home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penjagaan Bayi Minggu Ke-6

Perkembangan & Pelakuan|Kesihatan & Keselamatan|Kerisauan Saya

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Senyuman adalah universal. Jadi bersedialah untuk bayi anda berikan ganjaran kepada semua penjagaan anda dengan senyuman yang berseri-seri, tanpa gigi, hanya untuk anda. Ini akan membuatkan hati anda cair. Pada minggu kedua dalam bulan yang pertama, bayi anda mungkin mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dalam cara yang tertentu seperti merenung, menangis atau berdiam diri.

Sokongan untuk bayi anda.

Kebanyakan pakar tidur cadangkan meletakkan bayi anda di tempat tidur semasa mereka masih terjaga, tetapi mengantuk. Ini akan membantu mereka belajar untuk tidur dengan sendiri, kemahiran yang akan menjadi berguna untuk anda apabila dia bangun pada waktu malam. Anda boleh membantu bayi anda mencapai kejayaan yang lebih awal dengan mewujudkan tabiat tidur yang sihat dari awal, seperti rutin tidur dengan mandi menenangkan, urutan bayi, atau bercerita sebelum tidur. Rutin ini juga membantu membina personaliti bebas bayi.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada kesihatan kanak-kanak anda, doktor akan menjadualkan pemeriksaan. Walau bagaimanapun, jika anda membawanya ke doktor minggu ini, sila berunding dengan doktor anda mengenai isu-isu berikut:

 • Jika bayi anda mendapat berat badan secara perlahan-lahan atau mempunyai sebarang penyakit;
 • Jika anda mempunyai sebarang keraguan yang timbul dalam tempoh dua minggu yang lalu tentang kesihatan, tingkah laku, tidur bayi anda, masalah penyusuan.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Pemakanan bayi

Jangan bimbang jika anda tidak dapat menyusukan bayi. Bayi menyusu botol, termasuk bayi anda, sihat, gembira, dan berat badan yang mencukupi, jika mereka mendapat formula yang cukup. Terlalu banyak formula yang boleh membawa kepada bayi terlalu montel yang juga boleh membawa kepada masalah lain. Jika mereka telah meludah, sakit perut atau berat badan berlebihan, mereka mungkin akan mengambil terlalu banyak auns. Pakar kanak-kanak bayi anda akan memberitahu anda berapa banyak formula mereka perlu dapatkan pada setiap bayi.

Juga, pada peringkat ini, doktor mungkin menetapkan beberapa vitamin dan nutrien seperti vitamin D dan zat besi.

Kedudukan tidur

Apabila ibu bapa anda meletakkan anda tidur, belakang memang merupakan kedudukan pilihan.

Kajian telah menunjukkan bahawa tidur belakang kurang demam, kurang masalah tidur tersumbat, dan kurang jangkitan telinga dan lebih cenderung meludah pada waktu malam. Mulakan tidur bayi anda pada belakangnya dengan segera, supaya mereka terbiasa dan berasa selesa dalam kedudukan itu dari awal.

Pernafasan bayi

Kadar pernafasan normal yang baru lahir adalah kira-kira empat puluh kali setiap minit semasa terjaga; apabila bayi anda tidur, walau bagaimanapun, ia boleh melambatkan kepada dua puluh kali seminit. Tetapi apa yang membimbangkan anda ialah bagaimana corak pernafasan bayi tidak teratur semasa dia sedang tidur. Bayi anda mungkin bernafas dengan cepat, dengan nafas yang cepat dan cetek yang berulang, bertahan 15 hingga 20 saat, dan kemudian berhenti seketika selama kurang daripada 10 saat, dan kemudian bernafas lagi. Jenis corak pernafasan ini dipanggil pernafasan berkala, adalah normal dan dikawal oleh pusat kawalan pernafasan belum matang bayi anda di dalam otak.

Kebersihan tali pusat

Jangkitan tali pusat jarang berlaku, terutamanya jika anda menjaga kawasan pusat dan pastikan bayi anda bersih dan kering. Jika anda perasan kemerahan kulit di sekitarnya atau tali pusat atau kawasan dari rembesan dari bahagian bawah saraf, terutama apabila bau tali pusat, anda perlu segera bawa bayi anda ke doktor. Jika bayi anda terkena jangkitan, doktor akan menetapkan antibiotik untuknya. Tali pusat biasanya kering di luar dan jatuh dalam tempoh satu atau dua minggu selepas bayi dilahirkan. Apabila tali pusat jatuh, anda mungkin perasan darah yang sedikit atau sedikit cecair seperti aliran darah. Ini betul-betul normal dan tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika tali tidak menutup sepenuhnya dan tidak mengeringkan dalam tempoh dua minggu selepas tali pusat jatuh, untuk penjagaan dan bantuan yang tepat pada masanya.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beebrapa perkara yang membimbangan anda:

Tidur bayi

Mungkin tiada yang menggembirakan selain melihat anak kecil sedang tidur. Walau bagaimanapun, jika bayi tertidur di tangan anda semasa anda masih ada perkara lain yang boleh dilakukan, anda harus alihkan bayi perlahan-lahan kemudian tunggu sepuluh minit sehingga mereka berada dalam tidur nyenyak, kemudian cuba:

 • Letakkan bayi anda di atas tilam yang tinggi. Untuk beberapa minggu pertama, gunakan gunakan pengganti tempat tidur seperti pengangkut, buaian atau endul, semua yang mungkin lebih mudah untuk mengangkat bayi ke dalam dan keluar.
 • Mengurangkan cahaya di dalam bilik bayi.
 • Semakin jauh jarak antara tempat bayi tidur dan tempatnya turun, lebih banyak peluangnya untuk bangun. Jadi susukannya atau dodoikannya berhampiran katil atau buaian bayi.
 • Menyusu atau dodoikan bayi di mana-mana lengan yang akan membolehkan anda meletakkannya di tempat tidur paling mudah.
 • Awasi bayi anda.
 • Watch over your baby.
 • Menyanyi untuk dodoikannya.

Tangisan

Dalam minggu kedua bulan pertama, bayi anda masih boleh menangis. Beberapa penyelesaian akhirnya mungkin berguna untuk anda. Daripada cuba banyak kaedah yang berbeza untuk memujuk bayi, anda perlu cuba cara tertentu pada satu masa. Cuba setiap kaedah sebelum anda beralih kepada yang lain. Berikut adalah beberapa helah yang anda boleh cuba pada ketika tangisan seterusnya:

 • Jangan risau menjejaskan bayi anda dengan bertindak balas dengan segera. Dan perhatian yang lebih tidak membawa kepada pergantungan yang semakin meningkat. Oleh itu, jaga bayi anda dan seronok apabila mereka menangis.
 • Menilai keadaan. Sebelum memutuskan bayi anda menangis hanya menangis, kenal pasti sama ada terdapat sebab asas yang mudah dan selamat.
 • Dekatkan. Kajian telah menunjukkan bayi yang dikendong di lengan atau dalam pembawa bayi sekurang-kurangnya tiga jam sehari kurang menangis daripada yang tidak kerap dikendong.
 • Bedung dengan ketat adalah sangat menyelesakan sesetengah bayi muda, semasa kekembungan.
 • Berikan pelukan. Memeluk membuatkan bayi berasa lebih seronok.
 • Tambah sedikit tekanan atau apa-apa kedudukan menggunakan tekanan lembut pada perut bayi, yang boleh melegakan ketidakselesaan yang mungkin menyumbang kepada menangis.
 • Mulakan kesegaran. Bertukar bayi ke tangan lain untuk permulaan yang baru.
 • Dapatkan udara segar untuk keselesaan bayi anda.
 • Kawalan udara. Pastikan bayi sendawa kerap semasa penyusuan untuk mengusir hawa ditelan.
 • Menghiburkan
 • Melakukan pemeriksaan diet. Pastikan bayi anda tidak menangis kerana kelaparan.
 • Semak dengan doktor.
 • Dapatkan bantuan. Ambil kesempatan daripada mana-mana dan setiap kemungkinan untuk berkongsi beban.

Anda telah membuat melalui minggu 6. Jangan bimbang. Anda tidak keseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberi sokongan kepada anda minggu depan, pada minggu ke-7.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

American Academy Of Pediatrics. American Academy of Pediatrics Caring for Your Baby and Young Child, Birth to Age 5 6th Edition. New York: Bantam, 2014. Print Edition.

Murkoff, Heidi. What to Expect, The First Year. New York: Workman Publishing Company, 2009. Print Edition.

Your 6-weekk-old. http://www.babycenter.com/6_your-6-week-old_1136.bc. Accessed June 4, 2015.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 02/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x