Anak Tunggal Tujuh Kali Berisiko Mengalami Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Dah nama pun anak tunggal, tentulah dimanjakan dan disayangi oleh ibu bapa. Tetapi berdasarkan kajian, ia juga dikatakan punca anak alami obesiti. Amacam ibu bapa semua setuju ke?

Anak tunggal vs adik-beradik

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Oklahoma menyatakan bahawa anak tunggal lebih cenderung untuk mengalami berat badan berlebih apabila mereka mencecah usia tahun. 

Punca utama adalah kerana mereka dikatakan lebih dimanjakan oleh ibu bapa dengan makanan segera dan minuman yang tidak sihat. Malahan para saintis percaya keadaan ini adalah berbeza berbanding keluarga dengan anak yang ramai. Ini kerana bilangan anak yang ramai perlu merancang mengenai makanan terlebih dahulu.

Dalam penyelidikan yang mengambil masa tempoh seminggu ini mengkaji tabiat pemakanan bagi 68 kanak-kanak. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan, dengan 27 kanak-kanak anak tunggal dan 41 kanak-kanak yang mempunyai adik-beradik lain.

Bagi kumpulan anak seorang didapati 37 peratus daripada jumlah keseluruhan adalah obes berbanding hanya lima peratus kanak-kanak obes dalam kumpulan yang mempunyai adik-beradik. Ia bersamaan tujuh kali ganda isu obesiti dalam kalangan kanak-kanak tanpa adik beradik dengan anak yang mempunyai adik-beradik.

Perbezaan ketara juga ditunjukkan dalam indeks jisim berat (BMI). di mana anak seorang mempunyai hampir 72 peratus BMI berbanding dengan adik-beradik hanya 53 peratus BMI.

Analisis kajian

Menurut Ketua Penyelidik yang merupakan seorang profesor obesiti pediatrik dan tingkah laki kesihatan, Chelsea Kracht, kajian yang dijalankan mengkaji tabiat pemakanan anak-anak dengan keluarga mereka.  Data itu diperolehi daripada log makanan harian yang diisikan oleh ibu mereka sepanjang tempoh kajian.

Manakala, di sekolah, guru diberikan tanggungjawab untuk mengisi log makanan anak-anak yang terlibat semasa mereka makan di sekolah dengan menyatakan jenis makanan dan saiz hidangan yang diambil.

Selain itu, soal selidik turut diberikan kepada ibu setiap kanak-kanak yang terlibat yang melihat habit pemakanan keluarga, pengambilan nutrisi serta tahap aktiviti fizikal yang dilakukan. Ia termasuk makanan dan minuman pilihan, serta sama ada makan di meja atau di depan televisyen.

Hasil kaji selidik menunjukkan kanak-kanak yang tidak mempunyai adik-beradik mendapat skor rendah dalam hal berkaitan amalan makan keluarga, minuman pilihan, pengambilan nutrisi dan aktiviti fizikal.

Manakala dari aspek berat badan ibu, ibu tunggal dikatakan mempunyai berat badan berlebihan atau obes berbanding ibu yang mempunyai anak ramai. Penyelidik menyifatkan tabiat pemakanan yang tidak sihat oleh ibu tunggal ini, diturunkan kepada anak mereka. Keadaan ini menyebabkan anak mereka berisiko alami obes sebelum berusia lima tahun. 

Jangkaan peningkatan

Seorang daripada lima individu kanak-kanak di Britain berisiko tinggi untuk mempunyai berat badan berlebihan apabila mereka memasuki sekolah rendah. Angka itu dijangka meningkat kepada seorang daripada tiga individu apabila mereka berada di sekolah menengah.

Malahan menjelang tahun 2020, The Royal College of Paediatrics and Child Health menjangkakan lebih separuh kanak-kanak akan berdepan dengan isu berat badan yang berlebihan atau obes. 

Dr Kracht menyaran agar pakar pemakanan perlu mempertimbangkan pengaruh keluarga dan adik-beradik dalam menyediakan pendidikan nutrisi yang sesuai kepada keluarga yang mempunyai anak kecil. Usaha untuk membantu kanak-kanak dan keluarga membina tabiat pengamalan pemakanan yang sihat harus dipertingkatkan.

Hasil kajian ini menolak teori bahawa anak tunggal mempunyai kadar obesiti yang lebih rendah kerana kurang persaingan untuk mendapatkan penjagaan ibu bapa dengan pendapatan keluarga yang tinggi.

Kesimpulan

Masalah berat badan yang berlebihan pada kanak-kanak sebenarnya bukanlah isu baru. Tetapi ia juga bukanlah satu situasi yang boleh dianggap remeh. Ini kerana kanak-kanak obesiti berisiko untuk mengalami masalah berkaitan kesihatan pada masa hadapan. Jadi sebagai ibu bapa, anda perlu mengambil berat aspek pemakanan dan penjagaan anak anda dengan sebaiknya. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Risiko Kencing Manis Tinggi Dalam Kalangan Orang Asia

  Tahukah anda bahawa orang Asia mempunyai BMI yang berlainan dengan orang Eropah memandangkan risiko untuk mendapat kencing manis berbeza? Baca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Diabetes 09/01/2020 . 4 minit bacaan

  Berita Baik Untuk Mereka Yang Suka Berjalan. Jalan Kaki Boleh Kurangkan Risiko 7 Jenis Kanser!

  Terdapat satu kajian yang menyatakan, individu yang kerap berjalan kaki mempunyai kemungkinan yang lebih rendah untuk mendapat tujuh jenis kanser

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kanser 02/01/2020 . 4 minit bacaan

  Anda Hamil? Jom Kira Berat Badan Tambahan Yang Anda Perlukan

  Walau bagaimanapun, bagaimanakah untuk menentukan bahawa pertambahan berat badan tersebut dikategorikan sebagai pertambahan yang normal ketika wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 23/11/2019 . 2 minit bacaan

  BMI Sana, BMI Sini. Apakah Sebenarnya Kepentingan BMI Ni?

  Ramai yang selalu menyebut kepentingan BMI apabila bercakap mengenai berat badan masing-masing. Tetapi apakah sebenarnya yang disebut sebagai BMI ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Diet/Pengurusan Berat Badan 14/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  maksud obesiti

  Individu Obes Tak Sama Dengan Golongan Lebih Berat Badan! Jangan Silap Nilai Orang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
  berat badan wanita hamil

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  kemurungan kanak-kanak

  Kanak-kanak Gemuk Lebih Mudah Alami Depresi? Ini 7 Tanda Kemurungan Pada Si Kecil Obes

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan
  ini-5-makanan-punca-barah-rahim

  Ini 5 Makanan Penyebab Kanser Serviks WAJIB Tahu, #3 Paling Digemari Wanita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/06/2020 . 3 minit bacaan