Toksoplasmosis: Parasit Menjangkiti Haiwan dan Menular Kepada Manusia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apa itu toksoplasmosis?

Toksoplasmosis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan parasit Toxoplasma gondii (T.gondii), salah satu parasit yang paling umum di dunia. Jangkitan biasanya berlaku dengan memakan daging yang tercemar yang tidak matang, pendedahan dari kotoran kucing yang dijangkiti, atau penghantaran ibu ke anak semasa kehamilan.

Toksoplasma boleh mempengaruhi saluran pencernaan (termasuk mulut, kerongkong, perut, usus dan anus), jantung, saraf, dan kulit.

Tanda-tanda dan simptom

Kebanyakan orang sihat yang dijangkiti dengan toksoplasmosis tidak mempunyai tanda atau simptom dan tidak menyedari bahawa mereka dijangkiti. Sesetengah orang, bagaimanapun, mengembangkan tanda-tanda dan simptom yang serupa dengan flu, termasuk:

 • Sakit badan
 • Nodus limfa bengkak
 • Sakit kepala
 • Demam
 • Keletihan

Bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah

Sekiranya anda mempunyai HIV/AIDS, menjalani kemoterapi atau baru-baru ini menjalani pemindahan organ, jangkitan toksoplasma terdahulu boleh diaktifkan kembali. Dalam hal ini, anda mungkin mengalami simptom jangkitan yang lebih teruk, termasuk:

 • Sakit kepala
 • Kekeliruan
 • Koordinasi yang lemah
 • Sawan/Kejang
 • Masalah paru-paru yang mungkin menyerupai tuberkulosis atau Pneumocystis jiroveci pneumonia, jangkitan oportunistik biasa yang berlaku pada orang yang mempunyai AIDS
 • Penglihatan kabur yang disebabkan oleh keradangan teruk retina anda (toksoplasmosis okular)

Pada bayi

Sekiranya anda dijangkiti untuk kali pertama sebelum atau semasa kehamilan, anda boleh memindahkan jangkitan kepada bayi anda (toksoplasmosis kongenital), walaupun anda tidak mempunyai tanda-tanda dan simptom anda sendiri.

Bayi anda paling berisiko dengan toksoplasmosis jika anda dijangkiti pada trimester ketiga dan paling tidak berisiko jika anda dijangkiti semasa trimester pertama. Walau bagaimanapun, banyak jangkitan awal berakhir dalam kelahiran mati atau keguguran. Bayi yang masih hidup mungkin akan dilahirkan dengan masalah yang serius, seperti:

 • Sawan
 • Pembesaran hati dan limpa
 • Kulit dan putih mata kekuningan (penyakit kuning)
 • Jangkitan mata yang teruk

Hanya sebilangan kecil bayi yang mempunyai toksoplasmosis menunjukkan tanda-tanda penyakit ketika dilahirkan. Seringkali, bayi yang dijangkiti tidak mengalami tanda-tanda, yang mungkin termasuk kehilangan pendengaran, ketidakupayaan mental atau jangkitan mata yang serius sehingga remaja atau seterusnya.

Punca jangkitan toksoplasma

Penyebabnya adalah parasit mikroskopik yang dipanggil Toxoplasma gondii. Penyakit ini boleh ditularkan apabila kita makan daging dari haiwan yang dijangkiti (terutama biri-biri dan khinzir) yang tidak matang atau melalui sentuhan kucing jika kucing itu dijangkiti. Pesakit yang memakan buah atau sayur-sayuran yang tercemar, terdedah kepada patogen, mempunyai hidangan kurang masak atau tidak dimakan, mungkin dijangkiti. Wanita hamil boleh mengurangkan parasit melalui aliran darah bayi.

Diagnosis

Ujian darah boleh diarahkan untuk mendiagnosis toksoplasmosis dan menentukan sama ada ia telah disebabkan oleh jangkitan semasa. Wanita hamil dengan jangkitan T. gondii boleh menerima ujian diagnostik tambahan, termasuk amniosentesis bagi memeriksa janin untuk keabnormalan kongenital, seperti kehadiran parasit, dan ultrabunyi untuk penilaian selanjutnya. Individu yang mempunyai toksoplasmosis teruk yang mengakibatkan ensefalitis mungkin memerlukan MRI otak atau biopsi.

Rawatan

Sebaik sahaja diagnosis toksoplasmosis disahkan, anda dan pembekal penjagaan kesihatan anda boleh membincangkan rawatan diperlukan. Bagi orang sihat yang tidak hamil, rawatan biasanya tidak diperlukan. Jika simptom berlaku, ia biasanya hilang dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan. Manakala bagi wanita hamil atau orang yang telah lemah sistem imun, ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat toksoplasmosis.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Daraprim

  Daraprim

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Diterbitkan pada 31/05/2018 . 5 minit bacaan