3 Pantang Larang Ibu Mengandung Yang Terbukti Oleh Sains, Ini Baru Boleh Percaya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 06/03/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Kepada wanita yang telah disahkan mengandung, tahniah! Dalam masa kurang daripada setahun, jika tiada apa-apa kesulitan, anda akan bergelar ibu. Dalam menempuh tempoh kehamilan tersebut, pasti anda pernah terdengar pelbagai jenis ura-ura yang berupa pantang larang ibu mengandung, kan?

Biasalah, apabila anda berbadan dua, jika tidak dijaga dengan baik, alamatnya teruklah tahap kesihatan si ibu kelak.

Kesihatan si ibu akan mempengaruhi tahap tumbesaran si manja. Maka, penting buat anda untuk mengetahui sama ada pantang larang tersebut bercanggah dengan konsep sains (mitos) atau merupakan fakta yang telah terbukti oleh kajian.

Kita tidak mahu mengamalkan sesuatu pantang larang tanpa mengetahui sebab di sebaliknya, kan? Baca artikel ini untuk tahu berkenaan dengan 3 pantang larang ibu mengandung yang telah terbukti oleh kajian sains.

Pantang larang ibu mengandung #1: Boleh ke pegang kucing sewaktu anda mengandung? 

pantang larang ibu mengandung

Boleh, namun masa bersama dengan haiwan peliharaan tersebut perlu dipendekkan berikutan ia boleh menyebabkan komplikasi kehamilan yang serius.

Ini mungkin antara pantang larang ibu mengandung yang paling sukar untuk anda ikuti tetapi ingat, kucing anda boleh menjadi sumber kepada mikroorganisma yang dikenali sebagai Toxoplasma gondhii.

Ia merupakan parasit yang boleh menyebabkan jangkitan toksoplasmosis melalui najis kucing, daging yang tidak dimasak dengan betul dan air yang tercemar.

Oleh sebab itulah, wanita mengandung tidak disarankan untuk membersihkan najis kucing. Mereka boleh dijangkiti dan kesannya boleh melarat kepada bayi di dalam kandungan.

Perkara yang lebih menakutkan adalah, menurut Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC) kebanyakan individu yang dijangkiti dengan parasit ini tidak menunjukkan sebarang simptom. Segelintir individu akan mengalami simptom seakan-akan selesema, bengkak kelenjar limfa dan sakit badan.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2014 melibatkan 219 wanita hamil di Malaysia telah menunjukkan bahawa prevalens bagi jangkitan ini berada pada peratusan 42.47.

Jumlah peratusan tersebut agak membimbangkan berikutan bayi di dalam kandungan berisiko untuk mendapat jangkitan toksoplasmosis tahap serius jika ibu mempunyai status jangkitan aktif. 

Kebanyakan bayi yang terjangkit, lahir dalam keadaan bebas simptom namun mereka berisiko untuk mengalami simptom yang teruk kelak. Simptom/gejala yang boleh dialami oleh bayi tersebut seringkali berupa kerosakan mata, otak dan organ lain serta terdedah kepada jangkitan mikroorganisma kesan daripada sistem pertahanan badan yang lemah.

Jika anda perlu menguruskan najis kucing dan tiada siapa boleh membantu anda pada saat itu, gunakan sarung tangan. 

Boleh ke ambil minuman berkafein?

kafein

Jika anda merupakan peminum kopi tegar, ini mungkin berita buruk buat anda. Kafein adalah bahan yang seharusnya dikurangkan pengambilannya berikutan ia merupakan sebahagian daripada pantang larang ibu mengandung yang seharusnya dituruti. 

Bukannya tak boleh jika anda ingin mengenakan secawan kopi bagi melengkapkan rutin pagi anda. Namun jumlah pengambilannya perlu dikawal bagi memastikan kesihatan ibu dan anak berada pada tahap yang baik. 

The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) telah menyarankan pengambilan kafein tidak melebihi 200 mg sehari jika anda sedang hamil.

Bergantung kepada jenis minuman kopi (latte, mocca, americano), jumlahnya bersamaan dengan 1-2 cawan kopi. 

Pengambilan minuman kopi melebihi had tersebut boleh melanggar pantang larang ibu mengandung seterusnya menyebabkan komplikasi kepada bayi yang dikandung.

Jika anda suka minum teh, berita buruk untuk anda juga. Minuman teh turut mengandungi kafein walaupun jumlahnya mungkin jauh lebih rendah berbanding dengan minuman kopi. Menurut ACOG, anda dibenarkan untuk mengambil di antara 2 hingga 4 cawan teh bergantung kepada jenisnya (teh halia, teh peppermint).

Kafein bukan sahaja terkandung di dalam minuman kopi dan teh. Ia juga terdapat dalam minuman soda dan minuman tenaga. Berbanding dengan teh dan kopi, minuman soda dan minuman tenaga mempunyai jumlah gula yang tinggi. 

Leceh, kan? Oleh sebab itulah, jika boleh, jangan ambil sebarang minuman berkafein sepanjang tempoh kehamilan. Ia merupakan alternatif yang lebih selamat. Anda tidak perlu risau berkenaan dengan apa-apa sukatan. Minum sahaja air kosong.

Jika anda masih ingin mengenakan secawan dua minuman berkafein, saranan pantang larang ibu mengandung ini wajar diambil serius. Hal ini kerana, pengambilan minuman berkafein secara berlebihan boleh menyebabkan masalah kelahiran pramatang, keguguran dan masalah bayi kurang berat badan semasa lahir.

Boleh ke buat prosedur pergigian semasa hamil?

pantang larang ibu mengandung

Perubahan hormon yang dialami ketika tempoh kehamilan boleh menyebabkan gusi anda menjadi bengkak, berdarah dan mengalami iritasi kesan daripada makanan yang terperangkap pada celahan gigi. Anda mungkin tertanya-tanya adakah rawatan gigi merupakan prosedur yang perlu dielakkan semasa hamil? 

Ia bukanlah satu bentuk pantang larang ibu mengandung yang definitif. Secara amnya, adalah lebih baik jika prosedur tersebut ditangguhkan sehingga selepas bersalin. Namun buat sesetengah kes yang berisiko untuk menyebabkan jangkitan gusi, ia wajar dirawat dengan kadar segera. 

Para ibu kebiasaannya digalakkan untuk menjalani pemeriksaan dan prosedur pergigian pada trimester kedua fasa kehamilan.

Oleh sebab ubat tahan sakit dan antibiotik yang diberikan semasa rawatan tersebut berlangsung mempunyai keupayaan untuk menembusi dinding darah plasenta (blood-placenta barrier), kebanyakan ibu khuatir untuk melaksanakan prosedur tersebut pada trimester pertama.

Setakat ini tiada bukti klinikal yang jelas menunjukkan bahawa terdapat kesan buruk yang dialami oleh wanita hamil yang mendapatkan rawatan pergigian pada trimester pertama.

Namun, bagi mengurangkan kerisauan si ibu dan jika prosedur pergigian tersebut bukanlah prosedur kecemasan, tidak salah untuk mereka menjalaninya pada trimester kedua.

Kenapa tidak pada trimester ketiga? Jika terdapat keperluan kepada wanita hamil untuk menjalani prosedur pergigian pada trimester ketiga, ia boleh dilakukan.

Cuma si ibu mungkin akan merasa tidak selesa berbaring dengan perut yang membesar untuk satu tempoh masa yang lama. Rawatan gigi elektif seperti pembersihan dan pemutihan gigi, sebaiknya ditangguhkan sehingga selepas bersalin bagi mengelakkan risiko kelahiran pramatang.

Konklusi

Jangan mudah percaya dengan ura-ura berkenaan dengan pantang larang ibu mengandung. Dapatkan pengesahan daripada pihak profesional. Pastikan perkara yang anda ingin terapkan sepanjang pengalaman anda hamil tidak akan memberikan kemudaratan kepada anda ataupun anak anda. 

Sebagai contoh, jika anda berhasrat untuk mengambil 2 cawan kopi sehari, pastikan anda ambil kira berapa cawan kopi yang telah anda minum dalam masa sehari. Jangan ambil lebih daripada apa yang disarankan kerana ia boleh menyebabkan kesan negatif terhadap anda dan perkembangan anak anda secara menyeluruh.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Penggemar Kopi Mahu Berhenti Ambil Kafein? Ini 6 Perkara Yang Akan Terjadi Pada Tubuh Badan Anda!

  Mungkin ramai yang sudah tahu kafein itu apa bukan? Namun tahukah kalian bahawa akan berlaku sesuatu pada tubuh badan jika berhenti ambil ia? Jom klik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Masalah Neurologikal, Pusat Kesihatan 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hati-hati Pencinta Kucing! Jika Si Comel Ada Bisul Pada Kulit, Anda Mungkin Dijangkiti Penyakit Kulat Ini

  Penyakit kulat sporotrichosis, dikenali sebagai sporo selalunya dikaitkan sebagai penyakit yang membawa maut bagi haiwan peliharaan terutamanya si gebu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jaga-jaga Jika Gemar Berkebun & Ada Kucing Di Rumah? Anda Berisiko Kena JANGKITAN Ini

  Asyik menggaru tangan sebab gatal & keadaan kulit tangan seakan cacing merayap bawah kulit? Itu masalah kulit CLM yang perlu diberikan perhatian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sindrom iritasi usus

  Perut Selalu Kembung & Berangin? Cuba Elak Ambil 7 Jenis Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan
  kesukaran tidur insomnia

  Selalu Susah Nak Tidur? Hati-hati! Makanan & Minuman Ini Boleh Sabotaj Waktu Tidur Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  minuman kafein

  Kafein Bantu Tingkat Prestasi Ahli Sukan, Tapi Ada Pro & Kontra Jika Atlet Minum Kopi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  minum kopi

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan