Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu ke-29

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda 

Pada 29 minggu, bayi mungkin dapat:

  • Makan biskut sendiri;
  • Bergurau (bayi menghasilkan bunyi apabila bergurau daripada air liur sombong);
  • Mengomel atau berceloteh apabila gembira;
  • Ketawa kerap apabila berinteraksi dengan anda.

Sokongan untuk bayi anda

Pada peringkat ini, anda boleh cuba untuk membiarkan bayi anda minum daripada satu set cawan. Adalah lebih baik untuk bayi anda menggunakan bekas air dengan dua pemegang. Jika bayi anda tidak tahu bagaimana untuk minum daripada bekas air berpenutup, anda perlu membuka penutup, dan biarkan mereka minum terus dari cawan. Anda juga perlu menunjukkan kepada mereka bagaimana untuk menghalakan bekas air untuk membiarkan air mengalir ke dalam mulut.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan mengatur pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi; dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenal pasti perkembangan bayi bulan ini. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk memanggil doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang masalah yang merungsingkan atau bimbang anda tidak boleh menunggu sehingga lawatan susulan seterusnya.

Apa yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Demam

Memasuki bulan ke-7, anda semakin memahami anak anda dan dapat menyedari apabila anak anda mempunyai masalah. Jika mereka kelihatan lebih panas daripada biasa, gunakan termometer untuk mengukur suhu badan mereka. Walaupun anda sering mendengar bahawa 37 darjah adalah suhu biasa, secara teori bayi yang sihat harus mempunyai suhu antara 36-38 darjah Celsius apabila diukur.

Mungkin ia sukar untuk percaya tetapi kadangkala, demam sangat bermanfaat untuk bayi: ini bermakna bahawa badan mereka sedang melawan jangkitan. Kanak-kanak kecil sering mempunyai suhu purata yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang lebih tua, jadi kanak-kanak hanya boleh dianggap demam berdasarkan salah satu daripada simptom berikut:

  • Suhu rektal atau dahi lebih tinggi 38 ° C;
  • Suhu pada telinga pada 37.8 darjah Celsius;
  • Suhu ketiak lebih tinggi daripada 37.2 darjah Celsius

Anak anda berusia 7 bulan dan mereka tidak boleh memberitahu anda jika mereka penat atau sakit, jadi anda perlu hubungi doktor anda jika bayi anda mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada petunjuk di atas. Dari bulan ke-7 atau lebih, sila hubungi doktor hanya apabila suhu mencapai 38 darjah C apabila diukur pada rektum. Tidak kira apa yang membuat anda cemas, sentiasa maklumkan doktor anda.

Anda perlu hubungi doktor anda jika bayi anda demam dan terdapat simptom berikut: mereka mempunyai kesukaran bernafas, bintik kecil ungu dan merah atau kulit ungu besar, hilang selera makan, tidak boleh menelan, air liur berlebihan berair, koma, mata berkilat, ungkapan yang tidak normal, cepat marah dan tingkah laku luar biasa yang lain. Pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, demam juga boleh menyebabkan sawan.

Untuk melegakan demam, cuba untuk menanggalkan baju bayi. Anda boleh meletakkan bayi dalam tab mandi dengan air panas atau mandikan bayi anda dengan menggunakan span, atau anda boleh biarkan bayi berehat di dalam bilik sejuk (tidak terlalu sejuk). Selain itu, elakkan dehidrasi dengan memberi susu ibu atau botol secara kerap.

Jika langkah ini tidak membantu mereka sembuh, hubungi doktor anak anda untuk rawatan. Jika anda mengambil ubat-ubatan, sentiasa gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda: dos selamat adalah berdasarkan kepada berat badan anak anda dan dos akan sentiasa berbeza-beza. Jangan berikan bayi anda ubat berlebihan. Beritahu doktor jika anak anda menggunakan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan sindrom Reye pada kanak-kanak dengan demam.

Jika bayi anda makan, tidur dan bermain dengan baik walaupun demam, mereka mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan. Percayai gerak hati anda dan juga ukuran termometer apabila bayi anda demam.

Bayi anda tidak duduk tanpa sokongan

Kebanyakan fasa pembangunan akan berbeza pada umur yang berbeza. Walaupun secara purata, bayi boleh duduk tanpa sokongan pada usia 6 bulan setengah, sesetengah bayi lain boleh duduk lebih awal daripada mereka,kira-kira 4 bulan. Kerana anak anda masih mempunyai masa yang lama ke hadapan, jangan bimbang jika anda mendapati bahawa bayi anda berkembang perlahan.

Setiap kemahiran am dan kemahiran lain berkembang kebanyakannya berdasarkan faktor genetik dalam kumpulan umur tertentu. Walaupun ibu bapa tidak boleh berbuat banyak untuk mempercepatkan proses perkembangan ini, ada cara untuk mengelakkan kes-kes lambat berjalan. Biarkan bayi anda duduk di kerusi bayi, kereta sorong atau kerusi tinggi agar mereka boleh belajar untuk duduk dengan cepat. Sebaliknya, anak anda mungkin menghabiskan sebahagian besar masa untuk diambil atau diletakkan di dalam buaian dan jarang mempunyai masa untuk duduk. Malah, anak di dalam budaya yang berbeza juga mempunyai masa duduk yang berbeza.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Terlebih memanjakan bayi anda

Walaupun sukar untuk terlebih memanjakan bayi pada usia ini, terdapat banyak sebab-sebab untuk tidak mendukung bayi anda terlalu kerap. Apabila bermain letak dan dukung, anda boleh mendukung bayi anda apabila tangan kecil bayi berterusan berusaha mencapai atau apabila mereka berasa bosan. Walau bagaimanapun, mendukung bayi anda selama berjam-jam bukan sahaja membuat anda tidak dapat menyiapkan kerja anda sendiri tetapi juga memberi kesan kepada bayi. Dalam dukungan anda, bayi anda tidak akan mempunyai peluang untuk berlatih kemahiran, seperti memanjat dan merangkak, duduk, mereka hanya sentiasa bergantung kepada anda. Di samping itu, bayi tidak akan mempunyai peluang untuk belajar bagaimana untuk menggunakan badan secara bebas untuk perkara-perkara penting yang lain, seperti belajar bagaimana untuk bermain dalam masa yang singkat dan bagaimana untuk lebih menghormati diri mereka (kemahiran yang diperlukan untuk keyakinan diri). Akhir sekali, mereka tidak akan mendapat pengajaran yang tidak ternilai apabila anda hanya menjaga bayi dengan anda.

Kadangkala bayi menangis kerana mereka mahu didukung, bukan untuk bermain, atau mereka mungkin mahu berasa selesa dan mendapat perhatian. Jadi perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah menentukan sama ada anak anda mendapat perhatian dan keselesaan yang cukup.

Lihat jika bayi mempunyai tuntutan lain atau tidak. Adakah lampin bayi kotor? Adakah masa untuk makan tengah hari lagi? Adakah bayi anda dahaga? Adakah bayi anda letih? Jika ya, penuhi keperluan bayi anda, kemudian: pindahkan mereka ke lokasi baru. Bawa mereka ke taman permainan jika mereka berada dalam buaian; bawa mereka keluar jika mereka di dalam walker di taman permainan. Ini boleh memenuhi keutamaan bayi untuk berjalan di sekitar. Kemudian, pastikan bahawa anak anda mempunyai mainan atau objek hiburan seperti periuk, kuali, patung haiwan yang comel atau papan permainan dengan banyak permainan yang bayi anda suka. Anda perlu menyediakan 2 atau 3 mainan di jangkauan bayi anda . Tetapi terlalu banyak mainan juga boleh menyebabkan bayi anda keliru. Beri bayi anda peluang untuk memilih mainan apabila mereka seolah-olah tidak selesa. Jika bayi terus menangis kerana dipegang, cuba untuk mengalihkan perhatian dengan aktiviti tertentu tetapi sama sekali tidak mendukung mereka. Anda boleh menunjukkan bayi anda bagaimana untuk meletakkan kiub, menunjukkan di mana “mata-hidung-mulut” pada patung haiwan dan mengajar anak anda untuk mengikuti arahan anda.

Jika mereka hanya beralih perhatian seketika, kemudian menunjukkan bantahan, beritahu mereka bahawa anda mempunyai kerja yang perlu dilakukan dan keluar. Cuba untuk muncul di sisi bayi, bercakap atau menyanyi kepada bayi anda jika anda mendapati ia berkesan. Kemudian bergerak daripada penglihatan bayi tetapi biarkan bayi masih mendengar suara anda. Anda hanya perlu melakukan ini apabila bayi berada di tempat yang selamat seperti katil atau bilik kanak-kanak. Sebelum anda melakukan ini, sorokkan diri di sudut bilik dan main sorok dan agah untuk membiarkan mereka tahu apabila anda pergi, anda masih akan kembali. Biarkan bayi anda tinggal dengan mainan mereka lebih lama atau anda juga boleh membiarkan bayi anda menunjukkan bantahan lebih lama jika perlu. Tetapi sentiasa kembali apabila bayi mula meragam supaya anda boleh menenangkan bayi anda, bermain dengan mereka dalam beberapa minit dan memulakan proses di atas.

Secara beransur-ansur, panjangkan tempoh tidak memegang bayi anda. Ini akan membantu menggalakkan bayi anda untuk bermain bersendirian. Jangan biarkan bayi anda berfikir bahawa menangis adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan perhatian anda. Anda perlu berfikir secara realistik bahawa kebanyakan kanak-kanak tidak akan bermain lebih daripada beberapa minit sahaja. Bahkan bayi yang paling berdikari sekali pun masih memerlukan perubahan kerap pemandangan dan mainan. Jadilah fleksibel dalam memindahkan mereka ke tempat-tempat lain, agar bayi boleh menukar ruang.

Jangan berasa terlalu bersalah apabila cuba untuk membiarkan bayi bersenderian. Anda mungkin berfikir bahawa bayi bermain sendirian adalah cara hukuman (tetapi sebenarnya tidak). Bayi anda memerlukan kebebasan untuk belajar dan meneroka perkara-perkara sendiri. Jangan lupa bahawa anak anda masih memerlukan pelukan dan dipeluk untuk berasa selamat dan terjamin. Fleksibiliti antara melepaskan dan mendukung bayi anda akan membantu anda dan bayi anda menjadi akrab, ini juga tidak menjadikan bayi anda terlalu bergantung kepada anda.

Jadi pada minggu 30, bagaimanakah perkembangan bayi?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Share now :

Tarikh Reviu: 15/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 05/12/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

sakit pada payudara selepas menopaus

Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
tip keibubapaan

Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
kesan stres

Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
tips senaman

Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan