home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tanda Tanda Awal Kehamilan: Tip Meringankan Simptom

Tanda Tanda Awal Kehamilan: Tip Meringankan Simptom

Wanita boleh mengalami tanda tanda awal kehamilan sebaik sahaja telur menempel pada dinding, iaitu antara lapan dan 14 hari selepas ovulasi. Dan, dengan minggu ke-8 kehamilan, 90 peratus (%) wanita akan mengalami tanda-tanda kehamilan.

Tanda tanda awal kehamilan dan simptom pramenstruasi kebiasaannya sama dan samar-samar atau tidak jelas, menyebabkan ramai wanita meneka sama ada keadaan itu menandakan mereka hamil atau hanya pramenstruasi. Bagaimanapun, perlu diketahui bahawa tidak semua wanita akan mengalami tanda tanda awal kehamilan yang biasa.

Jika anda mengesyaki anda hamil, adalah penting untuk membuat pilihan gaya hidup sihat dan memaklumkan kepada pembekal penjagaan kesihatan seawal yang mungkin.

Tanda Tanda Awal Kehamilan Paling Biasa

Dalam tinjauan yang dijalankan oleh Persatuan Kehamilan Amerika, tanda tanda awal kehamilan yang paling sering dilaporkan termasuk:

 • 29% wanita yang melaporkan haid yang lewat sebagai tanda pertama kehamilan
 • 25% menunjukkan bahawa loya adalah tanda pertama kehamilan
 • 17% melaporkan bahawa perubahan pada payudara adalah tanda awal kehamilan

Adakah semua wanita mengalami tanda tanda awal kehamilan?

Setiap kehidupan wanita adalah berbeza. Begitu juga dengan pengalaman kehamilan yang dilaluinya, yang mana tidak semua wanita mempunyai tanda-tanda atau simptom yang sama dari kehamilan pertama dan kehamilan yang seterusnya.

Keadaan ini juga termasuk tanda tanda awal kehamilan yang mana ia sering meniru simptom yang mungkin anda alami pada sebelum dan semasa haid. Ini membuatkan anda mungkin tidak menyedari bahawa anda sebenarnya sedang hamil.

Walau bagaimanapun, anda juga harus tahu bahawa tanda tanda awal kehamilan yang dialami berkemungkinan disebabkan oleh perkara lain, selain daripada mengandung. Jadi, tanda-tanda yang anda lihat tidak semestinya anda hamil, satu-satunya cara terbaik adalah melakukan ujian kehamilan.

12 Tanda Tanda Awal Kehamilan yang Perlu Anda Tahu

1. Terlepas/terlewat haid

Haid yang terlewat sering menjadi tanda pertama atau tanda tanda awal kehamilan yang lebih jelas. Jumlah pendarahan yang kecil mungkin normal.

Pendarahan implantasi boleh berlaku sekitar tarikh haid yang biasa, dan penting untuk mengenal pasti punca pendarahan itu, kerana ia mungkin kelihatan seperti haid. Implantasi biasanya melibatkan tompokan terang, berlangsung kurang dari satu hari, dan lebih cepat daripada haid yang dijangkakan.

Bagaimanapun, haid yang terlewat tidak semestinya tanda awal hamil kerana ia juga boleh dipengaruhi oleh tekanan, diet atau jadual tidak teratur. Jadi, sebaiknya lakukan pemeriksaan doktor untuk kepastian.

2. Muntah/mual

Mabuk kehamilan atau morning sickness, adalah simptom biasa bagi sesetengah wanita yang mengandung. Namun, tidak semua wanita mengalami loya, sementara yang lain mengalami sepanjang kehamilan mereka. Mual boleh bermula seawal 5 minggu, dengan kebanyakan wanita mengalami beberapa tahap mual pada minggu ke-8 kehamilan.

Keadaan ini berlaku disebabkan oleh peningkatan tahap hormon (kira-kira 80 peratus wanita mengalami mabuk kehamilan semasa 3 bulan pertama kehamilan). Bagi kebanyakan orang, rasa mual ini tidak semestinya terbatas pada waktu pagi. Sesetengahnya, berasa sepanjang hari.

3. Perubahan payudara

Perubahan pada payudara, terutamanya pada permulaan kehamilan yang pertama, boleh menjadi petunjuk awal kehamilan. Tisu payudara bertambah dalam persediaan untuk pengeluaran susu. Vena menjadi lebih nyata pada payudara, dan puting susu mungkin berwarna gelap. Payudara dan puting susu dapat dirasai, sakit, kesemutan dan sensitif untuk disentuh.

4. Kerap membuang air kecil

Membuang air kecil yang kerap sering berlaku pada awal kehamilan. Ia disebabkan oleh rahim yang semakin meningkat, serta perubahan hormon yang meningkatkan peredaran darah ke pelvis.

Ramai wanita mengalami simptom ini semasa trimester kedua, walaupun tekanan yang diberikan oleh janin pada pundi kencing pada masa kehamilan boleh mengakibatkan kencing lebih kerap dan segera.

Jika membuang air kecil menyakitkan, atau anda fikir anda mungkin mempunyai jangkitan saluran kencing (UTI), jumpa penyedia penjagaan kesihatan anda.

5. Mengidam dan penolakan makanan

Mengidam dan penolakan makanan adalah perkara biasa pada awal dan selepas kehamilan. Tiada bukti bahawa mengidam berkaitan dengan kekurangan nutrien tertentu atau penolakan terhadap makanan tertentu adalah sebahagian daripada mekanisme naluri yang mencetuskan tindak balas tertentu.

Ia adalah penting untuk kesihatan wanita yang sedang hamil dan janin untuk memastikan pengambilan kalori yang mencukupi daripada makanan bernutrien-padat semasa mengandung. Kedua-dua ibu dan anak memerlukan pengambilan nutrien yang baik, terutama protein dan asid folik.

6. Keletihan

Keletihan adalah salah satu tanda hamil yang paling biasa. Semasa awal kehamilan awal, adalah normal untuk merasa letih, jadi wanita yang hamil perlu meningkatkan jumlah masa yang mereka habiskan untuk tidur, makan makanan yang sihat, dan teruskan senaman yang tetap untuk mengatasi keletihan ini. Keletihan awal trimester biasanya diikuti oleh peningkatan tenaga pada trimester kedua.

7. Kekejangan

Kekejangan adalah sama dengan yang dialami semasa haid. Kekejangan rahim ringan tanpa pendarahan adalah normal pada trimester pertama dan merupakan hasil perkembangan rahim. Sekiranya anda mempunyai kehamilan yang disahkan dan mengalami kekejangan yang kuat atau pendarahan faraj, dapatkan rawatan perubatan.

8. Lelehan faraj lebih pekat

Ya, anda mungkin mengalami masalah lelehan faraj pada satu-satu tempoh setiap bulan. Namun, kebanyakan wanita hamil akan mengalami lelehan faraj yang lebih pekat berbanding hari biasa di mana cecair yang keluar adalah berwarna putih melekit atau kuning pucat. Tanda hamil ini biasa dialami semasa berada dalam trimester pertama disebabkan peningkatan hormon dan aliran darah pada faraj. Awas! Anda mungkin mengalami jangkitan jika mengalami simptom di bawah:

 • Lelehan faraj berbau
 • Kegatalan pada alat sulit
 • Keluar cecair berwarna hijau-kekuningan
 • Lelehan sangat pekat atau berair

9. Hidung tersumbat

Hidung tersumbat adalah tanda awal kehamilan yang sering diabaikan. Apabila bekalan darah bertambah, berlaku pembengkakan sedikit di bahagian hidung yang boleh mengakibatkan hidung tersumbat.

10. Kembung perut

Sesetengah wanita hamil akan mengalami gejala ketidakselesaan pada bahagian perut seperti perut kembung dan berangin, sehingga membuatkan anda akan kerap sendawa atau terkentut. Sama keadaannya seperti semasa anda mengalami premenstrual syndrome atau PMS. Ini berikutan regangan rahim yang berlebihan semasa hamil bagi menampung bayi yang bakal lahir. Bagi mengurangkan jumlah gas pada badan anda sekali gus merawat masalah kembung perut, amalkan pengambilan makanan seperti brokoli, kubis bunga dan jagung.

11. Perubahan mood

Perubahan mendadak dalam mood mungkin berkaitan dengan perubahan hormon, keletihan, dan tekanan pada kehamilan awal. Adalah normal untuk merasakan kepekaan emosi yang meningkat dan turun naik mendadak dalam mood. Jika perubahan mood mengganggu kehidupan harian dan hubungan anda, dapatkan bantuan profesional. Kehamilan boleh memburukkan keadaan yang sedia ada, seperti kemurungan, kebimbangan, dan lain-lain, keadaan psikologi yang tidak didiagnosis.

12. Sakit kepala ringan

Sakit kepala ringan dalam kehamilan boleh disebabkan oleh perubahan dalam jumlah darah dan tekanan, keseimbangan yang diubah disebabkan oleh perubahan berat badan, dan faktor lain, seperti anemia kekurangan zat besi.

Sakit kepala ringan mungkin terjadi ketika mengubah posisi dengan cepat, seperti ketika berdiri atau duduk setelah berbaring. Sesetengah sakit kepala ringan adalah normal, tetapi ia hanya perlu menjadi punca kebimbangan jika simptom ini berterusan selepas berbaring kembali.

Mengubah kedudukan dengan lebih perlahan, meminum banyak cecair, dan makan makanan yang lebih kecil, lebih kerap dapat membantu mengurangkan kekerapan sakit kepala ringan. Jika keadaan ini berterusan, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Mabuk Hamil, Adakah Ia Tanda-tanda Awal Kehamilan yang Baik?

Semasa hamil, anda mungkin mengalami loya-loya dan muntah-muntah. Simptom ini juga dipanggil mabuk hamil. Simptom ini akan membuatkan anda berasa tidak selesa dan anda mungkin tertanya-tanya jika ini adalah petanda baik untuk kehamilan anda. Jawapannya adalah ya dan tidak. Mengapa?

Ini merupakan satu isu yang rumit. Sukar untuk mengetahui simptom yang anda alami baik ataupun buruk. Mabuk hamil, atau loya, ialah tanda-tanda yang sering berlaku semasa kehamilan. Lazimnya, mabuk hamil bermula pada usia kandungan anda 6 minggu dan berhenti semasa usia kandungan 12 minggu. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, tidak kira pagi, tengah hari, petang ataupun malam. Akan tetapi, simptom-simptom ini menjadi lebih teruk pada waktu pagi dan akan beransur baik pada lewat hari tersebut.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa loya dan muntah semasa hamil adalah disebabkan oleh perubahan hormon dalam tubuh wanita. Semasa hamil, tubuh anda akan mula mengeluarkan hormon human chorionic gonadotropin (HCG). Hormon ini dikaitkan dengan loya dan muntah. Wanita yang hamil lebih daripada seorang bayi adalah cenderung untuk mengalami loya dan muntah kerana paras HCG dalam darah mereka lebih tinggi. Hormon estrogen juga turut menyumbang kepada berlakunya mabuk hamil.

Walau bagaimanapun, wanita yang tidak mengalami mabuk hamil bukan bermakna kehamilan anda bermasalah. Loya dan muntah yang berlebihan boleh membawa kepada kekurangan nutrien dan ketidakseimbangan elektrolit. Perkara ini boleh membahayakan anda dan bayi dalam kandungan. Jika anda mengalami mabuk perjalanan atau tidak selesa dengan bauan tertentu, mabuk hamil anda akan lebih mengganggu.

Apa yang boleh dilakukan untuk meringankan simptom ini?

 • Makan dalam kuantiti yang kecil tetapi kerap pada sepanjang hari. Anda perlu mengambil makanan yang kaya dengan protein dan karbohidrat kerana mengandungi lebih tenaga.
 • Makan perlahan-lahan supaya tubuh anda boleh menyerap makanan dengan lebih baik dan anda akan rasa kenyang berpanjangan.
 • Minum sebelum atau selepas anda makan.
 • Pastikan snek kegemaran anda seperti biskut kraker, cookie, yogurt atau buah sentiasa ada dengan anda supaya anda boleh memakannya bila-bila masa yang anda mahukan. Snek sihat ini boleh membekalkan anda tenaga dan nutrien, selain membantu anda rasa lebih baik terutama jika anda mengalami loya-loya.
 • Makan pada bila-bila masa yang anda mahukan dan yang anda sukai.
 • Minum air, susu ataupun jus buah sepanjang hari untuk kekal terhidrat.
 • Makan makanan yang sejuk dan dingin boleh membantu kerana makanan panas boleh membuatkan anda rasa loya.
 • Basuh mulut anda sebelum dan selepas makan untuk mengelakkan bau dan rasa yang tidak menyenangkan.
 • Senaman berimpak rendah dan ringan boleh membantu. Anda disarankan untuk melakukan senaman seperti berjalan, berbasikal atau berenang.
 • Buka tingkap bagi mendapat udara segar.
 • Rehat, relaks dan meridap pada bila-bila masa yang anda perlu. Loya dan muntah selalunya akan bertambah teruk jika anda berasa letih.
 • Halia boleh membantu melegakan masalah perut anda. Cuba minum minuman yang mengandungi halia.

Apa yang perlu dielakkan?

 • Elakkan daripada makanan atau bukan-makanan yang boleh mencetuskan rasa loya anda seperti bilik yang panas, bauan pewangi atau perjalanan jauh dalam kereta.
 • Elakkan makanan berlemak. Makanan pedas, bergoreng, atau berasid perlu dielakkan. Makanan-makanan ini boleh mengganggu sistem penghadaman anda.
 • Jangan minum semasa anda sedang makan. Juga, jangan minum terlalu banyak pada satu-satu masa. Anda akan rasa cepat kenyang dan mungkin kurang makan.
 • Jangan terus turun daripada katil sebaik sahaja anda bangun tidur.
 • Jangan terus baring selepas makan. Lakukan dahulu aktiviti mudah seperti berjalan.
 • Jangan melangkau waktu makan walaupun loya dan muntah membuatkan anda rasa tidak selera makan.

Bila perlu berjumpa doktor?

Anda perlu mendapatkan penjagaan segera atau bilik kecemasan jika:

 • Loya dan muntah disertai dengan sakit-sakit atau sakit kepala yang teruk, terutama jika anda tidak pernah mengalami sakit kepala sebegitu sebelum ini.
 • Anda tidak boleh makan atau minum selama 12 jam atau anak anda tidak boleh menyimpan cecair selama lapan jam.
 • Anda mempunyai tanda-tanda atau simptom dehidrasi seperti terlalu dahaga, mulut kering, kerap kencing, air kencing berwarna gelap dan lemah, pening kepala atau pitam semasa berdiri.
 • Muntah anda mengandungi darah, menyerupai serbuk kopi atau berwarna hijau.

Tip Menangani Tanda Tanda Awal Kehamilan Bagi Bakal Ibu yang Bekerjaya

Kehamilan pastinya menjadi perkara yang menggembirakan buat mereka yang selama ini tertunggu-tunggu akan kehadiran cahaya mata. Akan tetapi, beberapa simptom kehamilan yang kurang menyeronokkan sedikit-sebanyak memberi kesan kepada emosi bakal ibu. Apatah lagi jika anda merupakan ibu yang bekerja. Dikhuatiri simptom-simtpom kehamilan memberi kesan kepada prestasi anda di tempat kerja.

Berikut tip untuk ibu hamil yang bekerjaya menjalani pengalaman kehamilan dengan lancar.

Atasi mabuk kehamilan

Mabuk kehamilan atau morning sickness bukan hanya berlaku di waktu pagi sahaja. Anda mungkin akan mengalaminya di tempat kerja, pada bila-bila masa. Bagi mengelakkan rasa loya di tempat kerja, anda perlu mengenal pasti bauan yang boleh mendatangkan rasa mual pada anda, supaya anda boleh mengelakkan bauan tersebut. Anda juga perlu kerap mengunyah snek bagi mengelakkan rasa mual. Jadi, sediakan banyak biskut dan makanan ringan lain di meja kerja anda.

Tangani tubuh lesu

Hormon kehamilan akan membuatkan anda mudah berasa lesu. Bagi mengelakkan anda cepat letih di tempat kerja, cuba cara-cara di bawah:

 • Tukar diet. Perbanyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi dan protein, seperti daging merah, ayam, sayuran hijau, bijirin penuh dan kekacang
 • Jangan terlampau fokus bekerja. Ambil masa untuk berehat dengan berjalan seketika ataupun membuat regangan ringan. Jika terlampau letih, ambil masa untuk berbaring seketika bagi melepaskan lelah
 • Minum air yang mencukupi setiap hari
 • Elak melakukan aktiviti berat
 • Jangan lakukan kerja pada satu-satu posisi dalam tempoh yang lama bagi menghalang pengumpulan cecair pada bahagian tubuh
 • Guna kerusi boleh laras untuk menyokong bahagian bawah anda semasa duduk
 • Letakkan bantal kecil pada kerusi bagi menyokong bahagian belakang badan
 • Elakkan bersilang kaki terlalu lama
 • Jika kerja anda memerlukan anda berdiri, pakai kasut yang selesa dan dapat menyokong tubuh anda berdiri

Tekanan di tempat kerja

Tekanan di tempat kerja pasti ada. Bagi mengurangkan masalah ini, anda boleh mengehadkan kerja yang anda lakukan setiap hari. Senaraikan kerja-kerja harian yang perlu anda lakukan dan utamakan kerja yang paling penting dahulu. Jika tidak mampu untuk menyiapkan kerja, jangan segan untuk meminta bantuan daripada rakan sekerja. Sekiranya anda rasa terbeban dengan kerja yang anda, kongsi perasaan anda kepada pasangan ataupun rakan baik anda di tempat kerja. Tarik nafas dalam-dalam jika anda rasa tertekan dan berehat seketika.

Baca juga:

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Morning Sickness. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/morning-sickness-during-pregnancy/. Accessed February 20, 2017.

Morning sickness: Causes, concerns, treatments. http://www.babycenter.com/morning-sickness?page=3. Accessed February 20, 2017.

Is it true that morning sickness is a sign of a healthy pregnancy?. http://www.babycentre.co.uk/x1049054/is-it-true-that-morning-sickness-is-a-sign-of-a-healthy-pregnancy. Accessed February 20, 2017.

Is Morning Sickness a Good Thing?. http://www.webmd.com/baby/news/20160926/morning-sickness-pregnancy#1. Accessed February 20, 2017.

What are the early signs of pregnancy? https://www.medicalnewstoday.com/articles/290414.php Accessed on May 28, 2019.

Early Pregnancy Symptoms https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant#2 Accessed on May 28, 2019.

The Very Very Early Signs of Pregnancy: 10 Signs You Should Take a Pregnancy Test https://flo.health/getting-pregnant/trying-to-conceive/signs-of-pregnancy/very-early-pregnancy-signs Accessed on May 28, 2019.

Pregnancy Symptoms — Early Signs Of Pregnancy https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/ Accessed on May 28, 2019.

Nausea and Vomiting: Causes, Treatments, Self Care. http://www.medicalnewstoday.com/articles/269511.php. Accessed on May 28, 2019.

Nausea and Vomiting. http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-nausea-vomiting?page=1#1. Accessed on May 28, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 25/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan