home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Anak Anda Terlihat Anda Dan Pasangan Anda Melakukannya?

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Anak Anda Terlihat Anda Dan Pasangan Anda Melakukannya?

Situasi di mana anak anda terlihat anda dan pasangan sedang melakukan hubungan intim merupakan sesuatu pengalaman yang anda, pasangan anda dan anak anda tidak akan lupakan. Kenapa tidak dikunci pintu bilik tidur? Mungkin kerana naluri keibubapaan kita yang ingin memudahkan anak-anak kita untuk berinteraksi dengan kita. Jangan risau, anda bukanlah satu-satunya orang yang pernah mengalami situasi ini.

Dengan itu, mari kita lihat beberapa cadangan reaksi sesuai apabila anda telah ‘tertangkap’

Patut Buat – Dan Yang Tak Patut Buat – Bila Anak Sudah Terlihat

Bila anak anda terlihat anda dan pasangan anda sedang berasmara, reaksi yang paling kerap berlaku adalah anda akan terkejut – itu biasa. Ambil sedikit masa untuk susun fikiran anda (dan pakaian anda). Pada saat ini, tidak perlu untuk terus mencuba untuk memberi penerangan. Dalam situasi yang memalukan, tindak balas pertama anda mungkin bukan yang terbaik. Menurut Melisa Shelton, seorang psikologis di Sekolah Daerah Tasik Stevens, bila anda sedang gemuruh, mudah untuk anda tercakap benda yang salah atau tidak sesuai. Kemungkinan besar, anak-anak anda terlalu muda dan naif untuk memahami pun situasi yang berlaku dan menganggapnya sebagai sesuatu yang normal. Dengan itu, apabila berdepan dengan anak-anak yang masih kecil, ibu bapa boleh melepaskan diri mereka daripada situasi ini dengan hanya berkata “Ibu dan ayah berpelukan kerana kami sayang satu sama lain.”

Sekiranya anak-anak anda ada soalan, ini 10 jawapan yang anda boleh berikan kepada mereka. Jawapan ini mungkin lucu tetapi dalam minda seorang kanak-kanak, ianya sudah munasabah.

  1. “Whew, panas di dalam bilik ini!” Tidak banyak sebab yang munasabah kenapa anda dan pasangan anda akan bertelanjang di dalam bilik sambil sedikit berpeluh, jadi cuaca yang panas adalah pilihan jawapan yang lebih baik.
  2. “Mana ada tengah buat apa-apa” Kalau anda hebat dalam membuat muka selamba, berlakon sahaja seperti semuanya biasa dan mungkin anak anda akan menganggap ianya perkara biasa.
  3. “Ayah sedang urut mama” Idea ini tidak akan berkesan kalau anak anda tahu bagaimana proses mengurut berlaku tapi kalu mereka masih lagi terlalu kecil, peluang untuk anda lepas dengan ayat ini tinggi.
  4. “Kami sedang berlakon menjadi tugu telanjang” Kanak-kanak gemar bermain dengan memakai pakaian berbeza-beza dan kadang-kadang, tidak berpakaian jadi jika anda katakan ini sebahagian daripada permainan tersebut, ada peluang untuk dipercayai.
  5. “Masa untuk bermanja!” Kanak-kanak suka bermanja jadi ianya satu idea yang baik untuk mengatakan orang dewasa pun mengemarinya.
  6. “Mama dan Papa sedang berlatih yoga” Memandangkan anda bermain dengan pergerakan lentik badan, logik untuk dikatakan anda sedang berlatih yoga.
  7. “Kami sedang bergusti” Apabila anda sudah pun berguling dan menanggalkan pakaian sesama sendiri, contoh yang paling dekat yang boleh dijadikan analogi adalah bergusti.
  8. “Ayah sedang tolong mama untuk keluarkan sesuatu dalam mata.” Ayah mungkin tidak ada berhampiran pun dengan mata mama jadi berharaplah anak anda belum mempunyai pemahaman anatomi yang kukuh.
  9. “Kami sedang mengadakan parti kostum!” Seks tidak semestinya memerlukan anda berbogel, malahan, beberapa jenis pakaian perlu dipakai untuk memastikan keghairahan berlaku.
  10. “Mama dan Papa sedang menikmati masa peribadi bersama” Tentunya inilah alasan yang paling ringkas dan tepat tanpa perlu untuk memperincikan perkara yang sedang atau berlaku.

Pagi keesokannya

Apabila perkara ini telah berlaku, idea yang bijak adalah anda duduk dan memaklumkan kepada anak-anak anda yang bukan salah mereka kerana memasuki bilik tidur anda. Bagi kanak-kanak bawah usia 5 tahun, penjelasan yang sesuai dengan usia adalah bagus. Gunakan fakta, bahasa yang jelas dan jawab sebarang kemusykilan mereka tanpa memberi apa-apa maklumat tambahan atau memberi jawapan yang tidak ditanya.

Pesanan Akhir

JANGAN melabur untuk mangga atau kunci bilik tidur.

JANGAN rasa terlalu bersalah – anak-anak anda mungkin mengesan rasa malu dan bersalah anda dan menganggap seks sebagai sesuatu yang memalukan.

SILA ambil masa anda untuk menyusun pemikiran anda.

JANGAN terus melompat ke penjelasan penuh apabila ‘tertangkap’.

SILA guna bahasa mudah dan sesuai dengan laras usia.

JANGAN memberi penjelasan yang terlalu terperinci dan padat, khususnya jika anak anda bawah usia 5 tahun.

SILA berdiskusi tentang hal ini dengan fakta dan penuh rasa selesa bila anak itu melebihi usia 5 tahun.

JANGAN mengelak topik ini selepas tertangkap atau menunggu anak anda untuk bertanya.

SILA maklumkan kepada anak anda yang mereka tidak melakukan apa-apa yang salah bila mereka tertangkap anda.

Hello Health Group tidak memberi nasihat kesihatan, diagnosis ataupun rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Caught in the Act? What to Do When Your Kids Walk in on You Having Sex. https://www.parentmap.com/article/caught-in-the-act-by-your-kids-how-to-cope. Accessed January 14, 2017.

10 Clever Things to Say When Your Kids Catch You Having Sex. http://www.momtastic.com/love-sex/538341-10-clever-things-say-kids-catch-sex/. Accessed January 14, 2017.

When your kid catches you having sex. http://www.todaysparent.com/kids/when-your-kid-catches-you-having-sex/. Accessed January 14, 2017.

What to Do if the Kids Catch You in the Act. http://www.webmd.com/parenting/features/if-the-kids-catch-you#1. Accessed January 14, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor