home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kanak-kanak Juga Boleh Stres. Ini 8 Tanda Amaran Anak Anda Sedang Tertekan!

Kanak-kanak Juga Boleh Stres. Ini 8 Tanda Amaran Anak Anda Sedang Tertekan!

Bukan orang dewasa sahaja yang boleh berada dalam tekanan. Bahkan, anak kecil juga sudah pandai stres. Kanak-kanak boleh menjadi tertekan disebabkan hal keluarga, rakan-rakan, sekolah, ataupun perkara lain. Ketahui tanda-tanda anak anda sedang tertekan dan cara mengatasinya.

Mimpi ngeri

Kanak-kanak yang kerap mengalami mimpi ngeri adalah petanda mereka mengalami trauma atau tertekan.

Tindakan anda: Ceritakan pada anak anda tentang kanak-kanak lain yang juga mengalami perasaan yang sama seperti mereka bagi membantu anak anda berasa lebih baik. Cara ini juga membuatkan anak anda tahu yang anda cuba untuk memahami perasaan mereka.

Sukar untuk memberi tumpuan dan menyelesaikan kerja sekolah

Tekanan akademik dan sosial adalah salah satu penyebab utama yang membuatkan kanak-kanak tertekan. Meskipun anak yang terlibat dengan aktiviti kurikulum tambahan adalah bagus, namun jika terlebih aktiviti juga boleh mengundang tekanan kepada si kecil.

Tindakan anda: Sebagai ibu bapa, anda perlu menyeimbangkan jadual aktiviti anak anda dengan meletakkan keutamaan pada aktiviti yang perlu.

Semakin agresif

Sesetengah kanak-kanak, apabila berada dalam tertekan akan bertindak agresif melalui fizikal (menggigit, menendang, atau menumbuk) ataupun melakukan tindakan secara lisan (menjerit). Mereka juga mengalami kesukaran untuk menyiapkan tugasan yang memerlukan kesabaran.

Tindakan anda: Jika dengan cara bercakap tidak dapat membantu anak anda, maka cubalah untuk menggunakan buku cerita yang mengandungi kisah-kisah seperti kelakuan anak anda supaya dapat menegurnya secara tidak langsung. Atau, anda juga boleh membawa anak berjumpa dengan doktor atau ahli terapi.

Kencing malam

Kanak-kanak yang rasa tidak terjamin atau memikirkan banyak perkara dalam minda mereka boleh membuatkan mereka terkencing malam.

Tindakan anda: Jika ini berlaku, yakinkan anak anda yang anda tidak marah mereka jika mereka terkencing malam. Namun, anda perlu membawa anak anda berjumpa doktor bagi memastikan punca yang menyebabkan anak terkencing malam.

Berkelakuan hiper

Apabila kanak-kanak tidak boleh menangani rasa stres, mereka akan membebaskan tenaga negatif. Menunjuk perangai (tantrum), berlari pergi, atau kerap membantah kata-kata anda adalah cara kanak-kanak menunjukkan bahawa mereka berada dalam masalah.

Tindakan anda: Bantu anak anda mendapatkan tenaga yang positif dengan cara menenangkan diri melalui menarik nafas dalam-dalam, mendengar muzik yang mendamaikan, melakukan regangan, ataupun membuat yoga.

Menyendiri daripada keluarga dan rakan-rakan

Berpindah, penceraian, mendapat ahli keluarga baru, atau dibuli di sekolah boleh menyebabkan kanak-kanak berasa ketinggalan atau ketakutan.

Tindakan anda: Berikan anak anda perhatian yang secukupnya dan kekalkan rutin biasa untuk keselesaannya. Bercakap juga dengan guru anak anda jika anda mengesyaki dia menghadapi masalah dengan rakan-rakan di sekolah.

Gangguan makan atau tidur

Kanak-kanak yang berada dalam keadaan tertekan akan mengalami kegelisahan dan kebimbangan sehingga mengganggu tabiat tidur mereka. Jika anak anda berubah secara tiba-tiba dalam tabiat makannya, sama ada makan sedikit ataupun makan berlebihan, ini juga menunjukkan tanda anak anda sedang stres.

Tindakan anda: Cari punca kebimbangannya dengan membawa anak berjumpa ahli psikologi kanak-kanak atau kaunselor untuk membantu mengurangkan gangguan yang berlaku.

Reaksi berlebihan walaupun masalah kecil sahaja

Adakalanya, tekanan untuk menggembirakan ibu bapa membuatkan kanak-kanak mementingkan kesempurnaan dan sentiasa berada dalam kebimbangan.

Tindakan anda: Bina keyakinan diri anak anda supaya dia boleh berdepan dengan cabaran dan menyelesaikan masalahnya sendiri. Selain itu, yakinkan anak anda bahawa manusia memang ada membuat kesilapan dan tidak sempurna. Jadi, tidak salah jika sesekali anak anda melakukan kesilapan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.scholastic.com/parents/family-life/social-emotional-learning/social-skills-for-kids/8-warning-signs-your-child-under-too-much-stress.html

https://kidshealth.org/en/parents/stress.html

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 07/11/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x