dikongsikan beberapa langkah yang boleh dicuba bagi membantu anda membentuk keperibadian anak-anak, seperti:

Rangsangan awal

Bagaimana peranan ibu bapa penting dalam perkembangan kognitif? Apabila anda menjadi ibu bapa yang positif, ia secara tidak langsung akan membantu meningkatkan kemahiran kognitif, sosial dan kemahiran dalam menyelesaikan masalah. 

Keibubapaan yang positif penting dalam mempengaruhi tanggapan si kecil dan membantu mereka menjadi individu yang lebih baik. Malahan interaksi dan rangsangan yang positif adalah sangat penting pada tahun-tahun awal tumbesaran si manja.

Menjadi diri sendiri

Setiap individu mempunyai keunikan yang tersendiri, bukan? Seperti diri anda yang mungkin berbeza berbanding adik-beradik anda, begitu juga dengan si manja anda. Jangan pernah memaksa si kecil menjadi seperti diri anda. 

Anda sebagai ibu bapa memainkan peranan untuk menyokong setiap apa yang ingin anak anda lakukan dan bantu mereka untuk mencapai apa yang mereka ingini selagi ia tidak melampaui batasan. Sememangnya anak adalah cerminan diri anda, tetapi ia tidak bermaksud, si kecil harus menjadi seperti diri anda, okay?

Belajar berdikari

Sebagai ibu bapa sudah tentu anda tidak dapat lari daripada bersikap melindungi si kecil, bukan? Malahan tidak salah jika dikatakan, kebanyakan ibu bapa terlalu melindungi si kecil sehingga membataskan proses perkembangan mereka. 

Ya, mereka masih kecil. Tetapi mereka mempunyai keinginan untuk melakukannya sendiri. Berikan mereka ruang dan peluang untuk melakukan sesuatu secara sendiri. Ia secara tidak langsung dapat meningkatkan keyakinan diri mereka. 

Ini bukan bermakna anda boleh lepas tangan, sebaliknya peranan ibu bapa di sini adalah sebagai pembimbing dan pemantau untuk mengelakkan perkara atau sebarang kemalangan daripada berlaku. 

Hormat perasaan

Sering kali apabila anak mempunyai perasaan negatif atau tidak baik berkaitan sesuatu perkara, selalunya sebagai ibu bapa pasti anda akan cuba menyingkirkan perasaan tersebut. Ini kerana anda berasakan ia adalah satu tindakan yang perlu anda lakukan.

Namun hakikatnya peranan ibu bapa di sini adalah untuk memberikan ruang kepada si kecil belajar memahami apa yang dirasakannya, sama ada baik atau tidak. Berikan waktu kepadanya untuk meluahkan apa yang dirasakan.

Apa tugas anda? Mendengar dan menasihati si kecil mengikut kesesuaian usianya. Andai kata si kecil sudah boleh memahami erti baik dan buruk sesuatu perkara, terangkan kepadanya, apa yang dirasanya itu adalah sesuatu yang tidak baik. Anda juga boleh memberikan idea kepadanya untuk bagaimana menghilangkan emosi negatif itu seperti dengan memberikan kemaafan. 

Elakkan hukuman

Adakalanya sebagai ibu bapa, kita cenderung memilih untuk menghukum si kecil jika mereka melakukan kesalahan. Ini kerana kita berasakan ia adalah satu cara yang baik untuk mengajar si kecil. Bak kata pepatah lama, “sayangkan anak, tangan-tangankan”.

Tetapi cuba anda fikirkan kembali, apabila anda menghukum si kecil selepas mereka melakukan kesilapan, adakah mereka akan mengulanginya kembali? Peratusan untuk kesilapan itu berulang adalah tinggi, bukan? Ini bermakna mereka tidak belajar daripada kesilapan.

Bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Pertama cuba untuk fahami mengapa si kecil bertindak sedemikian dan elakkan daripada menjerit atau memarahi mereka. Sebaliknya fokus untuk mengajar mereka bagaimana untuk mengelakkan mereka daripada mengulangi kesilapan yang sama. 

Contoh terbaik

Peranan ibu bapa paling penting dalam membentuk keperibadian dan sahsiah diri anak adalah dengan menjadi contoh yang terbaik. Seperti yang dinyatakan pada awal tadi, ibu bapa adalah cerminan diri anak, bukan?

Jadi setiap apa yang anda lakukan dan tunjukkan seperti sikap, tingkah laku atau tutur kata anda pastinya akan dicontohi oleh si kecil. Sebagai contoh, jika mereka sering melihat anda memaki hamun, menggunakan bahasa kesat, percayalah anak anda juga akan terbiasa dengan penggunaan kata-kata sebegitu.

Jangan terkejut jika anda mungkin akan menjadi mangsa makian mereka apabila meningkat dewasa nanti. Sebab itu wujud pepatah, ‘menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian, tidak berguna’. 

Jadi jika anda mahukan si kecil mempunyai sikap dan tingkah laku yang baik, ia perlu bermula daripada anda. Sukar untuk melakukan perubahan? Paksa diri anda untuk berubah demi kebaikan si kecil. Jadilah contoh dan teladan yang terbaik buat anak anda.

Pentingkah Peranan Ibu Bapa Dalam Pembentukan Peribadi Anak

Kesimpulan

Anda mungkin berasa peranan ibu bapa adalah sesuatu yang sukar untuk dilakukan. Namun, jangan pernah menganggap ia sebagai satu bebanan. Sebaliknya anggap ia sebagai satu cabaran. Cabar diri anda untuk membentuk yang terbaik dalam diri si kecil. 

Percayalah, anda pasti akan tersenyum bahagia satu hari nanti apabila si kecil membesar menjadi individu yang mempunyai keperibadian dan sahsiah diri yang baik. Bukanlah itu sesuatu yang berbaloi untuk dinantikan?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Selepas bersalin, perkara apa paling difikirkan oleh ibu? Sudah tentulah mengenai kerja rumah yang bertimbun, keadaan rumah bersepah dan sebagainya, kan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Aplikasi TikTok boleh dikatakan sebagai platform media sosial yang popular masa kini. Namun adakah ia selamat untuk kanak-kanak atau sebaliknya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Perkembangan Remaja, Remaja 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan antara adik beradik

  Alololo… Si Kakak Cemburu Bila Lahir Adik Baru, Apa Ibu Bapa Perlu Buat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  contoh teladan

  Mama Babah Kena Jaga Pertuturan Depan Anak, Kalau Anak Dah Terikut, Susah Nak Ubah Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  peranan ibu bapa

  Si Kecil Nak Buat Semua Perkara Sendiri? Sebagai Parents Ini Cara Untuk Galakkan Anak Berdikari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan