Anak Tunggal Tujuh Kali Berisiko Mengalami Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Dah nama pun anak tunggal, tentulah dimanjakan dan disayangi oleh ibu bapa. Tetapi berdasarkan kajian, ia juga dikatakan punca anak alami obesiti. Amacam ibu bapa semua setuju ke?

Anak tunggal vs adik-beradik

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Oklahoma menyatakan bahawa anak tunggal lebih cenderung untuk mengalami berat badan berlebih apabila mereka mencecah usia tahun. 

Punca utama adalah kerana mereka dikatakan lebih dimanjakan oleh ibu bapa dengan makanan segera dan minuman yang tidak sihat. Malahan para saintis percaya keadaan ini adalah berbeza berbanding keluarga dengan anak yang ramai. Ini kerana bilangan anak yang ramai perlu merancang mengenai makanan terlebih dahulu.

Dalam penyelidikan yang mengambil masa tempoh seminggu ini mengkaji tabiat pemakanan bagi 68 kanak-kanak. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan, dengan 27 kanak-kanak anak tunggal dan 41 kanak-kanak yang mempunyai adik-beradik lain.

Bagi kumpulan anak seorang didapati 37 peratus daripada jumlah keseluruhan adalah obes berbanding hanya lima peratus kanak-kanak obes dalam kumpulan yang mempunyai adik-beradik. Ia bersamaan tujuh kali ganda isu obesiti dalam kalangan kanak-kanak tanpa adik beradik dengan anak yang mempunyai adik-beradik.

Perbezaan ketara juga ditunjukkan dalam indeks jisim berat (BMI). di mana anak seorang mempunyai hampir 72 peratus BMI berbanding dengan adik-beradik hanya 53 peratus BMI.

Analisis kajian

Menurut Ketua Penyelidik yang merupakan seorang profesor obesiti pediatrik dan tingkah laki kesihatan, Chelsea Kracht, kajian yang dijalankan mengkaji tabiat pemakanan anak-anak dengan keluarga mereka.  Data itu diperolehi daripada log makanan harian yang diisikan oleh ibu mereka sepanjang tempoh kajian.

Manakala, di sekolah, guru diberikan tanggungjawab untuk mengisi log makanan anak-anak yang terlibat semasa mereka makan di sekolah dengan menyatakan jenis makanan dan saiz hidangan yang diambil.

Selain itu, soal selidik turut diberikan kepada ibu setiap kanak-kanak yang terlibat yang melihat habit pemakanan keluarga, pengambilan nutrisi serta tahap aktiviti fizikal yang dilakukan. Ia termasuk makanan dan minuman pilihan, serta sama ada makan di meja atau di depan televisyen.

Hasil kaji selidik menunjukkan kanak-kanak yang tidak mempunyai adik-beradik mendapat skor rendah dalam hal berkaitan amalan makan keluarga, minuman pilihan, pengambilan nutrisi dan aktiviti fizikal.

Manakala dari aspek berat badan ibu, ibu tunggal dikatakan mempunyai berat badan berlebihan atau obes berbanding ibu yang mempunyai anak ramai. Penyelidik menyifatkan tabiat pemakanan yang tidak sihat oleh ibu tunggal ini, diturunkan kepada anak mereka. Keadaan ini menyebabkan anak mereka berisiko alami obes sebelum berusia lima tahun. 

Jangkaan peningkatan

Seorang daripada lima individu kanak-kanak di Britain berisiko tinggi untuk mempunyai berat badan berlebihan apabila mereka memasuki sekolah rendah. Angka itu dijangka meningkat kepada seorang daripada tiga individu apabila mereka berada di sekolah menengah.

Malahan menjelang tahun 2020, The Royal College of Paediatrics and Child Health menjangkakan lebih separuh kanak-kanak akan berdepan dengan isu berat badan yang berlebihan atau obes. 

Dr Kracht menyaran agar pakar pemakanan perlu mempertimbangkan pengaruh keluarga dan adik-beradik dalam menyediakan pendidikan nutrisi yang sesuai kepada keluarga yang mempunyai anak kecil. Usaha untuk membantu kanak-kanak dan keluarga membina tabiat pengamalan pemakanan yang sihat harus dipertingkatkan.

Hasil kajian ini menolak teori bahawa anak tunggal mempunyai kadar obesiti yang lebih rendah kerana kurang persaingan untuk mendapatkan penjagaan ibu bapa dengan pendapatan keluarga yang tinggi.

Kesimpulan

Masalah berat badan yang berlebihan pada kanak-kanak sebenarnya bukanlah isu baru. Tetapi ia juga bukanlah satu situasi yang boleh dianggap remeh. Ini kerana kanak-kanak obesiti berisiko untuk mengalami masalah berkaitan kesihatan pada masa hadapan. Jadi sebagai ibu bapa, anda perlu mengambil berat aspek pemakanan dan penjagaan anak anda dengan sebaiknya. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Badan Gemuk Tapi Cergas & Cukup Stamina, Masih Perlu Ke Untuk Turunkan Berat Badan?

  Adakah saya masih perlu menurunkan berat badan berlebihan kerana mempunyai obesiti, walaupun saya sentiasa aktif dan cergas? Ini jawapannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 11/11/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Apa Yang Kajian Kata!

  Ramai yang percaya bahawa wanita gemuk adalah lebih ramai berbanding lelaki! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Obesiti, Pemakanan Sihat 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

  Demi dapatkan berat ideal, ramai paksa diri untuk berlapar ketika malam, tapi tahukah anda terdapat makanan diet malam yang boleh diamalkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Individu Obes Tak Sama Dengan Golongan Lebih Berat Badan! Jangan Silap Nilai Orang

  Adakah terdapat perbezaan yang ketara antara maksud obesiti dan juga berat badan yang berlebihan? Jika ya, apakah perbezaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Obesiti, Pemakanan Sihat 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyusuan susu ibu

  Ini Cara Mudah Elak Anak Obes Apabila Besar, Ibu Kena Berikan Si Manja Susu Badan Eksklusif

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  inkontinen urin

  Info Lengkap Mengenai Inkontinen Urin: Punca, Jenis & Cara Mencegahnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/01/2021 . 3 minit bacaan
  obesiti

  Info Lengkap Mengenai Obesiti: Punca, Komplikasi Dan Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 4 minit bacaan
  ketidakseimbangan hormon

  Cik Abang Selalu Letih & Badan Menyusut? Itu Tanda Hormon Tak Seimbang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/12/2020 . 3 minit bacaan