Penjagaan Bayi 27 Bulan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pembesaran & Tingkah Laku

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Anak anda sedang menjalani perkembangan sosial yang penting. Dia sudah bergerak dari bermain berseorangan kepada bersama kanak-kanak lain. Walaupun semasa kanak-kanak tersebut tidak berinteraksi semasa bermain, mereka menyedari keberadaan satu sama lain. Bermain dengan kanak-kanak lain adalah sangat penting di umur ini. Kanak-kanak kebiasaannya menggunakan permainan jenis ini untuk menyertai permainan yang sudah pun bermula.

Terdapat bukti bahawa kanak-kanak mempelajari bahasa dengan lebih mudah dalam tahun-tahun awal kerana otak mereka sedang berhubung dengan aktif. Kanak-kanak yang membesar dalam suasana dwibahasa dilihat mempunyai kosa kata yang lebih sedikit bagi setiap bahasa tetapi jumlah perkataan yang mereka tahu adalah sama dengan mereka yang bercakap satu bahasa dan menjadi seorang yang bercakap dua bahasa dilihat mempunyai manfaat kognitif yang kekal.

Kadangkala, anak anda kelihatan seperti mempunyai fokus dan kegigihan seorang saintis. Malah, anak anda dirangsang untuk melakukan perkara tertentu berulang kali. Pengulangan meningkatkan skil motornya. Sebab itulah anak anda akan terus memanjat walaupun sudah berulang kali melarangnya.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Jika anak anda di dalam keluarga dwibahasa, cara terbaik baginya untuk mempelajari bahasa adalah melalui perbualan dengan punutur asli. Video atau kelas mingguan adalah kurang efektif.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Jika anak anda dilihat tidak mencapai pencapaian perkembangannya, jangan risau walaupun anak anda dilihat terkebelakang  asalkan ada kemajuan dalam perkembangan bahasanya setiap bulan.

Jika tiada kemajuan, sila berbicang dengan doktor tentang evaluasi bahasa. Terapi percakapan kebiasaannya ada untuk umur prasekolah, kanak-kanak yang lambat bercakap. Kadangkala ia adalah percuma dan hasilnya sangat memberangsangkan. Sungguhpun begitu, sila ketahui bahawa kos terapi percakapan ini berbeza-beza bergantung kepada keperluan anak anda dan servis yang tersedia di kawasan anda.

Apa yang harus saya maklumkan kepada doktor?

Anda harus tahu bahwa menyediakan aktiviti fizikal kepada anak anda adalah sangat penting. Ini akan membantu mencegah obesiti dan mengekalkan kesihatan anak anda. Berikut adalah beberapa tip untuk memastikan anak anda kekal aktif:

 • Berada di luar. Tiada ganti bagi udara segar dan kehangatan matahari. Bawa anak anda berjalan atau ke taman. Mereka akan mempunyai ruang untuk melompat dan berlari.
 • Masukkan aktiviti kecergasan di dalam rutin anda. Anda boleh berjalan ke pasaraya berbanding memandu kereta dan boleh menggunakan tangga berbanding eskalator.
 • Hadkan masa di atas sofa. Walaupun keinginan untuk memberikan anak anda Ipad atau memasang rancangan Disney, anda mungkin akan mengehadkan perkembangan anak anda. Mengehadkan masa menonton televisyen kepada kurang dari 2 jam adalah disyorkan.
 • Sertai mana-mana pasukan. Anda boleh memasukkan anak anda ke pasukan bola sepak. Bermain bersama kanak-kanak lain menggalakkannya menjadi lebih aktif dari sudut fizikal.
 • Jadi contoh yang baik. Jika anda mahu anak anda aktif, anda juga perlu menjadi aktif. Bersenam bersama adalah idea yang baik. Buatkan aktiviti tersebut seronok.

Apa yang dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Anda mungkin bimbang tentang mengelakkan anak anda dari sakit. Cara yang terbaik adalah memastikan tangan mereka kekal bersih dan ajarkan mereka cara membasuh tangan.

Pertamanya, pastikan ada perkakas membasuh tangan seperti sabun cecair, tuala, kerusi untuk anak anda sampai ke sinki. Untuk benar-benar menghalang penyebaran kuman, kanak-kanak dan dewasa harus membasuh tangan dengan sabun sekurang-kurangnya 15 saat dan pastikan bahagian depan, belakang, di bawah kuku, kulit mati dan antara jari digosok.

Jelaskan kepada anak anda kenapa dan bila perlu basuh tangan. Masa yang terbaik adalah selepas menggunakan tandas, sebelum makan dan selepas bermain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tompok Hitam Pada Mata Tanda Barah? Ini 7 Tanda Awal Kanser Mata Yang Anda Perlu Tahu

  Seringkali kita mengabaikan tanda kanser mata memandangkan ia bukanlah sejenis kanser yang lazim didiagnosis di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Warga emas amat mudah untuk mendapat beberapa jenis penyakit gigi. Berikut adalah antara jenis masalah gigi yang sering berlaku kepada warga emas.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Di Usia Emas 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Boleh Tumbuh Janggut! Ya, Ini Antara 3 Penyakit ‘Rare’ Menyerang Perempuan!

  Tahukah anda, ada beberapa jenis penyakit jarang berlaku yang lebih berisiko terjadi kepada wanita? Salah satunya merupakan penyakit wanita berjanggut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Wanita Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandang Mata Orang Yang Tengah Sakit Mata, Nanti Boleh Berjangkit! Betul Ke?

  Kuarantin diri sendiri di rumah adalah salah satu cara hilangkan sakit mata. Jom klik artikel ini untuk tahu cara lain dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penyakit Mata 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kuman

  Maklumat Lengkap Mengenai Penyakit Berjangkit: Simptom, Punca, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 4 minit bacaan
  petua kencing tak lawas

  Kenapa Perlu Terus Sengsara Akibat Kencing Tak Lawas? Ada 7 Cara Mengawalnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  sel darah

  Ini Jenis Penyakit Darah Yang Perlu Diketahui, Bukan Hanya Anemia Dan Talasemia Sahaja, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 5 minit bacaan
  radang sendi

  Sendi Bengkak Disebabkan 2 Masalah Radang Sendi Ini, Kenali Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan