What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tanda Tanda Awal Kehamilan: Tip Meringankan Simptom

Tanda Tanda Awal Kehamilan: Tip Meringankan Simptom

Wanita boleh mengalami tanda tanda awal kehamilan sebaik sahaja telur menempel pada dinding, iaitu antara lapan dan 14 hari selepas ovulasi. Dan, dengan minggu ke-8 kehamilan, 90 peratus (%) wanita akan mengalami tanda-tanda kehamilan.

Tanda tanda awal kehamilan dan simptom pramenstruasi kebiasaannya sama dan samar-samar atau tidak jelas, menyebabkan ramai wanita meneka sama ada keadaan itu menandakan mereka hamil atau hanya pramenstruasi.

Bagaimanapun, perlu diketahui bahawa tidak semua wanita akan mengalami tanda tanda awal kehamilan yang biasa.

Jika anda mengesyaki anda hamil, adalah penting untuk membuat pilihan gaya hidup sihat dan memaklumkan kepada pembekal penjagaan kesihatan seawal yang mungkin.

Adakah semua wanita mengalami tanda tanda awal kehamilan?

tanda tanda awal kehamilan

Setiap kehidupan wanita adalah berbeza. Begitu juga dengan pengalaman kehamilan yang dilaluinya, yang mana tidak semua wanita mempunyai tanda-tanda atau simptom yang sama dari kehamilan pertama dan kehamilan yang seterusnya.

Keadaan ini juga termasuk tanda tanda awal kehamilan yang mana ia sering meniru simptom yang mungkin anda alami pada sebelum dan semasa haid. Ini membuatkan anda mungkin tidak menyedari bahawa anda sebenarnya sedang hamil.

Walau bagaimanapun, anda juga harus tahu bahawa tanda tanda awal kehamilan yang dialami berkemungkinan disebabkan oleh perkara lain, selain daripada mengandung.

Jadi, tanda-tanda yang anda lihat tidak semestinya anda hamil, satu-satunya cara terbaik adalah melakukan ujian kehamilan.

12 Tanda Tanda Awal Kehamilan yang Perlu Anda Tahu

1. Terlepas/terlewat haid

Haid yang terlewat sering menjadi tanda pertama atau tanda tanda awal kehamilan yang lebih jelas. Jumlah pendarahan yang kecil mungkin normal.

Pendarahan implantasi boleh berlaku sekitar tarikh haid yang biasa, dan penting untuk mengenal pasti punca pendarahan itu, kerana ia mungkin kelihatan seperti haid.

Implantasi biasanya melibatkan tompokan terang, berlangsung kurang dari satu hari, dan lebih cepat daripada haid yang dijangkakan.

Bagaimanapun, haid yang terlewat tidak semestinya tanda awal hamil kerana ia juga boleh dipengaruhi oleh tekanan, diet atau jadual tidak teratur. Jadi, sebaiknya lakukan pemeriksaan doktor untuk kepastian.

2. Muntah/mual

Mabuk kehamilan atau morning sickness, adalah simptom biasa bagi sesetengah wanita yang mengandung.

Namun, tidak semua wanita mengalami loya, sementara yang lain mengalami sepanjang kehamilan mereka. Mual boleh bermula seawal 5 minggu, dengan kebanyakan wanita mengalami beberapa tahap mual pada minggu ke-8 kehamilan.

Keadaan ini berlaku disebabkan oleh peningkatan tahap hormon (kira-kira 80 peratus wanita mengalami mabuk kehamilan semasa 3 bulan pertama kehamilan). Bagi kebanyakan orang, rasa mual ini tidak semestinya terbatas pada waktu pagi. Sesetengahnya, berasa sepanjang hari.

3. Perubahan payudara

Perubahan pada payudara, terutamanya pada permulaan kehamilan yang pertama, boleh menjadi petunjuk awal kehamilan.

Tisu payudara bertambah dalam persediaan untuk pengeluaran susu. Vena menjadi lebih nyata pada payudara, dan puting susu mungkin berwarna gelap. Payudara dan puting susu dapat dirasai, sakit, kesemutan dan sensitif untuk disentuh.

4. Kerap membuang air kecil tanda hamil

tanda tanda awal kehamilan

Membuang air kecil yang kerap sering berlaku pada awal kehamilan. Ia disebabkan oleh rahim yang semakin meningkat, serta perubahan hormon yang meningkatkan peredaran darah ke pelvis.

Ramai wanita mengalami simptom ini semasa trimester kedua, walaupun tekanan yang diberikan oleh janin pada pundi kencing pada masa kehamilan boleh mengakibatkan kencing lebih kerap dan segera.

Jika membuang air kecil menyakitkan, atau anda fikir anda mungkin mempunyai jangkitan saluran kencing (UTI), jumpa penyedia penjagaan kesihatan anda.

5. Mengidam dan penolakan makanan

Mengidam dan penolakan makanan adalah perkara biasa pada awal dan selepas kehamilan.

Tiada bukti bahawa mengidam berkaitan dengan kekurangan nutrien tertentu atau penolakan terhadap makanan tertentu adalah sebahagian daripada mekanisme naluri yang mencetuskan tindak balas tertentu.

Ia adalah penting untuk kesihatan wanita yang sedang hamil dan janin untuk memastikan pengambilan kalori yang mencukupi daripada makanan bernutrien-padat semasa mengandung. Kedua-dua ibu dan anak memerlukan pengambilan nutrien yang baik, terutama protein dan asid folik.

6. Letih antara tanda hamil

Keletihan adalah salah satu tanda hamil yang paling biasa.

Semasa awal kehamilan awal, adalah normal untuk merasa letih, jadi wanita yang hamil perlu meningkatkan jumlah masa yang mereka habiskan untuk tidur, makan makanan yang sihat, dan teruskan senaman yang tetap untuk mengatasi keletihan ini.

Keletihan awal trimester biasanya diikuti oleh peningkatan tenaga pada trimester kedua.

7. Kekejangan

Kekejangan adalah sama dengan yang dialami semasa haid. Kekejangan rahim ringan tanpa pendarahan adalah normal pada trimester pertama dan merupakan hasil perkembangan rahim.

Sekiranya anda mempunyai kehamilan yang disahkan dan mengalami kekejangan yang kuat atau pendarahan faraj, dapatkan rawatan perubatan.

8. Lelehan faraj lebih pekat

Ya, anda mungkin mengalami masalah lelehan faraj pada satu-satu tempoh setiap bulan.

Namun, kebanyakan wanita hamil akan mengalami lelehan faraj yang lebih pekat berbanding hari biasa di mana cecair yang keluar adalah berwarna putih melekit atau kuning pucat.

Tanda hamil ini biasa dialami semasa berada dalam trimester pertama disebabkan peningkatan hormon dan aliran darah pada faraj. Awas! Anda mungkin mengalami jangkitan jika mengalami simptom di bawah:

  • Lelehan faraj berbau
  • Kegatalan pada alat sulit
  • Keluar cecair berwarna hijau-kekuningan
  • Lelehan sangat pekat atau berair

9. Hidung tersumbat

Hidung tersumbat adalah tanda awal kehamilan yang sering diabaikan. Apabila bekalan darah bertambah, berlaku pembengkakan sedikit di bahagian hidung yang boleh mengakibatkan hidung tersumbat.

10. Kembung perut

tanda tanda awal kehamilan

Sesetengah wanita hamil akan mengalami gejala ketidakselesaan pada bahagian perut seperti perut kembung dan berangin, sehingga membuatkan anda akan kerap sendawa atau terkentut.

Sama keadaannya seperti semasa anda mengalami premenstrual syndrome atau PMS. Ini berikutan regangan rahim yang berlebihan semasa hamil bagi menampung bayi yang bakal lahir.

Bagi mengurangkan jumlah gas pada badan anda sekali gus merawat masalah kembung perut, amalkan pengambilan makanan seperti brokoli, kubis bunga dan jagung.

11. Perubahan mood antara tanda hamil

Perubahan mendadak dalam mood mungkin berkaitan dengan perubahan hormon, keletihan, dan tekanan pada kehamilan awal. Adalah normal untuk merasakan kepekaan emosi yang meningkat dan turun naik mendadak dalam mood.

Jika perubahan mood mengganggu kehidupan harian dan hubungan anda, dapatkan bantuan profesional. Kehamilan boleh memburukkan keadaan yang sedia ada, seperti kemurungan, kebimbangan, dan lain-lain, keadaan psikologi yang tidak didiagnosis.

12. Sakit kepala ringan

tanda tanda awal kehamilan

Sakit kepala ringan dalam kehamilan boleh disebabkan oleh perubahan dalam jumlah darah dan tekanan, keseimbangan yang diubah disebabkan oleh perubahan berat badan, dan faktor lain, seperti anemia kekurangan zat besi.

Sakit kepala ringan mungkin terjadi ketika mengubah posisi dengan cepat, seperti ketika berdiri atau duduk setelah berbaring. Sesetengah sakit kepala ringan adalah normal, tetapi ia hanya perlu menjadi punca kebimbangan jika simptom ini berterusan selepas berbaring kembali.

Mengubah kedudukan dengan lebih perlahan, meminum banyak cecair, dan makan makanan yang lebih kecil, lebih kerap dapat membantu mengurangkan kekerapan sakit kepala ringan. Jika keadaan ini berterusan, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Morning Sickness. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/morning-sickness-during-pregnancy/. Accessed February 20, 2017.
  2. Is it true that morning sickness is a sign of a healthy pregnancy?. http://www.babycentre.co.uk/x1049054/is-it-true-that-morning-sickness-is-a-sign-of-a-healthy-pregnancy. Accessed February 20, 2017.
  3. Pregnancy Symptoms — Early Signs Of Pregnancy https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/ Accessed on May 28, 2019.
  4. Symptoms of pregnancy: What happens first. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853. Accessed on May 28, 2019.
  5. Pregnancy: Am I Pregnant? https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant. Accessed on May 28, 2019.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 10/02/2022
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor