5 Cara Menghalang Bayi Menggigit Semasa Menyusu

  5 Cara Menghalang Bayi Menggigit Semasa Menyusu

  Penyusuan adalah pengalaman yang menakjubkan bagi semua ibu dan ia bermanfaat untuk bayi juga.Walau bagaimanapun, sukar untuk berehat dan menikmatinya apabila bayi anda mengalami kebiasaan menggigit semasa menyusu dan ini membuatkan anda lebih berhati-hati sepanjang sesi penyusuan kerana takut ia akan berlaku lagi. Bagaimana untuk mencegahnya? Sila baca artikel ini.

  1. Jangan menjerit

  Menjerit dan menakutkan bayi bukan pilihan yang baik untuk menghalang bayi daripada menggigit. Ini boleh membawa kepada keadaan yang disebut “nursing strike“, iaitu bayi enggan menyusu lagi. Sebaliknya, kadang-kadang anak mungkin menganggap jeritan anda sebagai sebahagian daripada beberapa permainan dan akan mula menggigit berulang kali. Jadi, menjerit bukan pilihan untuk mencegah bayi daripada menggigit.

  2. Rapatkan bayi ke payudara

  Semasa masa penyusuan, bayi sedang bernafas melalui hidung. Apabila dia mula menggigit anda, daripada menariknya daripada payudara, sebaiknya tarik dia lebih dekat kepada anda. Dengan cara ini, hidungnya tersumbat dan dia akan dipaksa untuk membuka mulutnya untuk bernafas. Lakukan setiap kali anak kecil anda menggigit. Hidung yang tersekat bukan pengalaman yang baik untuk si kecil. Jadi, perlahan-lahan dia akan mengambil isyarat ini dan berhenti menggigit anda.

  3. Masukkan jari

  Lihat bayi anda dengan teliti, anda akan mengetahui bila dia akan menggigit. Kadang-kadang bayi menggigit hujung penyususan atau kadang-kadang di tengah-tengah apabila dahaga atau kelaparan berkurangan. Bersedia untuk hentikan penyususan sebaik sahaja anda melihat perubahan itu. Jangan teragak-agak untuk meletakkan jari anda di sudut mulut kanak-kanak dan tarik puting keluar daripada mulutnya

  4. Kekalkan kedudukan yang baik

  Kedudukan yang baik memainkan peranan penting dalam penyusuan yang sihat. Dapatkan kedudukan selesa yang berfungsi untuk anda dan bayi . Ini akan menghalang bayi menggigit anda semasa menyusu.

  5. Bercakap dengan bayi anda

  Sentiasa bercakap dengan bayi anda semasa menyusukannya. Cuba untuk mengekalkan komunikasi yang berterusan seperti menyanyi atau bercerita atau hanya mengagah sepanjang masa menyusu. Apabila rahangnya mengeras untuk menggigit, katakan “tidak” dengan tegas. Bagi sesetengah bayi, jika ibu meletakkan kesan tegas di wajahnya, ia akan berfungsi. Untuk sesetengah orang lain, bunyi peringatan diperlukan. Ketahui apa yang akan berfungsi untuk anak kecil anda dan cuba.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  8 Ways To Prevent Baby From Biting During Breastfeeding https://www.beingtheparent.com/baby-biting-during-breastfeeding/ Accessed May 28, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel