What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

2 Tin Soda Sehari Meningkatkan Risiko Kegagalan Hati

2 Tin Soda Sehari Meningkatkan Risiko Kegagalan Hati

Menurut satu penyelidikan, minum hanya dua tin minuman bergas yang manis setiap hari meningkatkan risiko obesiti, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung dengan ketara.

Menurut penyelidik yang menjalankan kajian, yang paling komprehensif mengenai kesan kesihatan minuman manis setakat ini telah meminta tindakan segera untuk mengurangkan pengambilan fruktosa sirap jagung atau gula, sukrosa.

Oleh kerana kita jarang mengambil fruktosa secara berasingan, sumber utama fruktosa dalam diet adalah daripada gula fruktosa yang mengandungi gula, sukrosa dan sirap jagung fruktosa tinggi, dalam minuman manis.

Penemuannya menggariskan keperluan mendesak bagi strategi kesihatan awam untuk mengurangkan penggunaan minuman ini.

Kajian, yang mengkaji semula data daripada penyelidik epidemiologi terkini dan meta-analisis kajian ini, menunjukkan bahawa mengambil satu atau dua hidangan sehari telah dikaitkan dengan:

  • seramai 26 peratus atau lebih risiko mengalami diabetes jenis 2
  • 35 peratus atau lebih risiko serangan jantung atau penyakit jantung yang teruk
  • 16 peratus meningkatkan risiko strok

Ia berkaitan kerana kajian menunjukkan bahawa mengambil satu atau lebih minuman manis sehari telah dikaitkan dengan peningkatan berat badan dan obesiti dalam banyak kajian yang diterbitkan.

Pengambilan minuman manis secara kerap boleh menyebabkan kenaikan berat badan kerana kalori cair tidak dipenuhi, dan seseorang itu tidak mengurangkan pengambilan makanan mereka pada berikutnya.

Pasukan penyelidik juga mendapati bagaimana fruktosa dimetabolismakan dalam badan dan berkait dengan penambahan berat badan dan perkembangan keadaan metabolik dan kardiovaskular.

Glukosa, komponen lain gula, diserap secara sukarela daripada saluran gastrointestinal ke dalam aliran darah yang mana ia diangkut melalui fungsi insulin ke sel-sel badan untuk digunakan sebagai bahan bakar.

Fruktosa, sebaliknya, dimetabolisme dalam hati di mana ia boleh ditukar kepada sebatian berlemak yang dipanggil trigliserida.

Ini boleh menyebabkan penyakit hati berlemak dan rintangan insulin, faktor risiko utama untuk penyakit kencing manis dan penyakit kardiovaskular.

Penggunaan terlalu banyak fruktosa juga boleh mencetuskan terlalu banyak asid urik dalam darah, yang bersamaan dengan risiko gout yang lebih besar, arthritis keradangan yang menyakitkan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Drinking 2 cans of soda a day increase risk of heart failure: Study http://www.straitstimes.com/world/europe/drinking-2-cans-of-soda-a-day-increases-risk-of-heart-failure-stud Accessed November 21, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 30/11/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid